Την ενοχή του Μιχάλη Χριστοφοράκου και άλλων 21 κατηγορουμένων και την αθώωση του Θεόδωρου Τσουκάτου για την «αμαρτωλή» σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στην γερμανική Siemens και τον ΟΤ, η οποία προέβλεπε την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του και την προμήθεια ψηφιακών παροχών και για την οποία φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά, προτείνει η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κα Ελένη Σκεπαρνιά.

Ads

Με τη νέα εισαγγελική της πρόταση για την υπόθεση Siemens, μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η κα Σκεπαρνιά ζητά την ενοχή των 22 εκ των 54 κατηγορουμένων, στους οποίους περιλαμβάνονται πέραν του ισχυρού άντρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου και οι Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Οσβαλντ. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα οι παραπάνω κατηγορούνται για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Επιπλέον η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελέχων της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.

Για τον πρώην «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Τσουκάτο, παρά την ομολογία του, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε οτι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ καθώς κατά την κρίση της, «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» και δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο  Τσουκάτος ομολόγησε. Ως εκ τούτου το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί είπε η εισαγγελεας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αντέδρασαν στην εισαγγελική πρόταση, καθώς όπως υποστηρίζουν η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα για την οποία η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υφίσταται ως αδίκημα εαν και παραγεγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους φθάνουν χρονικά μέχρι το 2005.

Ads