Μετά την ονομαστική καταγγελία που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, έρχονται στο φως και τα στοιχεία για την υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού της ΝΔ Μάριου Σαλμά με τις αχρείαστες προδιαγνωστικές αρθροσκοπήσεις στον ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται πως η «υπόθεση Σαλμά» είναι μόνο μία από τις υποθέσεις που εντόπισαν τα μέλη της Επιτροπής του ΚΕΣΥ για την κοστολόγηση ιατρικών πράξεων, η οποία ανέλαβε δράση με τη νέα σύστασή της, μετά τη λήξη της θητείας του προηγούμενου ΚΕΣΥ, τον Φεβρουάριο του 2016, και παρέδωσε τα πρώτα πορίσματά της τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έγγραφα που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, στις 2 Δεκεμβρίου του 2014, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, ο τότε υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, (ΝΔ) και ο αναπληρωτής υπουργός, Λεωνίδας Γρηγοράκος, (τότε ΠΑΣΟΚ), υπέγραψαν μια απόφαση με την οποία αποδέχονται την εισήγηση του ΚΕΣΥ, υπό την προεδρία του Π. Σκανδαλάκη, πρώην βουλευτή και υφυπουργού Εξωτερικών της ΝΔ, για την τιμολόγηση διαγνωστικής αρθροσκόπησης σε ιατρείο, ως κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου, δηλαδή με την ίδια τιμή με την κανονική αρθροσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει και νοσηλεία που γίνεται σε κλινική ή νοσοκομείο.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη, πήραν παραπεμπτικό, μέσα σε ένα χρόνο, 550 ασθενείς, από τον ίδιο γιατρό, που δεν είναι άλλος από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό της ΝΔ, Μάριο Σαλμά. Μάλιστα στις 19 Φεβρουαρίου του 2015 ο Ιατρικό Σύλλογος χορήγησε άδεια λειτουργίας σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο (κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία), το οποίο συστεγάζεται, συμπτωματικά, με το ιατρείο του Μ. Σαλμά, και το οποίο εκτελούσε τα παραπεμπτικά της διαγνωστικής αρθροσκόπησης.
Η συγκεκριμένη εξέταση, η οποία, όπως κατήγγειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης σε παρέμβασή του στη βουλή, υπερκοστολογείτο κατά 300% και υπολογίζεται ότι επιβάρυνε το ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ, από το καλοκαίρι του 2015 ως τα τέλη Αυγούστου 2016.
Ο Παύλος Πολάκης στην καταγγελία του επισήμανε πως η εν λόγω εξέταση της δεν είναι αναγκαία διότι η διάγνωση στις αρθρώσεις γίνεται με μαγνητική. Όμως «ενώ η εξέταση δεν χρειαζόταν», συνέχισε ο κ. Πολάκης, «πάει ο Μ. Σαλμάς με τον αδερφό του και παίρνουν την αντιπροσωπεία του μηχανήματος που κάνει την εξέταση. Βάζει στη συνέχεια την υποδιοικήτρια του Αττικού να ζητήσει να τιμολογηθεί η πράξη. Την τιμολόγησε ο κ. Σκανδαλάκης, πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. 1.500 ευρώ. Την υπογράφει στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας».
«Τιμολογούμε λοιπόν μια διαγνωστική πράξη που δεν έχει αξία και στη συνέχεια πάει και παίρνει και άδεια ιατρείου όπως τα κανόνισε με τους ιατρικούς συλλόγους. για να κάνει την εξέταση. Γιατί πήρε και άδεια ιατρείου. Και καταθέτει παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ και πληρώνεται. 550 ασθενείς είχε καταθέσει. Κάντε τον λογαριασμό να δείτε την κομπίνα. Στην Αμερική η μέγιστη τιμή για την ίδια εξέταση είναι 450 δολάρια. Εμείς την ξανατιμολογήσαμε, παρά το ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός καθυστέρησε», υπογράμμισε ο κ. Πολάκης.
Απαντήσεις ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του επισημάνει πως επειδή στην εν λόγω υπόθεση που «φέρει την οσμή σκανδάλου κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος εμπλέκονται, είτε με την υπογραφή τους, είτε άμεσα, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναμένει «άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά». «Διότι, όπως φαίνεται, η ΝΔ δεν αρκέστηκε να διαλύσει τα πάντα στον τομέα της δημόσιας Υγείας, και να αποδιαρθρώσει όλες τις δομές πρόνοιας, αλλά εργαζόταν και υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων ιδιωτών, κάποιοι από τους οποίους ήταν και στελέχη της».
Μήνυση και απειλές Σαλμά
Πριν από τη δημοσίευση των εγγράφων, ο Μάριος Σαλμάς, χειρούργος ορθοπεδικός και πρώην υφυπουργός Υγείας, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Παύλου Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση, υποστηρίζοντας πως «στην αίθουσα του δικαστηρίου θα ακούσει τις ημέρες φυλάκισης που θα του επιδικάσουν οι δικαστές».
Παράλληλα ο Μάριος Σαλμάς υποστήριξε πως «αν η εξέταση κοστολογήθηκε ακριβά (που δεν ισχύει), τίθεται εύλογα το ερώτημα: γιατί οι κύριοι Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης, επί 18 μήνες που ανέλαβαν μέχρι και σήμερα, δεν όρισαν νέα τιμή στην εξέταση, ενώ είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν».
Ωστόσο από το υπουργείο Υγείας επισημαίνουν πως η νέα ηγεσία δεν είχε τη δυνατότητα να αλλάξει την τιμή της υπερκοστολογημένης εξέτασης χωρίς να υπάρχει προηγουμένως γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και συγκεκριμένα της επιτροπής κοστολόγησης. Η θητεία του προηγούμενου ΚΕΣΥ έληξε τον Φεβρουάριο του 2016 και τα πρώτα πορίσματα της Επιτροπής παραδόθηκαν τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η συγκεκριμένη ιατρική πράξη, που κόστιζε 1.500 ευρώ, θα αποζημιώνεται πλέον με 150 ευρώ συν 150 ευρώ για τα ιατρικά αναλώσιμα, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >