Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμη οκτώ κατηγορουμένους για την υπόθεση των δανείων, ύψους 792 εκατομμυρίων ευρώ, της Proton Bank.

Ads

Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο βασικός κατηγορούμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην απιστία των δύο δικηγόρων, των μελών του ΔΣ της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την επίμαχη τριετία ενέκριναν δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ, σε εταιρίες που ελέγχονταν αμέσως ή εμμέσως από τον επιχειρηματία.

Στις 13 Ιανουαρίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα αποφασίσει τις ποινές.

Για τους 34 συγκατηγορουμένους των καταδικασθέντων, οι δικαστές αποφάσισαν την πλήρη απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Ads

Με τη διαδικασία που έχει ξεπεράσει τα τέσσερα χρόνια, οι δικαστές έκριναν ενόχους τον επιχειρηματία, 2 δικηγόρους και 6 τραπεζικούς υπαλλήλους- στελέχη της Τράπεζας, για το αδίκημα της απιστίας ενώ αποφάνθηκε πως είναι αθώοι από τις κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ξεπλύματος που τους βάρυναν.

Η απόφαση των δικαστών διαφοροποιήθηκε από την εισαγγελική πρόταση, που τον περασμένο Ιούλιο είχε εισηγηθεί για τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια της Proton Bank προς εταιρίες που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονταν με τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, την ενοχή συνολικά 27 από τους 43 κατηγορούμενους στη μεγάλη οικονομική υπόθεση.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δημήτρης Μπόλης, συνήγορος ενός εκ των αθωωθέντων: «Μετά από δίκη 4 ετών και 2 μηνών και μία διαδικασία, κατά την άποψη μου, υποδειγματική. Μια ιδιαίτερα δυσχερής και ψυχοφθόρα για τον εντολέα μου περίοδος, έληξε με την έκδοση της αθωωτικής απόφασης».