Δολοφονία και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο έδειξε το πόρισμα των ιατροδικαστών για τη Μαλένα και την Ίριδα, τα δύο μικρότερα παιδιά της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, το οποίο παραδόθηκε στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Ads

Οι αναλύσεις έδειξαν πως και τα δύο πρώτα παιδιά της οικογένειας δεν πέθαναν από παθολογικά αίτια αλλά από ασφυκτικό θάνατο που προήλθε από ανθρώπινο παράγοντα.

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και εξετάσεις, ο Νίκος Καρακούκης και ο Νίκος Καλογριάς αποφάνθηκαν ότι υπάρχει κοινή αιτία θανάτου και των δύο κοριτσιών.

Το πόρισμα συμπεραίνει όπως φαίνεται ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία, αφού τόσο η Ίριδα όσο και Μαλένα δεν άφησαν τελικά την τελευταία τους πνοή εξαιτίας κάποια παθολογικής αιτίας αλλά και τα δύο κορίτσια ηλικίας 3,5 και 6 μηνών πέθαναν εξαιτίας «της φράξης των ανωτέρων αεραγωγών (στόματος και μύτης)» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ads

Στην περίπτωση της Ίριδας το «κλειδί» ήταν ένα πανάκι. Κι αυτό γιατί το αίμα και τα άλλα υγρά όπως αποδείχτηκε από τις εξετάσεις των δύο ιατροδικαστών δεν προέρχονταν από τους πνεύμονες, καθώς θα βρίσκονταν υπολείμματα στην τραχεία, αλλά από πληγή στο στόμα του μόλις 6 μηνών μωρού.

Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι το πανάκι χρησιμοποιήθηκε για να φραγεί η στοματική κοιλότητα του παιδιού, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυκτικό θάνατο. Μέσα στο σπίτι εκείνη τη νύχτα, την Άνοιξη του 2021, ήταν η Ρούλα Πισπιρίγκου, η αδερφή της Δήμητρα και η τότε 8χρονη Τζωρτζίνα.

Όσον αφορά τη Μαλένα, οι τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν δεν έδειξαν τίποτα το επιλήψιμο, καθώς βρέθηκαν καθαρές. Η ηπατική ανεπάρκεια όμως που βρέθηκε ως αίτια θανάτου στο 3,5 χρονών κοριτσάκι σε συνδυασμό με κάποια άλλα ευρήματα οφείλεται σε ασφυξία η οποία προήλθε από ανθρώπινο παράγοντα.

«Γιατί να υιοθετήσουμε αυτό το πόρισμα;»

Από τη μεριά του ο δικηγόρος της 33χρονης τόνισε ότι από τη μία υπάρχει το πόρισμα της κ. Τσιόλα και της κ. Τσάκωνα που ανέφεραν για την Ίριδα ως αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβόκομβου και το πνευμονικό οίδημα, ενώ για την Μαλένα την υπατική ανεπάρκεια. Ενώ από την άλλη, το πόρισμα των Καρακούκη – Καλόγρια που αναφέρουν ως αιτία την ασφυξία.

«Ποιο από τα δύο πορίσματα πρέπει να υιοθετήσουμε και γιατί;», είπε ο Όθωνας Παπαδόπουλος, αμφισβητώντας παράλληλα το πόσο έγκυρη μπορεί να είναι η επανεξέταση μιας ιατροδικαστικής εξέτασης.

«Επιτρέπεται δεύτερος βαθμός κρίσης σε νεκροψία; Μπορούμε να βασιστούμε στο πόρισμα δύο ανθρώπων που εξέτασαν έγγραφα και όχι τους επιστήμονες που έκαναν τις νεκροτομές στα παιδιά;», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Η ίδια έδωσε το πανάκι της Ίριδας στις Αρχές»

Έπειτα, μιλώντας στην εκπομπή «Live News», ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε το εξής: «Δεν αιφνιδιαστήκαμε με το πόρισμα γιατί υπήρχε ήδη ένα κλίμα – και με βάση και τις διαρροές που υπήρχαν – βέβαια, εμείς δεν έχουμε στα χέρια μας αυτό το πόρισμα, μιλάω για λογαριασμό της εντολέως μου.

Διότι ακόμη δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την πράξη και δεν ξέρω αν τα στοιχεία του πορίσματος επαρκούν για να ασκηθεί. Στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχουμε κάποια ιδιότητα υπόπτου ή κατηγορουμένου, δεν δικαιούμαστε αντίγραφα, οπότε δεν έχουμε περαιτέρω ενημέρωση.

Αναφερόμενος στο πανάκι της Ίριδας, τόνισε πως «είναι κάτι που η ίδια έδωσε στις Αρχές, οπότε με βάση την κοινή λογική, αν έφερε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο για την ίδια, για ποιο λόγο να το στείλει η ίδια και να το θέση υπόψη των Αρχών; Αν είχε κάνει κάποια εγκληματική ενέργεια στόχος της θα ήταν να εξαφανίσει πειστήρια, όχι να τα παρουσιάσει η ίδια στις Αρχές.

Παράλληλα, εξήγησε πως η θέση της κατηγορουμένης από την αρχή είναι ότι το βασικό στοιχείο σε βάρος της είναι το τριπλά επαναλαμβανόμενο περιστατικό, που την έχει καταστήσει ύποπτη, για το οποίο υποστηρίζει ότι είναι ένα συμπτωματικό παράδοξο, αρνούμενη την οποιαδήποτε εμπλοκή της, ενώ δηλώνει πως ποτέ δεν θα μπορούσε να στραφεί εναντίον των παιδιών της και να τους προκαλέσει κακό».

Κατέθεσε η μητέρα της Ρούλας: Οι αναφορές στην τεταμένη σχέση της κόρης της και του Μάνου

Εντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό, περίπου πέντε ώρες κατέθετε σήμερα Δευτέρα (20/6) η μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου στο κλιμάκιο του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, που έχει μεταβεί στην Αχαΐα για να της πάρει κατάθεση για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας.

Η Ελένη Λεγάτου έφτασε κάτω από άκρα μυστικότητα στο Αστυνομικό Τμήμα της Κάτω Αχαγιάς γύρω στις 09:30 και ολοκληρώθηκε στις 14:00, στο πλαίσιο των καταθέσεων που λαμβάνουν οι αστυνομικοί από συγγενείς και φίλους των οικογενειών του ζευγαριού.

Οι αστυνομικοί φέρονται στις ερωτήσεις τους να στάθηκαν ιδιαίτερα στη σχέση της Ρούλας Πισπιρίγκου με τον Μάνο Δασκαλάκη. Η μητέρα της κατηγορούμενης, σύμφωνα με πληροφορίες του «T-Lve» δεν έχει αλλάξει τίποτα από όσα ανέφερε εξ’ αρχής.

Υποστηρίζει δηλαδή την 33χρονη λέγοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση η κόρη μου να σκότωσε τα τρία της παιδιά». Σημειώνεται πως έχει ήδη καταθέσει από το Σάββατο ο πατέρας του Μάνου Δασκαλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η κατάθεση του πατριού της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Τι κατέθεσε ο πατέρας του Μάνου Δασκαλάκη

Ο πατέρας του Μάνου Δασκαλάκη κατέθεσε το Σάββατο στη ΓΑΔΑ, όπου ρωτήθηκε κατά κύριο λόγο για τις σχέσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου με τα παιδιά της. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα», ο παππούς των κοριτσιών κατέθεσε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν μία αξιοπρεπής μητέρα, υπό την έννοια ότι φρόντιζε και πρόσεχε τα παιδιά της και ότι ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος από το περιβάλλον του είχε αντιληφθεί κάτι περίεργο.

Ακόμα ρωτήθηκε για τις σχέσεις που διατηρούσε αυτός και η σύζυγός του με τους γονείς της Ρούλας Πισπιρίγκου, και απάντησε ότι ήταν καλές αλλά τυπικές.