Έπειτα από σχεδόν 18 μήνες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων απεφάνθη πως «δεν συντρέχει περίπτωση άσκησης των διορθωτικών εξουσιών της, εκτός εάν προκύψουν νέα στοιχεία», σχετικά με την υπόθεση της Palantir.

Ads

Ουσιαστικά δηλαδή η υπόθεση κλείνει δίχως περαιτέρω έρευνα των σχέσεων της κυβέρνησης με την εταιρεία, αλλά και για το είδος των δεδομένων που συνέλεγε η Palantir με αφορμή την συνεργασία με την Ελλάδα για την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι με μία ανακοίνωση που είχε εκδοθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2020, η εταιρεία λογισμικού Palantir Technologies, ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι από την αρχή της πανδημίας βρισκόταν σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να της παρέχει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις που βασίζονταν σε δεδομένα, ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία της Covid-19.

Τον Ιανουάριο του 2021 το Tvxs.gr είχε φέρει στη δημοσιότητα τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Palantir, η οποία αν και είχε συναφθεί τον Μάρτιο αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο, το έγγραφο τροποποίησης αυτής δύο μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της, αλλά και την επιστολή επέκτασης της, μέσω των οποίων προέκυπταν σοβαρά ερωτήματα.

Ads

Μάλιστα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το τέλος της συνεργασίας με την εταιρεία, μετά τις αποκαλύψεις, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως εμπλέκεται στο τεράστιο σκάνδαλο του Facebook – Cambridge Analytica, με την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων για τη διαμόρφωση απόψεων πολίτων με στόχο να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του 2016, αλλά και του δημοψηφίσματος στη Βρετανία υπέρ του Brexit. 

Στις 29 Αυγούστου, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων προχώρησε σε ανακοίνωση, σημειώνοντας τα εξής:

«Με αφορμή ανακοινώσεις της εταιρείας Palantir Technologies και πλήθος σχετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο για τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία αυτή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της βάσει του άρθρου 58 του ΓΚΠΔ και των άρθρων 13 και 15 του ν. 4624/2019 προέβη σε αυτεπάγγελτη εξέταση της ως άνω υπόθεσης. Μετά από εξέταση των στοιχείων του φακέλου ολοκλήρωσε την αυτεπάγγελτη εξέταση κρίνοντας ότι δεν συντρέχει περίπτωση άσκησης των διορθωτικών εξουσιών της, εκτός εάν προκύψουν νέα στοιχεία».

Η απόφαση