Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπονται οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη με αμετάκλητο βούλευμα που εκδώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. 

Ads

Αρχικά οι διαρροές του Αθηναϊκού Πρακτορείου (σ.σ. το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του Μαξίμου) έκαναν λόγο για παραπομπή των δύο για «επιλήψιμους χειρισμούς» στο σκάνδαλο Novartis σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Ωστόσο αποκαλύφθηκε πως τόσο ο κ. Παπαγγελόπουλος, όσο και η κ. Τουλουπάκη παραπέμπονται για αδικήματα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis και τις έρευνες για τους 10 εμπλεκόμενους πολιτικούς. Η δημοσιοποίηση του βουλεύματος εκθέτει και την κυβέρνηση καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με επίσημες δηλώσεις του, υποστήριξε τα περί δίωξης για τους χειρισμούς τους στο σκάνδαλο Novartis. 

Η παραπομπή της Ελένης Τουλουπάκη, καθώς και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης στο Ειδικό Δικαστήριο αφορά, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, στο ότι δεν διαβιβάστηκε αμέσως στη Βουλή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει  στις 21 Φεβρουαρίου του 2017 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Γκεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου με την οποία ζητούσαν να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής για  μη ανατιμολόγηση  φαρμάκων στην διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2015 που όπως υποστήριζαν είχε σαν αποτέλεσμα τη ζημία του δημοσίου αλλά και ιδιωτών.

► Διαβάστε αναλυτικά: Φιάσκο με το βούλευμα για Παπαγγελόπουλο – Τουλουπάκη: Δεν διώκονται για τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis

Ads

Απαλλακτικό είναι το βούλευμα και δεν παραπέμπονται σε δίκη οι στενοί συνεργάτες της Ελένης Τουλουπάκη, επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, όπως και οι εκδότες Γιάννης Φιλιππάκης και Κώστας Βαξεβάνης, καθώς και οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών από το πρωί της Πέμπτης οι υπό συνταξιοδότηση δικαστικοί έτρεχαν για να εκδώσουν το παραπεμπτικό βούλευμα αν και ήδη από τις 15:00 ο πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου, που συντάσσει το βούλευμα Novartis, έχει τυπικά συνταξιοδοτηθεί. Όπως ανέφερε το δημοσιέυμα υπήρχαν φόβοι στην κυβέρνηση ότι μπορεί να μη γίνει εφικτή, λόγω μη ικανού αριθμού δικαστών, η συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλοκαι την πρώην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.