Σημαντικό προηγούμενο για την προστασία της ελευθερίας του λόγου αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να δικαιώσει τον δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα, καταδικασμένο για εξύβριση από την ελληνική Δικαιοσύνη επειδή το 2013 είχε χαρακτηρίσει «νεοναζί» έναν γυμνασιάρχη στη Λέσβο.
 
Δικαιωμένος πλέον από το ΕΔΔΑ, ο δημοσιογράφος μιλώντας στο tvxs.gr υπογραμμίζει τη σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα με την οποία τα ελληνικά δικαστήρια είχαν αποφασίσει την καταδίκη του. Στο καθαρά νομικό κομμάτι, ο δικηγόρος του Μπαλάσκα, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος εξηγεί τον δρόμο μέσα από τον οποίο και η ελληνική Δικαιοσύνη θα κληθεί να επανεξετάσει τις αποφάσεις της κι άρα το αρνητικό για την ελευθερία του λόγου προηγούμενο που έχει προκύψει.
 
«Στη σταδιοδρομία μου ως δημοσιογράφος έχω αθωωθεί 93 φορές σε δικαστήρια, αφού είχα κατηγορηθεί από διάφορους για αδικήματα όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμιση. Όμως με τους ακροδεξιούς έχω μέτωπο ζωής», λέει δικαιωμένος πλέον στο tvxs.gr ο Στρατής Μπαλάσκας.
 
Γιατί έχει καταδικαστεί
 
Η υπόθεση για την οποία έχει καταδικαστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη αφορά σε περιστατικό που έλαβε χώρα το 2013. Παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου, ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Βασίλειος Μακρυπούλιας δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο pandidaktirio.blogspot.gr μια ανάρτηση με τίτλο: «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973».
 
Αν και στις μικρές κοινωνίες, όπως αυτή της Μυτιλήνης, συνήθως δε χρειάζονται γραπτά τεκμήρια για τις θέσεις ανθρώπων με δημόσιο λόγο, στο σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών διαβάζουμε ότι ο γυμνασιάρχης με ανάρτησή του το 2010 είχε καλέσει σε εκλογική στήριξη του τότε υποψήφιου για τη δημαρχία της Αθήνας Νίκου Μιχαλολιάκου ενώ σε άλλη ανάρτησή του είχε γράψει πως «είναι τιμή το να αποκαλούμαστε Εθνικοσοσιαλιστές».
 
Γνωρίζοντας τις ιδέες του Μακρυπούλια, ο Μπαλάσκας απάντησε στην προσβλητική για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου ανάρτηση με άρθρο του στην εφημερίδα «Εμπρός» της Λέσβου γράφοντας ότι επανέρχεται «ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί γυμνασιάρχης του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Βασίλης Μακρυπούλιας, ο θεωρητικός του μορφώματος της Χρυσής Αυγής στη Λέσβο».
 
Για αυτή την αναφορά ο Μακρυπούλιας μήνυσε τον Μπαλάσκα και τα ελληνικά δικαστήρια τον καταδίκασαν για εξύβριση επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης αρχικά έξι μηνών που μετατράπηκε σε τρεις μήνες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου. Ακόμα και ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ότι τον χαρακτηρισμό «νεοναζί» ως υβριστικό, παρά την αποδεδειγμένη με τεκμήρια υποστήριξη του εθνικοσοσιαλισμού από τη μεριά του γυμνασιάρχη.
 
Αντίθετα, στο σκεπτικό της πρόσφατης απόφασής του το ΕΔΔΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «όροι όπως “νεοφασίστας” και “ναζί” δεν δικαιολογούν αυτόματα μια καταδίκη για δυσφήμιση λόγω του ιδιαίτερου στίγματος που τους συνοδεύει». Με αυτό το σκεπτικό δικαιώνεται ο Στρατής Μπαλάσκας.
 
«Από τον προσδιορισμό της ημερομηνίας εκδίκασης της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο μέχρι και τη δημοσίευση της απόφασης πέρασαν μόλις 20 ημέρες», λέει στο tvxs.gr ο δημοσιογράφος και προσθέτει: «Σε διάστημα τρεισήμισι χρόνων από το περιστατικό καταδικάστηκα από τον Άρειο Πάγο. Ελπίζω οι ρυθμοί απόδοσης δικαιοσύνης να είναι εξίσου ταχείς και για κακουργηματικού χαρακτήρα ρατσιστικές επιθέσεις στη Λέσβο, όπως αυτές που έλαβαν χώρα κατά το πογκρόμ ακροδεξιών σε βάρος προσφύγων τον Απρίλιο του 2018 και για τις οποίες 32 μήνες μετά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η προανάκριση».
 
Τα επόμενα βήματα
 
Κατόπιν της απόφασης του ΕΔΔΑ για την υπόθεση Μακρυπούλια – Μπαλάσκα και δεδομένης της σημασίας που έχει αυτή για την προστασία της ελευθερίας του λόγου, αναμένεται με ενδιαφέρον αν και κατά πόσο θα επηρεάσει στο εξής αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων για παρόμοιες υποθέσεις.
 
«Περιμένουμε να περάσει ένα διάστημα λίγων μηνών προκειμένου η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να καταστεί οριστική. Αν γίνει αυτό, τότε θα μπορούμε να κάνουμε αίτηση επανάληψης της διαδικασίας στον Άρειο Πάγο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 525 του κώδικα ποινικής δικονομίας», εξηγεί στο tvxs.gr o ο δικηγόρος του Στρατή Μπαλάσκα, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος και συμπληρώνει: «Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο που καθόρισε με αυτή του την απόφαση το ΕΔΔΑ είναι πολύ δεσμευτικό».