Την σκληρή και άγρια πραγματικότητα που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα αποκαλύπτει η υπόθεση της υποτιθέμενης «εξαφάνισης» της 7χρονης Βαλεντίν και το αίσιο τέλος της επανένωσης με την μητέρα της στην Γαλλία. Το ότι όντως πρόκειται για την μητέρα προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση στις ελληνικές αρχές που έστειλε η γαλλική αστυνομία.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, η οποία πήρε συνεντεύξεις τόσο στη γυναίκα όσο και στο 7χρονο κορίτσι, πρόκειται αναμφίβολα για τη μητέρα της μικρής Βαλεντίν, η οποία βρίσκεται στη Γαλλία από το 2015. Η Βαλεντίν έδωσε πληροφορίες στις Αρχές για το πώς έφτασε στη Γαλλία, ενώ η μητέρα ζήτησε να μην κοινοποιηθεί πουθενά η διεύθυνση κατοικίας της.

Σύμφωνα μάλιστα με τους Γάλλους, το παιδί βρίσκεται σε οικογενειακό περιβάλλον συνεπώς δεν χρειάζεται να επιληφθούν οι υπηρεσίες πρόνοιας της Γαλλίας. Σχετικά με την ψυχολογία της μικρής, αναφέρουν ότι είναι χαρούμενη και υγιής. Αν οι ελληνικές αρχές επιμείνουν στο θέμα του DNA αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω της δικαστικής συνδρομής, με τον αναμενόμενο χρόνο που απαιτείται για το σύνολο της διαδικασίας σε αυτές τις περιπτώσεις να ανέρχεται σε τέσσερις έως έξι μήνες.

Το απελπισμένο σχέδιο της φυγής

Μπορεί όλα τα παραπάνω να έχουν κόστος για τον πατέρα της, ο οποίος αντιμετωπίζει και κακουργηματικού τύπου κατηγορίες για παράνομη έξοδο της κόρης του από την χώρα, αλλά, όπως προκύπτει από το ξεδίπλωμα αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας, το πιθανότερο είναι πως πλέον νιώθει χαρούμενος που το παιδί του έχει μια ελπίδα για καλύτερη ζωή.

Ads

Ακόμη και για την αστυνομία είναι ξεκάθαρο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις πληροφορίες του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, στην τηλεόραση του Star, ότι ο πατέρας δεν είναι εγκληματίας – άλλωστε σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές και μέσω βιντεοκλήσης επιβεβαιώθηκε ότι το παιδί χαίρει άκρας ψυχολογικής και σωματικής υγείας και είναι χαρούμενο δίπλα στη μαμά του, ενώ αποκλείστηκε και η εκδοχή της αγοραπωλησίας – αλλά οδηγήθηκε στην ψευδή δήλωση εξαφάνισης της Βαλεντίν την προπαραμονή των Χριστουγέννων, ως μέρος ενός απελπισμένου σχεδίου «απόδρασης» από την Ελλάδα, τόσο του ίδιου, όσο και του παιδιού του.

Η αιτία είναι η απαγόρευση από την ΕΕ της ελεύθερης μετάβαση των προσφύγων και μεταναστών προς τις ευρωπαϊκές χώρες της επιθυμίας τους. Με αποτέλεσμα, να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, ακόμη και όταν πρόκειται για οικογένειες που περιμένουν να επανενωθούν.

Απελπισία και ελπίδα ήταν λοιπόν τα κίνητρα του πατέρα, γι’ αυτό, όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος, οι αστυνομικοί, παρά το γεγονός ότι κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός για την ανεύρεση του παιδιού, τον βλέπουν με συμπάθεια. Το κατηγορητήριο εμπεριέχει πταίσματα και πλημμελήματα πλην μίας κατηγορίας, η οποία αναδεικνύει και ένα νομικό και ποινικό παράδοξο: Ενώ όποιος έρχεται παράνομα στην Ελλάδα διώκεται για πλημμέλημα, η παράνομη έξοδος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Άρα μια από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει τώρα ο πατέρας είναι η παράνομη έξοδος της Βαλεντίν από τη χώρα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Ο ίδιος ομολόγησε ότι έστειλε τη μικρή στη Γαλλία, ενώ σκόπευε να ταξιδέψει και ο ίδιος για εκεί. Ο λόγος που δεν έφυγε μαζί της ήταν καθαρά οικονομικός, αφού τα λεφτά που είχε καταφέρει να μαζέψει αρκούσαν μόνο για τα πλαστά έγγραφα της μικρής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βαλεντίνα έφυγε από την Ελλάδα τρεις ημέρες μετά τη δήλωση εξαφάνισης. Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι, μέσα στην παιδική αφέλειά της, αποχαιρετούσε τους συμμαθητές της στο σχολείο πριν δηλωθεί η «εξαφάνισή» της. Ο πατέρας επέλεξε τις διακοπές των Χριστουγέννων για την φυγάδευση του παιδιού, ώστε να μην κινήσει υποψίες για την απουσία της. Αλλά βρέθηκε γρήγορα σε αδιέξοδο, αφού, λόγω απουσίας χρημάτων για τα δικά του έγγραφα, ο χρόνος πίεζε και πολύ γρήγορα θα άνοιγαν τα σχολεία και θα διαπιστωνόταν η απουσία του παιδιού. Έτσι οδηγήθηκε στην απελπισμένη απόφαση να δηλώσει εξαφάνιση. Όσο διαρκούσαν οι έρευνες κέρδισε χρόνο για να φτιάξει τα χαρτιά του και ήταν έτοιμος για το ταξίδι.

Στο μεταξύ, είχε δηλώσει ως «νεκρή» τη μητέρα της έτσι ώστε οι αρχές να μην στραφούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την Γαλλία ήρθε για την Βαλεντίν μία γυναίκα, πιθανότητα θεία της και την είχε πάρει ήδη. Η μητέρα είχε ήδη ακολουθήσει μια άλλη διαδρομή. Από τον Κονγκό, πέρασε στην Αγκόλα και στη συνέχεια στη Γαλλία. Εκεί ζούσε ήδη η θεία της Βαλεντίνας και αδερφή της μητέρας της. Γι’ αυτό και η μητέρα κατάφερε να δημιουργήσει μακράν καταλληλότερες συνθήκες ζωής για το παιδί της, απ’ ό,τι μπορούσε ο πατέρας στην Αθήνα, με τα ελάχιστα μεροκάματα και τη διαμονή σε κοινόβια, συνήθως σε υπόγειες και ημιυπόγειες αποθήκες.

Αυτό που μένει πλέον είναι να δούμε, εάν η συμπάθεια που φέρονται να δείχνουν οι αστυνομικοί προς τον απελπισμένο πατέρα εκφρασθεί και στη δικογραφία. Ίσως έτσι υπάρξει μια ελπίδα να ταξιδέψει και εκείνος στη Γαλλία και να βρεθεί όλη η οικογένεια μαζί, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό…