Απέρριψε η εισαγγελέας Εφετών την έφεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που αθώωσε τους δύο αδελφούς, οι οποίοι κατηγορούνται ως οι δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.  Την αίτηση είχαν καταθέσει η μητέρα και η αδελφή του θύματος, μέσω των συνηγόρων τους.

Ads

Ο συνήγορος της οικογένειας Καραϊβάζ Αντώνης Ξυλουργίδης εξηγεί στο tvxs τι σημαίνει αυτή η ενέργεια από την πλευρά της Εισαγγελίας.

«Δεν υπάρχει λόγος έφεσης σημαίνει πως όλα έχουν κριθεί σωστά. Έχουμε μια εισαγγελική πρόταση καταπέλτη υπέρ της καταδίκης. Έχουμε μειοψηφία ενάντια στην αθωωτική απόφαση, αλλά η κ εισαγγελέας εφετών δια της απορρίψεως της αιτήσεώς μας αξιολογεί πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να έσφαλε το δικαστήριο.

Η σημερινή εξέλιξη δείχνει ότι ουδείς θέλει να συνεχιστεί η υπόθεση. Όλοι θέλουν να κλείσει η υπόθεση. Ενοχλεί και αποτελεί προφανώς κίνδυνο για όσους έχουν συμφέρον. Άξιο λόγου είναι ότι βλέπουμε στην ειδησεογραφία κάποιος να κακοποιεί ένα γατάκι, που το λυπάμαι και συμπάσχω προφανώς και παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως ο Εισαγγελεας. Εδώ δεν περίσσεψε η ελάχιστη ευαισθησία για να ασκηθεί Έφεση;

Ads

Δεν αναρωτήθηκε κανείς πως ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε υπο αυτές τις συνθήκες; Αν αυτό συνιστά απονομή δικαιοσύνης δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Είναι πραγματικά σκανδαλώδες και δείχνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κοινή υπόθεση. Το οργανωμένο έγκλημα είναι ανίκητο στην χώρα μας. Έπειτα, πάγιο αίτημα των πολιτών είναι να υπάρχει δικαιοσύνη και εμείς αρκούμαστε στη διατύπωση σεβαστείτε τη δικαιοσύνη. Από ποιον για ποιον όμως;

Οι σκιές στη δίκη

Η απόφαση της αθώωσης των δύο κατηγορουμένων, δεν ήταν ομόφωνη. Υπήρξε μειοψηφία 5-2 για τον έναν και 6-1 για τον άλλο. Ανάμεσα σε αυτούς που μειοψήφισαν ήταν κι ο πρόεδρος. «Και φυσικά η εισαγγελέας που αγόρευσε όχι μία αλλά δύο φορές και ήταν καταπέλτης» όπως περιέγραψαν, όσοι ήταν παρόντες,  την αντίφαση στην άποψη του προέδρου του ΜΟΔ.

Έκανε εντύπωση σε όλους ότι ο πρώτος, ο Ε.Λ θεωρήθηκε από τον πρόεδρο άμεσος συνεργός στην ανθρωποκτονία. Αυτός είχε τον ρόλο του οδηγού όπως προέκυψε και σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που έδωσαν και οι μάρτυρες. Ο πρόεδρος τον θεώρησε άμεσο συνεργό και πρότεινε να καταδικαστεί και είπε για τον δεύτερο ότι είναι αθώος. Όταν ο οδηγός είναι άμεσος συνεργός, ποιανού συνεργός είναι;  Ενός φαντάσματος;  Άρα ποιος είναι ο δολοφόνος; Πείθεσαι ότι είναι ο πρώτος αλλά όχι ο δεύτερος; Είναι κάποιες από τις ανακολουθίες που διαπίστωσε και η χήρα του δημοσιογράφου μιλώντας στο tvxs σε συνέντευξη που θα δημοσιοποιηθεί άμεσα.

Σε σχέση με την απόφαση των ενόρκων ο κ. Ξυλουργίδης θυμίζει τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε η δίκη μια δίκη που σύμφωνα με τα λεγόμενα ανθρώπων που βρέθηκαν στην αίθουσα, έγινε σε κλίμα φόβου.

«Στην αρχή της διαδικασίας, ένα πρόσωπο που συνδεόταν με τους κατηγορούμενους μας έβγαζε φωτογραφίες κι εμάς και τους ενόρκους. Ένας αστυνομικός από την ειδική ομάδα μεταγωγών, την απομάκρυνε και της είπε τι κάνεις εκεί; Εκείνη απάντησε ότι τραβάει σέλφι. Πήρε το κινητό της και είδε φωτογραφίες. Προφανώς οι φωτογραφίες των προϊσταμένων στην αίθουσα δεν ήταν για ανάμνηση. Δεν είχε φύλαξη η αίθουσα. Ζήτησα εγώ φύλαξη. Όταν έχεις 4 ενόρκους ανθρώπους της καθημερινότητας που είναι υπάλληλοι και απλά κληρώνονται δεν θα αλλάξουν τη ζωή τους για κανέναν… έχουν οικογένειες, είναι δυνατόν να τους βάζεις υπό αυτές τις συνθήκες απέναντι από κατηγορούμενους και μάρτυρες υπεράσπισης κάποιοι εκ των οποίων είναι καταδικασμένοι και υπόδικοι; Υπάρχουν στρεβλώσεις και σε αυτό το επίπεδο αλλά ουδείς ασχολείται».

Ο αντίλογος λέει ότι το δικαστήριο δεν μπορούσε να καταδικάσει για ανθρωποκτονία δύο ανθρώπους εφόσον οι μάρτυρες αναγνώρισαν μόνο σωματική διάπλαση κι όχι χαρακτηριστικά. Ο κ. Ξυλουργίδης απαντά:

«Μα στην Ευρωπαϊκή έννομη τάξη, πουθενά στα συμβόλαια θανάτου δεν φαίνεται πρόσωπο. Τον δολοφόνο του Ψυχικού τον είδε κάποιος; Όχι. Από την παρακολούθηση προέκυψαν ενδείξεις και στοιχεία. Σε κανένα συμβόλαιο θανάτου δεν προκύπτει πρόσωπο γιατί παίρνουν αντίμετρα. Για αυτό ονομάζεται οργανωμένο έγκλημα.»

«Θα γίνουν κι άλλες δολοφονίες»

Μια άλλη γκρίζα ζώνη της δίκης έχει σχέση με το άλλοθι του κατηγορούμενου Ε.Λ. Σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε  ο Ε.Λ. ότι βρισκόταν στον τόπο της δολοφονίας γιατί μοίραζε φυλλάδια με  τον Γ. Π. Λήφθηκε εισαγγελική παραγγελία και ανακάλυψαν ότι το παιδί αυτό ήταν μαθητής λυκείου και παρακολουθούσε μαθήματα εκείνη την ώρα. Ζητήθηκε να συλληφθεί ως ψευδομάρτυρας ο κατηγορούμενος αλλά απορρίφθηκε και αυτό. Έτσι καταγράφηκε η αδυναμία να αποδειχθεί  το άλλοθί του του και να απαντηθεί το ερώτημα: Γιατί βρέθηκε στις 8 και στις 9 Απρίλη στον τόπο της δολοφονίας και γιατί εφόσον ισχυρίζεται ότι μοίραζε φυλλάδια δεν φαίνεται σε καμία από τις κάμερες ολόκληρης της περιοχής.

Μια «σύμπτωση» είναι ιστορία με το cd που περιλάμβανε σοβαρά υλικό και ειπώθηκε ότι καταστράφηκε το υλικό γιατί ένας υπάλληλος το σύρραψε. «Για να συρράψεις cd πρέπει να το πατήσεις με το πόδι, δεν συρράπτεται έτσι. Όλες οι περίεργες συμπτώσεις λοιπόν έτυχαν σε αυτή την υπόθεση» σχολιάζει στο tvxs μέλος της οικογένειας.

Στην ερώτηση τι  αίσθηση του αφήνει η απόφαση έπειτα και από την απόρριψη της αίτησης για την άσκηση Έφεσης ο  κ Ξυλουργίδης απαντά:

«Στην χώρα μας υπάρχει η στρεβλή διάταξη διορισμού της ηγεσίας των ανώτατων δικαστών από την πολιτική ηγεσία. Αυτό από μόνο του αποτελεί σχήμα οξύμωρο κάθε έννοιας ανεξαρτησίας.

»Το σήμα έχει δοθεί προ πολλού, οτιδήποτε αφορά μαύρο χρήμα, ελληνική μαφία και πληρωμένα συμβόλαια θα αφήνεται στη βολική απόδοση του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Η οσμή θανάτου κι οι διαδρομές του εγκλήματος είναι παράλληλοι δρόμοι στην Αθήνα. Θα ακολουθήσουν και άλλες δολοφονίες σύντομα.

»Με θλίβει η σιωπή των κομμάτων και των δημοσιογράφων. Στη δίκη ήταν παρούσα η πρόεδρος της διεθνούς ένωσης δημοσιογράφων αλλά οι συνάδελφοι της απουσίαζαν από την αίθουσα. Αν θεωρούμε ώριμη αυτή τη δημοκρατία όπου ο Σωκράτης Γκιόλιας και ο Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονούνται για να μην αποκαλύψουν το «τρίτο μάτι» τότε παραβιάζουμε τη λογική και δεν απομένει ελπίδα. Άλλωστε οι ευρωπαϊκοί δείκτες κρίνουν την θλιβερή κατάσταση του κράτους δικαίου, συμφέρει όμως να ακούγεται;»