Κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος διαπίστωσε η νέα διοίκηση του OKANA (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών) από τις προηγούμενες διοικήσεις. Όπως προέκυψε από την έρευνα της νέας διοίκησης, οι προκάτοχοι της πλήρωσαν από το 2006, περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε δύο ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας για να φιλοξενήσει θεραπευόμενους, οι χώροι τωνοποίων μάλιστα είχαν κριθεί ακατάλληλοι από ειδικούς επιστήμονες των θεραπευτικών μονάδων του ΟΚΑΝΑ.

Ads

Το κόστος για κάθε ασθενή του οργανισμού ανερχόταν σε 1.200 ευρώ το μήνα. Ο ΟΚΑΝΑ πλήρωσε στα δύο ξενοδοχεία, που έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη, χωρίς διαγωνισμό και σύμβαση, μόνο το 2009 παραπάνω από 345.000 ευρώ, ενώ μόλις το πρώτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς κατέβαλε περισσότερα από 70.000 ευρώ. Το πιο παράδοξο πάντως ήταν πως ο οργανισμός πλήρωνε για 24 άτομα όταν στα ξενοδοχεία διέμεναν μόνο 16.

Ο τέως διευθυντής, που ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι του 2006, φέρεται να γνώριζε για την κατάσταση καθώς σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο ίδιος «ουδέποτε υπήρξε διαγωνισμός, ούτε σύμβαση ούτε κάποια άλλη διαδικασία. Επίσης, δεν υπήρχε όργανο παρακολούθησης και συντονισμού της όλης διαδικασίας», όμως, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, «είχαν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες για τη δωρεάν φιλοξενία των ασθενών σε άλλες δομές είτε του οργανισμού είτε άλλων φορέων, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα».

Η νέα διοίκηση, παρά το γεγονός πως αποφάσισε να διακόψει κάθε πίστωση προς τα ξενοδοχεία αυτά και ήδη χθες οι ασθενείς που διέμεναν εκεί τακτοποιήθηκαν σε ξενώνες, δηλώνει ότι «τα εν λόγω ξενοδοχεία αποτελούσαν τη μοναδική- αν και όχι την ιδανική- λύση για τη φιλοξενία των ασθενών». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την νέα καταγραφή, υπάρχουν τέσσερα ιδιόκτητα κτίρια τα οποία μένουν αναξιοποίητα καθώς η «ανακαίνιση ή ανακατασκευή τους είχε χαρακτηριστεί ασύμφορη»!

Ads

Η υπόθεση της σπατάλης και κακοδιαχείρισης, έχει οδηγηθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Πηγή: ΒΗΜΑ