Αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να περιέχουν στοιχεία που προσκομίστηκαν στις ανακριτικές αρχές από την Price Waterhouse Coopers, που πραγματοποίησε τον έλεγχο για την υπόθεση της Folli Follie. Η ΝΔ με ανακοίνωσή της, στην οποία κατονομάζει τα εν λόγω πρόσωπα, ζητάει εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απαντάει: «Δυστυχώς για τη ΝΔ το παραμύθι δεν έχει δράκο». Λόγω της αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα η δικογραφία της υπόθεσης αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή. 

Ads

Η υπόθεση

Ο ελεγκτικός οίκος Price Waterhouse Coopers με την ολοκλήρωση του ελέγχου που διενήργησε κοινοποίησε στην ανακρίτρια της υπόθεσης την έκθεση των ελεγκτών του, στην οποία φαίνεται να αξιοποιούνται στοιχεία από κατασχέσεις που έγιναν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές εργαζομένων της  Folli Follie. Σε αυτά φέρεται να υπάρχουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα από στελέχη του Ομίλου, τον Μάιο του 2018, που επεδίωκαν διευκολύνσεις, αφού είχε ξεσπάσει η υπόθεση με τα οικονομικά δεδομένα της διεθνούς εταιρίας κοσμημάτων.

Στην έκθεση της PwC, που αριθμεί περισσότερες από 200 σελίδες, περιλαμβάνονται ή αξιοποιούνται σειρά από τα επίμαχα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία στα οποία υπάλληλος της εταιρίας ενημέρωνε τον κατηγορούμενο πλέον για βαριά αδικήματα Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, γιο του επίσης κατηγορούμενου ιδρυτή της FF Δημήτρη Κουτσολιούτσο, για τις επαφές και τις πιέσεις που ασκούσαν «άνθρωποι μας» ώστε να λήξει «ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία» των ελέγχων που είχαν ξεκινήσει στην εισηγμένη εταιρία.

Ads

Στην ηλεκτρονική αυτή αλληλογραφία ο υπάλληλος φέρεται να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, δύο πρώην υπουργούς και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αποστολέα να ισχυρίζεται πως έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση της Follie Follie και τις διαδικασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη και υποστήριζε πως θα μπορούσε να παρέμβουν ώστε να ευνοηθεί η εταιρεία. Σε ένα από τα email ο εν λόγω υπάλληλος φέρεται να αναφέρεται και ονομαστικά σε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία φέρονται από τον γράφοντα ως άνθρωποι που θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν για να καθυστερήσυν οι ενέργειες σε βάρος της Folie – Folie από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Γίνεται επίσης αναφορά και για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, με τον υπάλληλο να επικαλείται συγκεκριμένο βουλευτή του τότε κυβερνώντος κόμματος για την πληροφορία της επικείμενης τροπολογίας.

Τα εν λόγω στοιχεία, που αξιολόγησε η PwC, αποτελούν πλέον μέρος του αποδεικτικού υλικού που θα μελετήσει η ανακρίτρια της υπόθεσης. Ωστόσο το σκέλος της έκθεσης που περιέχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που είναι η αρμόδια να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε η υπόθεση να διαβιβαστεί στην Βουλή.

ΝΔ: Να δώσει εξηγήσεις ο κ. Τσίπρας

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει: «Τη μέρα που ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή για να κουνήσει το δάχτυλο στην κυβέρνηση σε θέματα διαφάνειας, οι υπό εξέλιξη δικαστικές έρευνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli-Follie, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκουν στενούς συνεργάτες του  και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Μάκης Μπαλαούρας, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούν ως στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες του προφυλακισμένου μεγαλομετόχου κι όχι ως υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος.

Από τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να ευνοήσουν την Folli-Follie τον Μάιο του 2018, την περίοδο δηλαδή που όλοι αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο καθυστέρησε η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ενώ ήδη είχε αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο.

Ακριβώς εκείνη την περίοδο μάλιστα, που το σκάνδαλο της Folli-Follie είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις διασύροντας τη χώρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Μαϊου του 2018 κατέθεταν τροπολογία, η οποία τελικά έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό κι ευνοούσε την εταιρεία. Φαίνεται ότι για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του «μαγαζιού» και των φίλων του. Περιμένουμε τις εξηγήσεις του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και φυσικά τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

ΣΥΡΙΖΑ: «Δυστυχώς για τη ΝΔ το παραμύθι δεν έχει δράκο»

«Δυστυχώς για τη ΝΔ το παραμύθι δεν έχει δράκο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Οι ισχυρισμοί του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων είναι ασυνάρτητοι, έωλοι και συκοφαντικοί. Κανένας βουλευτής και κανένα κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα δημιουργούσε προσκόμματα στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης της FOLLI – FOLLIE».

«Με περισσότερους από 4.000 νεκρούς, την πανδημία εκτός ελέγχου και την οικονομία σε πλήρη κατάρρευση, η ΝΔ για να διαφύγει από τα αδιέξοδα που δημιουργεί στη χώρα συνεχίζει να επενδύει πολιτικά σε χυδαίες προσπάθειες αντιπερισπασμού», σημειώνει και καταλήγει: 

«Σε αντίθεση με τη ΝΔ που φοβάται την πρόταση για έλεγχο των δαπανών και των απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν έχουν τίποτα απολύτως ούτε να φοβηθούν ούτε να κρύψουν. Όλα αυτά θα αποδειχθούν στη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια θα λάμψει και οι συκοφαντίες θα επιστρέψουν στους λασπολόγους. Στο δρόμο της λάσπης που διάλεξε, ο κ. Μητσοτάκης θα πορευτεί μόνος του. Τα υπόλοιπα είναι καθήκον της ελληνικής δικαιοσύνης. Είμαστε βέβαιοι πως η Δικαιοσύνη θα ρίξει άπλετο φως και δεν θα μείνει καμία σκιά».