Απαλλάχθηκε με υπογραφή του Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από το πειθαρχικό αδίκημα ο αστυνομικός που είχε πρωταγωνιστήσει στην σύλληψη δικηγόρου που διαμαρτυρήθηκε για την κακοποίηση γυναίκας ΑμεΑ από αστυνομικούς έξω από το ΑΤ Ομόνοιας.

Ads

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ η βασική υπόθεση εκκρεμεί προς κρίσιν στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο αλλά και ποινικά. Ο εν λόγω αστυνομικός είχε προβεί στην παράνομη σύλληψη του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη (νομικού συμβούλου του Documento) στο Α.Τ Ομόνοιας το απόγευμα της Κυριακής 20 Οκτωβρίου, όταν εκείνος διαμαρτυρήθηκε για την απάνθρωπη συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος γυναίκας με κινητικά και ψυχικά προβλήματα.

Βίντεο που κατέγραψε το περιστατικό έδειχνε τους αστυνομικούς να σέρνουν τη γυναίκα στον δρόμο και στη συνέχεια να την καταβρέχουν με μάνικα που βρίσκεται στην είσοδο του τμήματος. Όταν ο κ. Απατσίδης διαμαρτυρήθηκε επιχείρησαν να τον συλλάβουν, περνώντας του χειροπέδες παρά το γεγονός ότι τους επέδειξε τη δικηγορική του ταυτότητα.

Σύμφωνα με το Documento, ένας από τους αστυνομικούς – ο οποίος μεταξύ άλλων είχε προβεί σε ρατσιστικά παραλληρήματα μέσω Facebook – αθωώθηκε πειθαρχικά για το περιστατικό αφού σύμφωνα με την προκαταρκτική διοικητική εξέταση που έγινε από υπαστυνόμο Α και επικυρώθηκε από τον υποστράτηγο, Πέτρο Τζεφέρη, διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δεν έπραξε τίποτε μεμπτόν και άρα «δεν υπέχει πειθαρχική ευθύνη και γι’ αυτό δεν κλήθηκε σε απολογία».

Ads

Την καταγγελία που κρίθηκε «αβάσιμη» είχε κάνει σε βάρος του αστυνομικού ο Γιάννης Απατσίδης και είχε πολλά σκέλη, όπως το θέμα της ρατσιστικής ανάρτησης αλλά και τον χαρακτηρισμό που είχε δώσει ο εν λόγω αστυνομικός για την σύλληψη του δικηγόρου, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση του βίντεο με τον βασανισμό της ανυπεράσπιστης γυναίκας. Συγκεκριμένα είχε πει για την σύλληψη του δικηγόρου ότι ήταν «σχεδόν ρομαντική».

Το θέμα  αν και συνδέεται με την πειθαρχική έρευνα που ήδη διενεργείται για όλα τα σκέλη της υπόθεσης με την κακοποίηση της γυναίκας στην είσοδο του ΑΤ Ομονοίας και για όλους τους συμμετέχοντες αστυνομικούς, θεωρήθηκε σωστό να κριθεί ξεχωριστά. Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο υπαστυνόμος Α που την εισηγήθηκε (κι έγινε εν συνόλω δεκτή) δέχεται ως αληθές ότι αναφέρει στην έγγραφη αναφορά του ο εν λόγω αστυνομικός, όπως για παράδειγμα ότι δεν έχει αναρτήσει ποτέ στο διαδίκτυο φωτογραφίες ή σχόλια με ρατσιστικό περιεχόμενο, καθώς και ότι ο χαρακτηρισμός «σχεδόν ρομαντική» για την σύλληψη του δικηγόρου, ήταν εν είδει απάντησης στην καταγγελία του Γιάννη Απατσίδη ότι υπέστη σωματικές βλάβες κατά την χειροπέδηση. Μάλιστα στην κατακλείδα του σκεπτικού ο υπαστυνόμος Α, επιχειρεί να συνδέσει την δήθεν αβάσιμη καταγγελία του δικηγόρου με προηγούμενα που είχε με τον αστυνομικό, λόγω του συμβάντος στο ΑΤ Ομόνοιας.

Απ΄την πλευρά του ο θιγόμενος δικηγόρος, Γιάννης Απατσίδης, διατυπώνει μια σειρά από ερωτήματα για το πώς εκδόθηκε το επίμαχο απαλλακτικό πόρισμα το οποίο χαρακτηρίζει «επιεικώς απαράδεκτο, συνειδητά άδικο και διαστροφικό της αλήθειας». Όπως επισημαίνει «αποφαίνεται για ερευνώμενα πειθαρχικά αδικήματα του αστυνομικού που είναι απολύτως συναφή με την δικογραφία που είναι υπό κρίση (π.χ. δημόσια δήλωση-συνέντευξή του σε πανελλήνιο τηλεοπτικό σταθμό, όπου χαρακτηρίζει την παράνομη και αισχρή σύλληψή μου ως “ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ” αξιολογώντας, μάλιστα, και το ΒΙΝΤΕΟ!!!, πριν το αξιολογήσει η διενεργούσα την πειθαρχική έρευνα ενώ φτάνει και στο σημείο να αμφισβητεί έμμεσα (δεν έχει καν το θάρρος να το αιτιολογήσει) ΕΓΓΡΑΦΟ – ανάρτηση, από την οποία προκύπτουν οι σεξιστικές δηλώσεις και η προβολή του συγκεκριμένου αστυνομικού, ο οποίος μηδέποτε στράφηκε δικαστικά κατά των στελεχών της ιστοσελίδας, όπου φιλοξενούνται οι σεξιστικές δηλώσεις του, και την ίδια στιγμή ΔΕΝ διαβιβάζει τα έγγραφα που εγώ προσκόμισα στον αρμόδιο Εισαγγελέα ως νοθευμένα ή πλαστά, και άλλα τινά, τα οποία υποτιμούν τη νοημοσύνη όποιου αναγνώσει το κατάπτυστο αυτό πόρισμα, το οποίο με παρουσιάζει εν ολίγοις ως “ΕΜΠΑΘΗ” λόγω του “μεταξύ μας επεισοδίου”».