Δέμα το οποίο περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό εντοπίστηκε σήμερα στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Το δέμα επιστράφηκε στην εταιρεία ταχυμεταφορών, στην Καλλιθέα, όπου και πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη έκρηξη, ενώ το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα μελετά την παράδοση ανοιχτών δεμάτων τα οποία θα πρέπει θα σφραγίζονται ενώπιον του ταχυδρομικού υπαλλήλου. Εν τω μεταξύ, προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο συλληφθέντες για αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες.

Ads

Ειδικότερα, τα μέλη του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών πραγματοποίησαν ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο δέμα, σε εταιρεία ταχυμεταφορών στην οδό Καλλιρόης, στην Καλλιθέα. Ως αποστολέας του εν λόγω δέματος εμφανιζόταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενώ παραλήπτης ήταν αλλοδαπός υπάλληλος στην Γαλλική Πρεσβεία.

Το πακέτο είχαν παραλάβει υπάλληλοι της πρεσβείας και το επέστεψαν αφού θεωρήθηκε ύποπτο. Μετά την ελεγχόμενη έκρηξη, από τον έλεγχο προέκυψε ότι το δέμα ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε βιβλίο (τα άπαντα του Γεωργίου Σουρή). Η οδος Καλλιρόης παραμένει κλειστή από την οδό Βούρβαχη έως την Μενέχου.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και η Γαλλία. «Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα έλαβε ένα πακέτο, οι συνθήκες αποστολής του οποίου φάνηκαν ύποπτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

Ads

«Από τη στιγμή αυτή, η πρεσβεία μας επικοινώνησε με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, οι οποίες άρχισαν αμέσως έρευνα και μας ενημερώνουν πως προχώρησαν στην καταστροφή αυτού του πακέτου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στο Μαρκόπουλο, στη λεωφόρο Παιανίας, ακόμα 4 δέματα με προορισμό πρεσβείες θεωρήθηκαν ύποπτα από την εταιρία Ταχυμεταφορών UPS. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε κανένα από τα συγκεκριμένα δέματα δεν περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό. Κινητικότητα από ύποπτα δέματα υπήρξε και στις πρεσβείες της Τσεχίας και της Αρμενίας, στο Ψυχικό και το Χαλάνδρι, ωστόσο μετά από έλεγχο της αστυνομίας αποδείχθηκε ότι τα δέματα περιείχαν διαφημιστικά φυλλάδια και βιβλία.

Συναγερμός σήμανε και στη Βουλή, όταν εντοπίστηκε δέμα με παραλήπτη τον πρόεδρο της Βουλής χωρίς να αναγράφεται αποστολέας. Το πακέτο θεωρήθηκε ύποπτο και πέρασε δύο φορές από ειδικό μηχάνημα χωρίς να εντοπιστούν εκρηκτικά. Στη συνέχεια το δέμα ανοίχτηκε και διαπιστώθηκε ότι περιείχε βιβλία οικολογικού περιεχομένου. Βιβλίο περιείχε και το δέμα που βρέθηκε στην είσοδο της Ελληνικής Τράπεζας, στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν, το οποίο προκάλεσε το συναγερμό στις αστυνομικές δυνάμεις. Στο σημείο πραγματοποιήθηκε επίσης ελεγχόμενη έκρηξη.

Στο μεταξύ, οι δύο συλληφθέντες για την αποστολή των πακέτων την Δευτέρα, οδηγήθηκαν σήμερα στην ανακρίτρια, η οποία τους έκρινε προφυλακιστέους μετά την τυπική απολογία τους.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, διατυπώθηκε πρόταση για παράδοση ανοιχτών δεμάτων, τα οποία θα σφραγίζονται ενώπιον του ταχυδρομικού υπαλλήλου. Μάλιστα η πρόταση αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο της συζήτησης που εξελίσσεται στην ΕΕ για το ίδιο θέμα.

«Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για τη χρήση καμερών με τρόπο πια γενικευμένο σε όλους τους χώρους που γίνεται παράδοση δεμάτων. Πως θα το αντιμετωπίσεις όμως αυτό σε μικρές περιοχές, σε χωριά της χώρας όπου οι συνδρομητές τοποθετούν τα αντικείμενα που θέλουν να αποστείλουν κάπου, σε γραμματοκιβώτια σε ανοικτούς χώρους; Δεν υπάρχει κλειστός χώρος όπου να μπορεί να τοποθετηθεί. Γνωρίζετε επίσης ότι μεγάλες, γνωστές εταιρείες μεταφορών, παγκόσμιας κλάσης εταιρείες, δέχονται δέματα τα οποία κλείνει ο αποστολέας παρουσία υπαλλήλου τους, δείχνοντας την ταυτότητά του. Αυτό όμως δεν γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, για λόγους κόστους αλλά και χρόνου. Επίσης, υπάρχει και ένα θέμα το οποίο πρέπει να συνεκτιμήσουμε όσον αφορά στη διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών», δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας, στο τέλος της συνάντησης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Σωκράτης Κάτσικας, ο Διοικητής της ΥΠΑ Οδυσσέας Βλάμης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ Παναγιώτης Βουρνάς και Χρήστος Βαρσάμης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ Κων. Ταρλαγιάς και ο Διευθυντής της Δ/15 της ΥΠΑ Γιώργος Νίκου.

Σε ετοιμότητα δηλώνει η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Τύπος, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης εστάλη εκτάκτως σήμα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και ζητούνταν από το προσωπικό να είναι σε επιφυλακή διότι υπήρχαν πληροφορίες πως υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα. Παράλληλα στους διοικητές των αστυνομικών υπηρεσιών δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα εν όψει των κινητοποιήσεων που προετοιμάζονται για την επέτειο του Πολυτεχνείου και για την συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Διαβάστε σχετικά:

Στελέχη της BKA στην Αθήνα για τα παγιδευμένα δέματα