«Παρών» δήλωσαν Ανεξάρτητοι Έλληνες και Κοινωνική Συμφωνία για πιθανή εκλογική συμμαχία με τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα προσεκτική εμφανίστηκε η ΔΗΜΑΡ, η οποία έδωσε έμφαση σε αυτά που την ενώνουν με την παλιά της στέγη. Οι χαιρετισμοί των κομματικών αντιπροσωπειών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο Παλαιό Φάληρο παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς τις προοπτικές συνεργασιών, οι οποίες αποτελούν «αγκάθι» στις εσωκομματικές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Επιμένει στη διατήρηση των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος

«Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», διαμήνυσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, «ένα πατριωτικό, κοινωνικό μέτωπο του δημοκρατικού τόξου», που -όπως είπε- θα διαγράψει το χρέος, θα προωθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη διανομή του πλούτου, θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και θα κατοχυρώσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
 
Την πεποίθηση ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο αλλαγών και επαναπροσδιορισμού της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων εξέφρασε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος σημείωσε ότι στο πεδίο της Ευρώπης χρειάζεται η κατάθεση ενός σχεδίου και η θεσμική προώθηση μιας συμμαχίας για έναν ευρωπαϊκό κοινωνικό μετασχηματισμό.
 
Πρόσθεσε δε πως «το φάντασμα του φασισμού και του ναζισμού μας απειλεί» και ότι οι συνέπειες της κρίσης είναι το λίπασμα για την ενίσχυση του φαινομένου. Σε αυτό το πλαίσιο, προέκρινε την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου από τις δημοκρατικές δυνάμεις.
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης της Δεξιάς, της αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής και της αυταρχικής διακυβέρνησης που ακολουθεί», δήλωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, η οποία ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Κανένα κόμμα δεν μπορεί από μόνο του να επωμισθεί το βάρος αυτής της μεγάλης πρόκλησης και ευθύνης. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα αντίστασης και διεκδίκησης, μια ευρύτατη συμπαράταξη αριστερών, σοσιαλιστικών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων που στην βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης εθνικής ανεξαρτησίας, βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε. Εν τέλει, εκ μέρους της Κοινωνικής Συμφωνίας, δήλωσε «παρούσα σε αυτόν τον αγώνα».
 
Λίγο πριν, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε απευθύνει τη χαρακτηριστική έκκληση: «Αριστεροί και αριστερές όλων των γενεών, δημοκράτες και πατριώτες από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, από διαφορετικές παραδόσεις, από διαφορετικές θεωρήσεις, να διατρανώσουμε την ετοιμότητά μας και την πίστη μας να αναλάβουμε την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυραννίας και της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας. Να κυβερνήσουμε το τόπο στη πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας του, με στόχο να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού».
 
Ο προσανατολισμός στο πεδίο των πολιτικών συμμαχιών απασχολεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με το μπλοκ υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να εκφράζει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις του σε μία στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το «κέντρο» και τη σοσιαλδημοκρατία, πόσο μάλλον σε μία ανοιχτή γραμμή με δυνάμεις της λαϊκής δεξιάς.
 
Αντίθετα, η Αριστερή Πλατφόρμα επιζητεί σύσφιγξη των σχέσεων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ, το οποίο όχι μόνο αρνήθηκε να παραστεί στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, αλλά συγχρόνως εξαπέλυσε πυρά προς την Κουμουνδούρου:
 
«Οι εργαζόμενοι έχουν ακόμη περισσότερες αποδείξεις στα χέρια τους για το τι σημαίνει διαπραγμάτευση στα πλαίσια της ΕΕ και της κυριαρχίας των μονοπωλίων. Για σκληρή διαπραγμάτευση μιλούσε ο πρωθυπουργός και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, για σκληρή διαπραγμάτευση μιλάει στο συνέδριό του και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να γίνει ‘’χαλίφης στη θέση του χαλίφη’’.
 
Καμία εμπιστοσύνη στο νέο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τους δορυφόρους τους. Καμία εμπιστοσύνη σε παλιούς και νέους ‘’σωτήρες’’ που κοροϊδεύουν το λαό ότι θα τον απαλλάξουν από τη σημερινή βαρβαρότητα και την ίδια στιγμή υποκλίνονται στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που οδήγησαν το λαό στα μνημόνια διαρκείας και την καταστροφή».