Τα πρώτα κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κράκεν» εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα, μίας υποπαραλλαγής που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς λόγω της μεταδοτικότητας της.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υποπαραλλαγή «Κράκεν» αφορά έξι κρούσματα στην Αττική: τα τέσσερα στον Βόρειο και τα δύο στον Δυτικό Τομέα.

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε την Πέμπτη σύντομη αξιολόγηση κινδύνου για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον (ΧΒΒ.1.5) του κορωονοϊού, στην οποία εκτιμά ότι είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.

Η υποπαραλλαγή «Κράκεν» έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, καθώες κρούσματα έχουν εμφανιστεί στη Δανία, στη Γαλλία, στην Αυστρία, στις Κάτω Χώρες, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Σουηδία, στην Ισλανδία, στο Βέλγιο, στην Τσεχία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.

Ads

Σύμφωνα με την Πάολα Κάνον, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η πρόσφατη υποπαραλλαγή XBB.1.5 είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ειδικά όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο. 

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο MEGA για την υποπαραλλαγή «Κράκεν» αναφέροντας πως «Θυμίζει ένα επιθετικό θαλάσσιο θηρίο το οποίο δεν μας αρέσει ούτε θέλουμε να το ακούμε».

Στη συνέχεια μίλησε για τα χαρακτηριστικά της «Κράκεν», τονίζοντας ότι «είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον».

Τέλος, σημείωσε ότι «Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της σε κάθε ασθενή -που εμείς στην Ελλάδα έχουμε εντοπίσει 6 περιστατικά, τα 4 στον Βόρειο Τομέα Αττικής και τα 2 στον Δυτικό- είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος. Δηλαδή αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό και είναι μια γριπώδης συνδρομή, με πονόλαιμο, μπούκωμα, ενώ μπορεί να κάνει πυρετό. Το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες, δεν αφορά το κατώτερο αναπνευστικό».