Υπομνήματα σχετικά με το ζήτημα επανάληψης της «δίκης των έξι», κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο ο δικηγόρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και ο συνήγορος του εγγονού του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη.

Ads

Πρόσφατα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας έχει υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με τα νέα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν προσκομιστεί, πρέπει η απόφαση του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών για τους έξι να ακυρωθεί και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία, λόγω παραγραφής. Αναμένεται η έκδοση απόφασης. Ο Πέτρος Πρωτοπαδάκης, σε ηλικία 68 ετών, καταδικάστηκε από το Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών σε θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία της χώρας και εκτελέστηκε μαζί με άλλους πέντε.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει στο υπόμνημά της ότι ο Άρειος Πάγος στηρίχθηκε στο κείμενο της καταδικαστικής απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών του 1922, όπως έχει δημοσιευθεί στο βιβλίο «Η δίκη των έξι, τα στενογραφημένα πρακτικά, εκδόσεως Πρωίας, Αθήνα 1931», που περιέχει λάθη και δεν ανέτρεξε στην αναζήτηση του αυθεντικού κειμένου, το οποίο υπάρχει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, ή στο αρχείο της Βουλής.

Αναφέρει ακόμη ότι όσα προσκόμισε ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος έχει υποβάλει και την αίτηση επανάληψης της δίκης, δεν αποτελούν νέα στοιχεία, ή γεγονότα, αλλά προσωπικές απόψεις όσων τις υποστήριξαν (Βενιζέλος, Πάγκαλος), στη Βουλή, ή με επιστολές, ή με βιβλία τους, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, αλλά με τις εκτιμήσεις αυτών, που έγιναν για τον κατευνασμό και τη συμφιλίωση των Ελλήνων και σχετίζονταν κυρίως με την εκτέλεση της απόφασης ως προς τη θανατική ποινή, όταν και οι ίδιοι, όμως, αναφέρουν ότι η εκτέλεση της ποινής τότε ήταν αναγκαία ενόψει των συνθηκών και της αναστάτωσης στον λαό από την καταστροφή. Επίσης, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι ο Μ. Πρωτοπαπαδάκης, προσκόμισε στον Άρειο Πάγο, «παραποιημένα στοιχεία», ενώ αποδίδει και «νομικές αβλεψίες» στον Ν. Τσάγγα.

Ads

Η Ομοσπονδία ζητεί να γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής, που έχει καταθέσει, να κριθεί ότι τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί δεν αποτελούν νέα γεγονότα, ή αποδείξεις για επανάληψη της δίκης των έξι, να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης για να προσκομιστεί το αυθεντικό κείμενο της απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών του 1922, να διαταχθεί η προσκόμιση νέων αποδείξεων και να απορριφθεί η αίτηση επανάληψης της δίκης.

Παράλληλα, στο υπόμνημά του, ο συνήγορος του Μιχ. Πρωτοπαπαδάκη, ζητεί να απορριφθεί η παράσταση, ως πολιτικώς ενάγοντος, της εν λόγω Ομοσπονδίας και να αναγνωριστεί η ακυρότητα της απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου, που συνεδρίασε στην Αθήνα από την 31.10.1922 ως και την 15.11.1922, και καταδίκασε σε θάνατο τους Π. Πρωτοπαπαδάκη, Δ. Γούναρη, Ν. Στράτο, Ν. Θεοτόκη, Γ. Μπαλτατζή, Γ. Χατζηανέστη και σε ισόβια δεσμά τους Μ. Γούδα, Ξ. Στρατηγό, αλλά και να αναγνωριστεί η αθωότητα του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη και των λοιπών συγκατηγορουμενών του.