Υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να καταθέσουν οι ιεράρχες μετά την σημερινή έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, αντιδρώντας στα νέα φορολογικά μέτρα. H Εκκλησία έδειξε συμβιβαστική διάθεση ύστερα από την υποχώρηση της πολιτείας σε ζητήματα, όπως η φορολόγηση των δωρεών, ζητά όμως νέες φορο-ελαφρύνσεις και συστήνει επιτροπή η οποία θα καταθέσει προτάσεις στην κυβέρνηση.

Ads

Ικανοποιημένοι εξήλθαν από την συνεδρίαση της Ιεραρχίας οι περισσότεροι μητροπολίτες. «Ετονίσθη από όλους ότι η Εκκλησία ουδέποτε αρνήθηκε, ούτε και τώρα αρνείται την φορολόγηση και μάλιστα στην σημερινή σκληρή πραγματικότητα, αλλά θέλει να επιτευχθεί ο τρόπος, ώστε και αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας να σταθεί και το φιλανθρωπικό της έργο να μην ζημιωθεί και τελικά να ωφελείται ο λαός. Επιπλέον η πρόταση για την αποδέσμευση από την Πολιτεία της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, σκοπό έχει την από κοινού αξιοποίησή της, ώστε μέσω αυτής να ενισχυθεί η προσπάθεια για την ανακούφιση του λαού με συγκεκριμένα έργα διακονίας. Η συνεργασία της Ειδικής Επιτροπής με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, κινείται σε καλή προοπτική και ομοφώνως επικροτήθηκε από την Ιεραρχία», ανέφερε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Παράλληλα όμως η Εκκλησία ζητά νέες, σημαντικές εκπτώσεις στη φορολόγηση των εισοδημάτων της, αλλά και απαλλαγή για κατηγορίες ακινήτων της. Ήδη, έχει πετύχει το αφορολόγητο των δωρεών έως 1.000 ευρώ και τη φορολόγηση των μεγαλύτερων δωρεών με συντελεστή 0,5%. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσε στους ιεράρχες ότι το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτό αίτημα για να εκπίπτουν έως 50% από τον φόρο οι πάσης φύσεως δαπάνες εκκλησιαστικού νομικού προσώπου.

Στην Επιτροπή, η οποία θα συντάξει το κείμενο των προτάσεων, που θα σταλεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλή, θα μετέχουν οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Ελασσώνος Βασίλειος, Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Η επιτροπή θα παραστεί και στην επιτροπή της Βουλής που θα συζητήσει το φορολογικό νομοσχέδιο την προσεχή Τρίτη.

Ads

Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος από τη Μονή Πετράκη, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή», δήλωσε: «Το 96% της περιουσίας της εκκλησίας το έχει πάρει το κράτος, σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Από το 4% το 3% είναι απόλυτα δεσμευμένο. Διαχειριζόμαστε δηλαδή μόλις το 1% της περιουσίας μας. Δώσαμε 700.000 ευρώ για ΕΤΑΚ σε περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν τίποτε στην εκκλησία».