Ορισμένοι υπάλληλοι εφοριών εμφανίζουν αυξημένες τραπεζικές καταθέσεις ενώ μάλιστα μία εφορία φέρεται να τέθηκε υπό τις υπηρεσίες… παράγοντα της περιοχής της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην Καθημερινή του Σαββάτου.

Ads

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση της ΔΟΥ Κορίνθου όπου μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους που είχε διατάξει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος «διαπιστώθηκε ότι το τμήμα ελέγχου της εφορίας απλά είναι «διακοσμητικό» και μέσα σε ένα έτος κατάφερε να επιβάλει φόρους και πρόστιμα ύψους μόνο 100.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα (86.000 στο εισόδημα και 14.000 ΦΠΑ)».

Οι εκθέσεις των επιθεωρητών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σημειώνει ο συντάκτης, δεδομένου ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν καταδεικνύουν ότι πραγματοποίησαν έναν έλεγχο που στηρίζεται σε… φημολογίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που επικαλείται ο δημοσιογράφος, στην έκθεσή τους οι επιθεωρητές αναφέρουν για τη συγκεκριμένη ΔΟΥ ότι «γίνεται επιλεκτική κοινοποίηση εγγράφων με κίνδυνο την παραγραφή υποθέσεων», ενώ έχουν εντοπιστεί επιλεκτικές κοινοποιήσεις των πράξεων επιβολής προστίμων. Στο έγγραφο των επιθεωρητών αναφέρεται σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα ότι:

Ads
  • Φημολογείται ότι έχουν υψηλές τραπεζικές καταθέσεις. Δεν ζητήθηκε όπως φαίνεται το άνοιγμα των λογαριασμών.
  • Φημολογείται ότι τους προεκλογικούς μήνες του 2009 δόθηκαν ασύστολα πιστοποιητικά ηλεκτροδότησης οικοδομών κατόπιν απαίτησης παράγοντα της περιοχής.

Τα ευτράπελα όμως δεν σταματούν εδώ, σημειώνει ο συντάκτης, και δεν είναι μόνο η ΔΟΥ Κορίνθου η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον. «Αλλη εφορία της Βορείου Ελλάδας φαίνεται να λειτουργεί σχεδόν οικογενειακά. Προϊστάμενος της εφορίας είναι ο σύζυγος, η γυναίκα του εργάζεται στο τμήμα κεφαλαίου, ενώ η κόρη του είναι φοροτεχνικός και όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχει σαρώσει τις επιχειρήσεις της περιοχής, αφήνοντας σχεδόν χωρίς δουλειά τα υπόλοιπα φοροτεχνικά γραφεία. Φανταζόμαστε ότι αν υπάρξει κάποια παρατυπία από τη φοροτεχνικό (σημειώνεται ότι και οι λογιστές φέρουν ευθύνη για ηθελημένα λάθη) ο μπαμπάς μπορεί να κάνει τα στραβά ματιά για να μη διαταράξει την οικογενειακή γαλήνη!»

Ο δημοσιογράφος προχωρά και στην περίπτωση μιας τρίτης εφορίας, όπου ο προϊστάμενος της εφορίας αυτής έχει ισχυρή φιλία με λογιστικό γραφείο της περιοχής. «Αποτέλεσμα είναι να στέλνει τους φορολογούμενους στον φίλο του. Μάλιστα κάποιος που ήθελε να κάνει έναρξη εργασιών αναγκάστηκε από τον εφοριακό να επισκεφθεί το συγκεκριμένο λογιστικό γραφείο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι εφοριακοί αντιδρούν στην αναδιοργάνωση των εφοριών. Απειλούσαν μέχρι πρότινος ότι θα κατεβάσουν ρολά και θα σταματήσουν τους ελέγχους (ποιους ελέγχους άραγε). Το μήνυμα φαίνεται να ελήφθη από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία δεν θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων και στην κατάργηση κεντρικών διευθύνσεων και μεταθέσεις υπαλλήλων από αδρανείς διευθύνσεις σε νευραλγικά πόστα. Προς το παρόν πάντως δεν έχει βρεθεί η λύση για τις εφορίες, αλλά μάλλον οι αλλαγές θα είναι ηπιότερες».

Την ώρα που τέτοια και πολλά άλλα λαμβάνουν χώρα σε αρκετές εφορίες, στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν βαλθεί να ανατρέψουν την εικόνα που υπήρχε στο κοινωνικό σύνολο το προηγούμενο διάστημα, σημειώνει ο αρθρογράφος. «Τα στοιχεία του επταμήνου δείχνουν αύξηση των προστίμων κατά 129% τα οποία έχουν φθάσει τα 2,42 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ το 2009. Οι έλεγχοι αυτό το διάστημα έχουν μεταφερθεί στις τουριστικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας όπου τα ευρήματα των ελεγκτών είναι εντυπωσιακά. Για παράδειγμα στους Παξούς εντοπίστηκαν 24 ιδιοκτήτες που κατέχουν 28 πολυτελείς κατοικίες. Οι 24 ιδιοκτήτες είχαν μισθώσει έναντι 650.000 ευρώ για ένα μήνα (783 κατά μέσο όρο την ημέρα) τις βίλες τους. Ωστόσο, «ξέχασαν» να καταθέσουν στην εφορία τα συμφωνητικά μίσθωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ από τους 24 «αμελείς» ιδιοκτήτες οι 8 δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, οι 12 δεν είχαν βιβλίο κίνησης πελατών ενώ πέντε από αυτούς δεν είχαν κάνει έναρξη δραστηριότητας. Μετά τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, στην εφορία των Παξών εμφανίσθηκαν 33 ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών για να καταθέσουν τα συμφωνητικά».