«Κάθε τι το διαφανές δεν είναι ούτε ηθικό ούτε τίμιο από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων το χρηματοδοτούν μέσω κουπονιών.

Ads

Η στάση του ΚΚΕ «δεν σημαίνει αδιαφάνεια, είναι δημοκρατική προστασία και επαγρύπνηση απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που ήδη έχει πάρει όλα του τα μέτρα να ενοχοποιήσει άρα και κατά περιόδους να ποινικοποιήσει την πολιτική δραστηριότητα όλων εκείνων που αντιστέκονται στην κυρίαρχη πολιτική», ανέφερε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για την «ηθικοποίηση» και τον «εξαγνισμό» του απαξιωμένου, σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, πολιτικού συστήματος είναι υποκριτική και επιφανειακή. «Συντελεί στον αποπροσανατολισμό, την χειραγώγηση και την αντιδραστικοποίηση της λαϊκής συνείδηση», σημείωσε.

Η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, σημείωσε ότι τελικά η σχετική συζήτηση φθάνει εκεί που θέλει το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, δηλαδή να γίνεται διαφανής η χρηματοδότηση των κομμάτων από επιχειρηματίες. Ουσιαστικά, πρόσθεσε, πάμε ολοταχώς στο αμερικανικό σύστημα και υποστήριξε ότι «κάθε τι το διαφανές δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε τίμιο, από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων».

Αναφερόμενη στην κρατική επιχορήγηση σημείωσε ότι είναι ένα βοήθημα για το ΚΚΕ , αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αν θέλουν ας την καταργήσουν». Όπως ανέφερε η κ. Παπαρήγα, το ΚΚΕ χωρίς να έχει αυταπάτες ότι οι θέσεις του αποτελούν το βασικό φάρμακο, θεωρεί ότι ανοίγουν έστω ένα μικρό παράθυρο στην αντιμετώπιση φαινομένων σήψης και διαφθοράς.

Ads

Ετσι, το ΚΚΕ προτείνει τα ακόλουθα:

1. Για το πόθεν έσχες των περιουσιακών στοιχείων υπουργών, βουλευτών και επιχειρηματιών κλπ:
– Να γίνουν ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχών των εταιριών, οι τίτλοι του δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Σε διαφορετική περίπτωση όσο οι τίτλοι αυτοί παραμένουν ανώνυμοι, κανένας πραγματικός έλεγχος περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό πρέπει να μετατραπούν οι ανώνυμες μετοχές των εταιριών, οι ονομαστικοί τίτλοι του δημοσίου και των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων σε ονομαστικούς, ώστε να μπορεί να γίνεται προσωπικός έλεγχος.
– Να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα.
– Να καταργηθούν το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνεται έστω και στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής.

Ακόμα όμως και αυτά τα ελάχιστα μέτρα, που χρόνια τώρα προτείνει το ΚΚΕ, τα αρνούνται πεισματικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όλοι όσοι σήμερα σηκώνουν υποκριτικά την ρομφαία της κάθαρσης. Ούτε και αυτά τα ελάχιστα που παρεμβάλλουν εμπόδια στην δράση του κεφαλαίου και μπορούν ενδεχομένως να αποκαλύψουν την διαπλοκή, δεν γίνονται αποδεκτά.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει αυτές τις προτάσεις ενημερώνοντας τον λαό ότι η διαφθορά και η διαπλοκή έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Είναι φαινόμενα σύμφυτα με το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα, συμβαδίζουν με την κυριαρχία του κεφαλαίου και το κυνήγι του κέρδους.

2. Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει πάνω από μια φορά πρόταση νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, την δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση όλων των αμοιβών για συμμετοχή σε συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής και τις άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες. Όχι μόνο σε περίοδο οικονομικής κρίσης αλλά πάγια.

Συνδυάζουμε την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης με τον υπολογισμό του χρόνου της βουλευτικής θητείας ως χρόνου πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο βουλευτής πριν την εκλογή του. Για την ηλικία και το ύψος της συνταξιοδότησης να ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

3. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για μια ακόμα φορά επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που οδηγούν στην ατιμωρησία, (αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων περί παραπομπής ώστε να μην μπορεί η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να μπλοκάρει την παραπομπή, να ισχύσει η κοινή παραγραφή όπως για όλους τους πολίτες). Συγκεκριμένα, αν πρόκειται για πλημμέλημα η καταδίκη να είναι 5 χρόνια, αν πρόκειται για κακούργημα 15-20 χρόνια, ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.