Με την αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη να ακυρωθεί η διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει εκείνους, τα τηλέφωνα των οποίων ενδεχομένως παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ θα ασχοληθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας την ερχόμενη Παρασκευή.

Ads

Η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστήριο, στρέφεται κατά της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ζητώντας να κριθεί ως αντισυνταγματική η διάταξη στην οποία στηρίχθηκε η απόρριψη του αιτήματός του προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα της παρακολούθησης από την ΕΥΠ των τηλεφώνων του.

Επίσης, εκτός του Συντάγματος, ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι η εν λόγω διάταξη έρχεται σε αντίθεση και με την την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι από την Ελληνική νομοθεσία δεν εναρμονίζεται με την οδηγία 2002/58 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ads

Πάντως, κατά την εισηγήτρια της υπόθεσης, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη,τίθεται θέμα εάν μετά την ψήφιση του νόμου 5002/2022 που ρυθμίζει τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, τη κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, έχει έννομο συμφέρον ο κ. Ανδρουλάκης για συνέχιση της δίκης