Σε απεγνωσμένη προσπάθεια να βγάλουν fake news την αποκάλυψη για έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για το σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα μας, φαίνεται πως επιδόθηκαν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Ads

Ειδικότερα, βασίστηκαν σε μια δήλωση του -στελέχους του ΕΛΚ όπου ανήκει και η ΝΔ- προέδρου της επιτροπής PEGA, Γερούν Λάινερς, ο οποίος ανέφερε:

«Σε συνέχεια χθεσινών δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα, κατόπιν αιτήματος της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τη χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο πλαίσιο των καταγγελιών περί σκανδάλου παρακολούθησης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της PEGA Jeroen Lenaers (ΕΛΚ, Ολλανδία) τονίζει ότι κανένα τέτοιο αίτημα δεν έχει αποσταλεί από την επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Η εν λόγω δήλωση έκανε γρήγορα τον «γύρο» του διαδικτύου, με αρκετά ΜΜΕ (Liberal, newsit, Πρώτο Θέμα) να φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι ο πρόεδρος της PEGA, διέψευσε επί της ουσίας την παρέμβαση των ευρωπαϊκών αρχών.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, καθώς η ίδια η δήλωση Λάινερς δεν ισχυριζόταν επ’ουδενί κάτι τέτοιο. Επιπλέον όπως διευκρινιζόταν σαφώς στα χθεσινά σχετικά ρεπορτάζ η ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ήρθε μετά από σχετικό αίτημα που έχει κατατεθεί εδώ και καιρό, όχι από το σύνολο της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, αλλά μέσω επιστολής από ευρωβουλευτή και μέλος της PEGA.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, επίσης θύμα υποκλοπών, ο οποίος κλήθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας στην Ευρωπαία Εισαγγελέα.

Από την πλευρά του, δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractiv ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν στο EURACTIV ότι έπειτα από αίτημα του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, μέλους της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρο τo μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου».

Παράλληλα, ο ίδιος ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στο ζήτημα με αναρτήσεις του στο twitter.