Την ενόχλησή της για τον δεκάλογο συστάσεων προς την Ελλάδα από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης των κατασκοπευτικών λογισμικών, PEGA, εξέφρασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Ads

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική γραμμή, η γαλάζια ευρωβουλευτής ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο» ότι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τα κακόβουλα λογισμικά Predator ή Pegasus. «Στιγματίζονται και συκοφαντούνται συγκεκριμένες χώρες. Αναφέρονται κάποιες χώρες και αναμφίβολα πρέπει να γίνει έρευνα, αλλά θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικό τρόπο. Οι συστάσεις που προτείνονται στην Ελλάδα προσκρούουν στην επικουρικότητα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποδεικνύει πώς θα αλλάξει συγκεκριμένη νομοθεσία. Λυπούμαι αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν δεν προσκρούσει ή παραβαίνει ενωσιακό Δίκαιο ή αν παραβαίνει τις αρχές και τα δεδομένα μιας δημοκρατικής χώρας. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, με δημοκρατική εκλεγμένη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Διαφωνώ με την κ. Βόζεμπεργκ. Ναι, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συναντηθούν μαζί μας, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι πληροφορίες που λάβαμε ήταν ανούσιες γιατί κρύβονται πίσω από το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας» απάντησε η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Σόφι Ιντ Βελντ. «Όχι, δεν έχουμε αδιάσειστες αποδείξεις επειδή οι αρχές αρνούνται να μας δώσουν αποδείξεις» συνέχισε η Σόφι ιντ Βελντ. Και απαντώντας και στον Πολωνό Συντηρητικό ευρωβουλευτή Ντόμινικ Ταρτζίνσκι, που γέλασε εκείνη την ώρα, η εισηγήτρια της PEGA υπογράμμισε με έμφαση:

«Δεν νομίζω ότι είναι αστείο το ότι απειλείται η Δημοκρατία. Έχουμε δει μη Δημοκρατία στην Ευρώπη υπερβολικά συχνά. Αυτή τη φορά θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, όχι μόνο για τη Δημοκρατία στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ, αλλά για τη δική μας ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Και νομίζω ότι αυτό είναι το έργο αυτής της επιτροπής».

Ads

Δείτε την παρέμβαση της Ελίζας Βόζενμπεργκ από το 09.56.30 και την απάντηση της Σόφι ιντ Βελντ από το 10.21.00:

Οι συστάσεις της Επιτροπής PEGA για την Ελλάδα:

  1. Επειγόντως να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικού προληπτικού και κατασταλτικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας.
  2. Να καταργήσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία αγαθών διπλής χρήσης, να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων προς το Σουδάν.
  3. Να διασφαλίζει ότι οι αρχές μπορούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς της χρήσης spyware·
  4. Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του ν. 2472/1997 που καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
  5. Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οι αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα εποπτικά όργανα να απολαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση σε όλα τα θύματα·
  6. Να ανατρέψει τη νομοθετική αλλαγή του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού·
  7. Να εφαρμόσει επειγόντως την Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
  8. Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΑΔΑΕ.
  9. Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την φερόμενη κατάχρηση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει τα φυσικά στοιχεία πληρεξούσιων, εταιριών μεσαζόντων και όσων εμπορεύονται λογισμικά που συνδέονται με μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.
  10. Καλεί την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες.