Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών και το τέλος της δίκης για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο Στέλιος Κούλογλου έστειλε την παρακάτω επιστολή σε διεθνείς οργανώσεις που ασχολούνται με την ελευθερία των ΜΜΕ και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Aγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι
Εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο θέμα της προστασίας των Ελλήνων δημοσιογράφων και της καταπολέμησης της διαφθοράς, επακόλουθο της συνεχούς συρρίκνωσης του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.
Με ένα δικαστικό πόρισμα, σημειώθηκε η πλήρης συγκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών, θύματα του οποίου ήταν και Ελληνες δημοσιογράφοι που ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς ή κρατικής ασυδοσίας.
Tα δεκάδες θύματα της κατασκοπείας, ανάμεσα τους και ο ερευνητής δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, παρακολουθούσαν από κοινού η κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών και το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Επρόκειτο προφανώς για ενέργειες που συντονίζονταν από ένα ενιαίο κυβερνητικό κέντρο. Αλλά το πόρισμα απέδωσε αυτή τη διπλή παρακολούθηση υπουργών, πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων, δικηγόρων, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, εισαγγελέων και επιχειρηματιών σε ..σύμπτωση!
Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν διώκεται, ενώ για τους ιδιώτες επιχειρηματίες που εμπορεύονταν το predator στην Ελλάδα και το εξήγαγαν παρανόμως στο εξωτερικό, αναγγέλθηκαν κάποιες μελλοντικές διώξεις πλημελληματικού χαρακτήρα, που θα οδηγηθούν και αυτές στις ελληνικές καλένδες. Οι Ελληνες δημοσιογράφοι και τα άλλα θύματα, μένουν με το στίγμα ότι δικαιολογημένα ήταν υπό παρακολούθηση, για λόγους «εθνικού συμφέροντος».
Το πόρισμα αυτό συντάχθηκε από την Εισαγγελία του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της χώρας (Άρειος Πάγος), η οποία είχε αφαιρέσει αιφνιδιαστικά τη δικογραφία της υπόθεσης από τους δύο δικαστικούς που ερευνούσαν. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διορίζεται από την κυβέρνηση.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ
Σύμφωνα με τελευταίες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, η υπόθεση του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ σχετίζεται άμεσα με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Λίγο μετά τη δολοφονία, το κινητό του τηλέφωνο εξεταζόταν από την αρμόδια υποστράτηγο της αστυνομίας Πηνελόπη Μηνιάτη. Την τελευταία άρχισε να παρακολουθεί η ΕΥΠ στις 10 Μαΐου 2021, δηλαδή ακριβώς έναν μήνα μετά την εκτέλεση του δημοσιογράφου.
Δεκαοχτώ μέρες μετά την έναρξη της «νόμιμης» παρακολούθησης της, η κυρία Μηνιάτη δέχτηκε στο κινητό της και sms μολυσμένο με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Μία ακόμη «σύμπτωση»…
Στη δίκη των δύο κατηγορούμενων για τη δολοφονία που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε CD με αποθηκευμένες τις τηλεφωνικές επαφές του Καραϊβάζ, το οποίο καταστράφηκε …τυχαία. Δεν υπάρχει επίσημο αντίγραφο του CD. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο τηλέφωνο υπήρχαν τα ονόματα του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και του ανιψιού του πρωθυπουργού και πρώην διευθυντή του γραφείου του, οι οποίοι παραιτήθηκαν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Στο μεταξύ την Τετάρτη 31 Ιουλίου, οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία αθωώθηκαν κατά πλειοψηφία από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριo (δικαστών και ενόρκων), λόγω αμφιβολιών. Μόνο οι δικαστές μειοψήφισαν ( 5-2 για τον έναν και 6-1 για τον άλλο κατηγορούμενο), καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ενοχή τους, πολύ περισσότερο την ταυτότητα του ηθικού αυτουργού της δολοφονίας.
Επιβεβαιώνεται εμμέσως η υποψία ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον Μάιο του 2023 και για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων και του Ευρωκοινοβουλίου για την έλλειψη προόδου στην εξιχνίαση της δολοφονίας. Με δεδομένη τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, η παραπάνω εκδοχή φαντάζει κάθε άλλο παρά απίθανη.
Ενα χρόνο μετά τις συλλήψεις η υπόθεση όχι μόνο παραμένει ανεξιχνίαστη, αλλά και συσκοτίζεται περισσότερο μετά την αθώωση των δύο κατηγορούμενων. Την ίδια στιγμή, οι καταχρηστικές και εκφοβιστικές αγωγές (SLAPPs) και οι ανάλογες απειλές συνεχίζονται, συχνά από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στα προαναφερθέντα και σε άλλα σκάνδαλα, και οι οποίοι δηλώνουν τώρα δικαιωμένοι.
Με τη διολίσθηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα σε επίπεδα υποανάπτυκτης χώρας, ξένης με τις ευρωπαϊκές αξίες, δυσκολεύει η καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ για τους δημοσιογράφους αυξάνονται τα εμπόδια και οι κίνδυνοι στη δουλειά τους.
Mε εκτίμηση
Στέλιος Κούλογλου
Δημοσιογράφος, πρώην ευρωβουλευτής.
Παραλήπτες της επιστολής:
International Press Institute (IPI)
European Federation of Journalists
Reporters without Borders
Committee to Protect Journalists (CPJ)
The Media Freedom Rapid Response
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
ARTICLE 19 Europe,
Free Press Unlimited (FPU),
CCI/Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBC Transeuropa).
Amnesty International
V-Dem Institute (Department of Political Science- University of Gothenburg) [email protected]
Freedom House (USA) [email protected]
Transparency International
Follow the money
Global Witness
Open Society Foundations
Anti-Corruption Foundation (ACF)
Global Integrity
Corruption Watch
International Anti-Corruption Academy (IACA)
Center for Anti-Corruption and Open Leadership (CACOL)
The Borgen Project
Impact
Corruption Perceptions Index
United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
Corruption Research Consortium
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >