Τα ζητήματα οικονομίας, της ακρίβειας, της καθημερινότητας των πολιτών, τα θέματα των εξοπλιστικών και εξωτερικής πολιτικής, αλλά και το σκάνδαλο των υποκλοπών βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του τρίωρου debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ενόψει της εκλογικής μάχης της 21ης Μαϊου.
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, με τον πρωθυπουργό να κάνει για πρώτη φορά λόγο για «σκάνδαλο», το οποίο αποτελεί «σκιά» για την κυβέρνησή του.
Διαβάστε επίσης
- Ομολογία Μητσοτάκη ότι η υπόθεση των υποκλοπών είναι σκάνδαλο
- Debate: Παρέμβαση Τσίπρα για τις υποκλοπές μετά την απάντηση Μητσοτάκη
- Debate: Εκνευρισμένος ο Ανδρουλάκης με ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ
- Κουτσούμπας στο debate: «Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιοι, λέμε ότι έχουν κοινές στρατηγικές»
- «Ξεσάλωσε» το twitter για το debate των πολιτικών αρχηγών
Μητσοτάκης: Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές – Κρατήσαμε όρθια την χώρα
Ειδικότερα, στην ερώτηση για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος και αν είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφαλεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» και ότι «δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης», προσθέτοντας μάλιστα ότι «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς».
Πάντως, ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί με φόντο τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο.
«Ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου» υποστήριξε, προσθέτοντας πως η υπόθεση αυτή θα διαλευκανθεί από τη δικαιοσύνη. Σημείωσε δε ότι ανέλαβε να διορθώσει μια «σειρά από αστοχίες» τις οποίες χαρακτήρισε «κυρίως ρυθμιστικού χαρακτήρα», αστοχίες που όπως είπε «επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητα τους απαιτούσε. Για να μην επαναληφθεί μια παρακολούθηση που είπα εξαρχής δεν θα έπρεπε να γίνει».
Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός στην μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει το market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, εφόσον η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση πως «οι τιμές των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες» το επόμενο διάστημα.
Σε ερώτηση για το σιδηρόδρομο με αφορμή τα Τέμπη ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον. Κατασκευάζουμε την γραμμή 4 στο Μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2 και παραδίδουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία, ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς το μορφή της πόλης.».
Τσίπρας: Βλέπω να υπάρχουν συγκλίσεις – Υπάρχει εθνικός λόγος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη;
Από την μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας ύψωσε τους τόνους όταν αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει: «Αισθάνομαι λίγο αμήχανα να κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, στον κύριο Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κύριο Ανδρουλάκη. Και ερωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι “οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθούνταν ο κύριος Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος; Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός».
Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη συνέχεια για το θέμα των συνεργασιών στις εκλογές υπογράμμισε ότι «μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματα μας βάσει των οποίων να κάνουμε συγκλίσεις για να δώσουμε μια προοπτική για την επόμενη μέρα». Είπε ότι απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις και τους λέει ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, πρωτίστως το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Ότι απευθύνεται σε όλα τα προοδευτικά κόμματα και τους λέει ότι υπάρχει προοπτική πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση των χρεών. «Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα τις δούμε πιστεύω περισσότερο μετά τις εκλογές», συμπλήρωσε.
Στο ερώτημα αν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα ή θα δεχτεί αυτό που λέει ο κ. Ανδρουλάκης, είπε ότι ο λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει συσχετισμούς, ο πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο και πως το δικαίωμα του λαού να επιλέξει ποιος θα τον κυβερνήσει δεν μπορεί κανείς να το οικειοποιηθεί. Χαρακτήρισε φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα κόμματα προς τις εκλογές, ακόμα και ανάμεσα σε κόμματα που έχουν προγραμματικές συγκλίσεις. Είπε ότι καταγράφει «αυτό που είπε ο κ. Κουτσούμπας ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ακούω και τον κ. Ανδρουλάκη να καταθέτει προτάσεις που βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις».
Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε πως το «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει το μήνα». «Το πρόγραμμά μας θα κοστίσει σε αυτούς που βγάζουν υπερκέρδη, αλλά θα ωφελήσει τη κοινωνική πλειοψηφία» τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ανδρουλάκης: Υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για τις υποκλοπές – Προτεραιότητα η πρώτη κατοικία
Ιδιαίτερη και εκεντενή αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας μάλιστα λόγο για ποινικές ευθύνες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμανε πως «η υπόθεση έχει ταλανίσει το πολιτικό σύστημα. Με το πόρισμα της PEGA η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο σε θέματα που αφορούν τους θεσμούς της χώρας».
«Εγώ εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα. Είναι αδιανόητο να έχεις στο στενό σου περιβάλλον ανθρώπους που στήνουν ένα τέτοιο παρακράτος», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα» συνέχισε ο ίδιος και κατέληξε:
«Είναι απαράδεκτο να μπαίνει η χώρα σε μια κρίση θεσμών, που σύμφωνα με το πόρισμα της PEGA, είμαστε στον δρόμο για την Ουγγαρία, αν δεν θωρακίσουμε τώρα τους θεσμούς».
Λίγο αργότερα, επανήλθε στο θέμα των υποκλοπών τονίζοντας πως «ως ευρωβουλευτής έχω ασχοληθεί με τα εθνικά θέματα. Ότι δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία το έχει καταλάβει κάθε Έλληνας πολίτης, αλλά αποτελώ κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό παρακολουθήθηκα».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως «πρέπει να πάμε σε μία νέα εποχή, τη στιγμή που όλα αυτά τα δάνεια είναι στα funds. Όπως το 2010 να προστατευτεί η πρώτη κατοικία». «Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική, όχι με παρακμή. Κανένα σπίτι να μην είναι στα funds και να εκβιάζεται από δανειολήπτες, να έχεις φτιάξει ένα παρακράτος υποκλοπών…» σημείωσε.
Κουτσούμπας: Δεν είναι ίδιοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Δεν δίνουμε ψήφο ανοχής
Σε ότι αφορά τον Δημήτρη Κουτσούμπα αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του για το κατά πόσο θεωρεί ίδιους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
«Μια απαραίτητη διευκρίνηση. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιοι, λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, έχουν κοινές στρατηγικές επιλογές» απάντησε ο γγ του ΚΚΕ.
«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινές στρατηγικές επιλογές, όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, την πράσινη μετάβαση και την ανάπτυξη, τις επιλογές των διεθνών συμμάχων, κ. ά., επομένως το ΚΚΕ δεν μπορεί να δώσει ψήφο ανοχής σε αυτά» συνέχισε.
Σε άλλο σημείο των απαντήσεων του τόνισε ότι «ανεφάρμοστα δεν είναι όσα προτείνει το ΚΚΕ γιατί αυτά εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού». Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ, δεν ψηφίστηκαν (σσ οι προτάσεις του ΚΚΕ) όμως για τον κατώτατο μισθό ή για τις συλλογικές συμβάσεις».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ρωτήθηκε για τον λόγο που το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά, με το ίδιο να απαντά: «Οι εξοπλισμοί που έγιναν με Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία υπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ που ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς και εμπλέκει την χώρα και την κάνει πιθανό στόχο αντιποίνων, όπως στον πόλεμο με την Ουκρανία, που έχει εξελιχθεί σε πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Δεν υπηρετούν ανάγκες προστασίας του εναέριου χώρου, του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας. Όλες αυτές οι συμφωνίες οδηγούν σε επιθετικές ενέργειες και η κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο».
«Το να πηγαίνουν τόνοι εξοπλιστικών συστημάτων δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας της πατρίδας μας. Όλοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.
Βελόπουλος: Γιατί είμαστε κατά της απαγόρευσης του κόμματος Κασιδιάρη
Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος κλήθηκε να απαντήσει αναφορικά με την αντίθεση του κόμματός του στην απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη υποστηρίζοντας πως «δεν μπορεί η πολιτική εξουσία σε οποιονδήποτε και να του επιτρέπει να κάνει διαγγέλματα μέσα από τις φυλακές. Μόνο ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίζει». Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σημειώσε πως «είναι αδιανόητο να παρακολουθείς την ηγεσία του στρατού και τον πολιτικό σου αντίπαλο».
Άφησε αιχμές κατά της ΝΔ λέγοντας πως «συνεργασία με ένα κόμμα που συζητά θαλάσσιες ζώνες δεν πρόκειται να κάνω ποτέ».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «υπάρχουν 172 παραβιάσεις των Σκοπίων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά τα αποτελέσματα θα τα ανατρέψουμε». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης συνέχισε λέγοντας πως «δεν ζούμε το ’80, τότε υπήρχαν δύο μπλοκ. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος απαιτεί να έχουμε διαφορετική προσέγγιση, το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι».
Πρόσθεσε πως «κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan B, σε σχέση με το νόμισμα».
Τέλος, αναφέρθηκε στα ζητήματα του εμβολιασμού, αναφέροντας πως είναι κατά της υποχρεωτικότητάς του.
Βαρουφάκης: Ποτέ δεν έκανα πρόταση για παράλληλο νόμισμα
Για το σχέδιο «Δήμητρα» κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζοντας ότι «ποτέ δεν έκανα πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό παράλληλων πληρωμών. στημένο στο λογισμικό της ΑΑΔΕ». Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε πως «το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί το λαό και όχι το αντίθετο. Ένιωσα ένα deja vu ακούγοντας τους υπόλοιπους αρχηγούς με μία οικονομία υπό κατάρρευση. Η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς άμυνες».
Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη πως «η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων». Πρόσθεσε ότι «η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας. Να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε».
Σε άλλο σημείο των απαντήσεών του, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια, λείπουν κομμάτια. Ξέρετε χώρα στον κόσμο που να έχει υπερταμείο; Έχουμε μία κυβέρνηση που αγνοεί το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις της. Διαβουλευτικά συμβούλια από κληρωτούς πολίτες για τον έλεγχο των θεσμών». Καταφέρθηκε δε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορώντας τον πως «δείλιασε να κάνει Εξεταστική για το 2015».
«Υπάρχουν πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, μόνο στις ΗΠΑ, πουθενά αλλού. Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι αποκρουστική» υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης και αναφερόμενος η συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου 16 «Γίνεται για να αναβαθμιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς, εκμεταλλευόμενα την υποχρηματοδότηση των δημοσίων».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >