Η χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε την αποστολή της Εξεταστικής Επιτροπής( Pega) στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και το πρόγραμμα των συναντήσεων της.
 
Η ανακοίνωση του προγράμματος προκάλεσε εκνευρισμό και δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς περιλαμβάνει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον πρώην γραμματέα του κ. Δημητριάδη και αρκετούς άλλους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, όπως τους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο και Φελίξ Μπίτζιο.
 
Το πρόγραμμα είχε συμφωνηθεί από τους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή Pega, μεταξύ των οποίων και του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ) στο οποίο ανήκει η ΝΔ. Οπως προβλέπεται από τον κανονισμό, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γερούν Λέναερς,  υπέβαλλε  προς έγκριση το σχέδιο προγράμματος των συναντήσεων στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο το ενέκρινε ομόφωνα.
 
Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Τον Μητσοτάκη καλεί η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου
 
Το tvxs δημοσιεύει παρακάτω αντίγραφο της επιστολής του κ.Λέναερς προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν αφήνει καμία αμφιβολία: ο κ. Λέναερς ζητά την έγκριση της ηγεσίας του σώματος για την πραγματοποίηση της αποστολής και του σχεδίου προγράμματος. Στην επιστολή σημειώνεται επίσης: «λαμβανομένων υπόψιν των εκθέσεων σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων και κατά βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποστολή θα είναι καθοριστικής σημασίας για την άσκηση της εντολής που έχει δοθεί στην Επιτροπή Pega».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Στρασβούργο, όπου διεξάγεται αυτές τις μέρες η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τη δημοσιοποίηση του προγράμματος το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε παρασκηνιακές πιέσεις για να μετριαστεί ο αντίκτυπος από την πρόθεση της Επιτροπής να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Δημητριάδη αλλά και τους επιχειρηματίες κ.κ. Λαβράνο και Μπίτζιο , που η ΝΔ αρνήθηκε να κληθούν για κατάθεση στην ελληνική Εξεταστική Επιτροπή.
 
Λόγω των  ισχυρότατων πιέσεων της Αθήνας, ο πρόεδρος της Pega κ.Λέναερς, που επίσης ανήκει στο ΕΛΚ, με ανάρτηση του αργά χθες στο twitter, υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα δεν αποτελεί παρά «ένα πολύ πρώιμο σχέδιο ατζέντας για εσωτερική χρήση, το οποίο δεν είχε καν κοινοποιηθεί στις πολιτικές ομάδες ή άλλους συνομιλητές». Αλλά οι πολιτικές ομάδες είχαν ήδη συμφωνήσει για το πρόγραμμα!
 
Την ανάρτηση αναπαρήγαγαν όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, παράλληλα με την επίθεση του στον Δημήτρη Παπαδημούλη που συμμετείχε στη συνεδρίαση του προεδρείου και την έγκριση της απόφασης. για τη δημοσιοποίηση του προγράμματος («Ντροπή για αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής»),  Ο κ. Παπαδημούλης απάντησε στο twitter:
 
«Ντροπή κυριε @jeroen_lenaers είναι τα ψέμματα κ η συγκάλυψη. Όχι η αλήθεια! Το πρόγραμμα της επίσκεψης της @EP_PegaInquiry  στην Αθήνα για τις #υποκλοπες το ετοιμάσατε εσείς με τους συντονιστές της PEGA! Εσείς το στείλατε στο Προεδρείο του ΕΚ για έγκριση της αποστολής».
 
Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Το ευρωκοινοβούλιο καλεί Europol γιατί δεν εμπιστεύεται Ουγγαρία, Πολωνία, Ελλάδα
 
Πράγματι, όπως προκύπτει επίσης από το πρόγραμμα που δημοσιεύθηκε, πρόκειται για μια πλήρη ατζέντα, που περιλαμβάνει ακόμη και τις ώρες πτήσεων, τις μετακινήσεις αλλά και τις  καθημερινές συναντήσεις των μελών της Επιτροπής στο lobby του ξενοδοχείου όπου θα διαμένουν!
 
Είναι προφανές ότι εναπόκειται στους ανθρώπους τους οποίους η Επιτροπή καλεί για συνάντηση, αν θα την αποδεχθούν. Όπως όμως εκτιμούν κύκλοι του Ευρωκοινοβουλίου,  μια πιθανή άρνηση, ιδίως του κ. Μητσοτάκη, θα τον εξέθετε καθώς έχει διακηρύξει ότι είναι συνεργάσιμος για την εξεύρεση της αλήθειας. «Θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά, στο ήδη τραυματισμένο ευρωπαϊκό του προφίλ», σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι.
 
Ετσι γίνεται εκ των υστέρων προσπάθεια, να απαλειφθεί από το πρόγραμμα η πιθανή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κάτι τέτοιο όμως, προϋποθέτει αλλαγή του ήδη εγκεκριμένου προγράμματος από το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Ads

image

image

 Το πρόγραμμα

image 
image

Ads