Έξι είναι πλέον τα κόμματα που ζητούν άμεσες εξηγήσεις για το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με τις υποκλοπές, καλώντας την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να «αρχειοθετήσει» το θέμα των παρακολουθήσεων.

Ads

Με την κατάθεση αιτήματος για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και από την ΝΙΚΗ, πέραν των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, τα οποία έχουν ήδη καταθέσει το αίτημά  τους, συμπληρώνεται ο αριθμός των 2/5 που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, και να διαβιβαστεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου στην Βουλή.

Τα κόμματα ζητούν απαντήσεις για θέματα διαφάνειας, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο για ζητήματα λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Απάντηση Π. Μαρινάκη

«Υπάρχει δυνατότητα κλήσης εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας όχι για να απολογηθεί ή δώσει εξηγήσεις για μια δικαστική απόφαση. Αυτό είναι παράνομο και άκυρο. Η δικαιοσύνη μίλησε δεν χωρεί αμφιβολία σε όσα είπε» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ads

«Για το ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μέρα στη δουλειά να μην καταλαβαίνει τη διάκριση των εξουσιών, ότι δεν μπορούμε να επεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη, όταν ο ίδιος κατά Κοντονή το έκανε (…) Αλλά να βλέπεις το ΠΑΣΟΚ που έχει παράδοση σεβασμού στους θεσμούς να σέρνεται πίσω από τη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ και κ. Κωνσταντοπούλου με όσα ζήσαμε πριν 9 χρόνια επιβεβαιώνει ότι δεν θέλει να γίνει αξιόπιστη αντιπολίτευση αλλά ένας πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης.

Σχόλια αντιπολίτευσης

«Για τον Ουμπέρτο Έκο, Αύγουστος ήταν ο μήνας που δεν υπάρχουν ειδήσεις. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Αύγουστος είναι ο μήνας που ξεπλένει τα ίχνη του καθεστώτος του. Τώρα που λείπουν οι πολίτες, χορεύουν τα τρωκτικά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

«Καλώ τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούμε απέναντι σε αυτές τις προσβολές. Δεν μπορεί η χώρα να πάει πίσω σε σκοτεινές περιοδους επειδή ο πρωθυπουργός θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες του ίδιου και του Μαξίμου 2021-2022», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ύψωσε πολύ το δάχτυλο σήμερα […] Για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι, πράγματι, «μια ακόμη μέρα στη δουλειά» η δημοκρατική απαίτηση να μην μείνει καμιά πλευρά του σκανδάλου των υποκλοπών ανεξιχνίαστη» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Νέα Δημοκρατία που ως αντιπολίτευση διερρήγνυε τα ιμάτια της για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αντί να επουλώσει τα τραύματα στους θεσμούς άνοιξε νέες μεγαλύτερες πληγές. Γι’ αυτό, κ. Μαρινάκη, κρείττον του λαλείν το σιγάν» επισημαίνουν από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, η ύπαρξη ενός αντιδραστικού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και σε άλλα κυκλώματα, να προχωρούν σε “νόμιμες” και παράνομες επισυνδέσεις» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Κυβέρνηση και δήθεν αντιπολίτευση, εκούσια ή ακούσια, συγκαλύπτουν το θέμα των υποκλοπών και τους καταγγέλλουμε» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Καλώ τον Πρωθυπουργό να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να εξηγήσει τα θέματα εθνικής ασφαλείας που οδήγησαν στη γενικευμένη παρακολούθηση μέχρι και υπουργών του» τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

«Δεν υπάρχουν θεσμικές δικαιολογίες. (…) Όλα στο φως!» είπε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός.

«Η πίεση που κάναμε απέδωσε προς την κυβέρνηση. Δείξαμε αντανακλαστικά ως κόμματα αντιπολίτευσης. Θα έχουμε συντονισμό αύριο. Μην επιχειρησετε να κλείσετε άρον άρον την επιτροπή κύριοι τής κυβέρνησης. Να δημοσιευθεί το πόρισμα γιατί έτσι θα λάμψει η αλήθεια. Ιστορική μέρα γιά την δημοκρατία και τούς θεσμούς» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ναι στην κριτική των δικαστικών αποφάσεων, όχι στη χειραγώγηση» είναι η απάντηση Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στις επικρίσεις που δέχθηκε.

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαβεβαιώνει ότι οι Εισαγγελικοί Λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη ευσυνειδησία, κατά το χειρισμό κάθε υπόθεσης ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους, με βάση το αποδεικτικό υλικό, και δεν χειραγωγούνται, ούτε επηρεάζονται από ευθείες ή έμμεσες απειλές και πιέσεις από οποιαδήποτε πηγή και αν αυτές προέρχονται» αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Εκτάκτως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρόκειται να συνεδριάσει το πρωί της Παρασκευής με αντικείμενο τη λήψη απόφασης επί των αιτημάτων των κομμάτων.