Αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση απευθύνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας τόσο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) όσο και κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής.

Ads

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης μάλιστα, «υπενθυμίζει» στην Αθήνα τη δυνατότητα της Κομισιόν να «λάβει μέτρα επιβολής χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών επί παραβάσει», στην περίπτωση που δεν εφασμοστεί τελικά από το κράτος-μέλος, εν προκειμένω την Ελλάδα, το δίκαιο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για περιορισμό του ελεγκτικού βεληνεκούς της ΑΔΑΕ, τις πολιτικές προσπάθειες στοχοποίησης της Αρχής -ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το πώς σκοπεύει η Κομισιόν να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, ο Ντιντιέ Ρέιντερς επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα επέλεξε να ορίσει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ως αρμόδιες εποπτικές αρχές. Το άρθρο 8 παράγραφος 3 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης) απαιτεί η τήρηση των κανόνων προστασίας των δεδομένων να υπόκειται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής.

Ads

» Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 3 του Χάρτη, ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων απαιτεί οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων να είναι ανεξάρτητες. Η ΑΔΑΕ είναι ανεξάρτητη σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα. Επιπλέον, η οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες απαιτεί από τις εθνικές αρμόδιες αρχές να διαθέτουν τις αναγκαίες εξουσίες για την παρακολούθηση και την επιβολή των εν λόγω εθνικών διατάξεων, μεταξύ άλλων με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων.

» Εάν τα κράτη μέλη δεν εφαρμόσουν το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μπορεί να λάβει μέτρα επιβολής χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών επί παραβάσει».

Διαβάστε: ΑΔΑΕ: Εκτός ημερήσιας διάταξης τελικά η υπόθεση της ΕΥΠ – Το έντονο παρασκήνιο και η ηχηρή απάντηση Ράμμου

Αρβανίτης: Δεινή ήττα των μεθοδεύσεων Μητσοτάκη

«Η απάντηση Ρέιντερς έρχεται σε μια στιγμή που η επίθεση της απερχόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος της ΑΔΑΕ κορυφώνεται. Το μήνυμα του Επιτρόπου της ΕΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς από μόνη της η απάντηση συνιστά μια δεινή ήττα των μεθοδεύσεων Μητσοτάκη» σχολίασε ο Κώστας Αρβανίτης. 

«Με αυστηρή γλώσσα, τόσο με τη σημερινή του απάντηση όσο και με την προηγούμενη, για το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκρούει μεθοδεύσεις και λαθροχειρίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στέλνει αυστηρό μήνυμα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ, ένα δίκαιο που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διστάζει να καταπατά όποτε τη βολεύει. Αυτό κάνει καταλύοντας την Ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, αυτό κάνει και όταν παίζει επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια με το θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Ο τοξικός κ. Μητσοτάκης και ο θεσμικός κατήφορος της κυβέρνησής του ενοχλούν ανοιχτά ακόμη και τη συντηρητική γραφειοκρατία των Βρυξελλών, κακοποιούν το κράτος Δικαίου και απομακρύνουν τη χώρα μας από την Ευρώπη» υπογράμμισε.

«Κάτω τα χέρια από την ΑΔΑΕ – Κάτω χέρια από το Κράτος Δικαίου» κατέληξε ο ευρωβουλευτής. 

Διαβάστε: Σόφι Ιν’ τ Βελντ: Απαράδεκτη η παρέμβαση στην ΑΔΑΕ

Ολόκληρη η απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Δικαιοσύνης:

Ανεξάρτητες αρχές όπως τα εθνικά ιδρύματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι διαμεσολαβητές ή οι φορείς ισότητας αποτελούν σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες για το κράτος δικαίου και αναπόσπαστο μέρος των εθνικών συστημάτων ελέγχων και ισορροπιών. Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ανεξαρτησία, τους πόρους και την ικανότητα των εν λόγω ανεξάρτητων αρχών στην ετήσια έκθεσή της για το κράτος δικαίου και έχει εκδώσει σχετικές συστάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις στην έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου. Ορισμένες ανεξάρτητες αρχές στα κράτη μέλη έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου της ΕΕ και υπόκεινται σε υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό.

Όσον αφορά την εποπτεία και την επιβολή των εθνικών κανόνων για τη μεταφορά της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στο εθνικό δίκαιο, η Ελλάδα επέλεξε να ορίσει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ως αρμόδιες εποπτικές αρχές. Το άρθρο 8 παράγραφος 3 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης) απαιτεί η τήρηση των κανόνων προστασίας των δεδομένων να υπόκειται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 3 του Χάρτη, ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων απαιτεί οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων να είναι ανεξάρτητες. Η ΑΔΑΕ είναι ανεξάρτητη σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα. Επιπλέον, η οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες απαιτεί από τις εθνικές αρμόδιες αρχές να διαθέτουν τις αναγκαίες εξουσίες για την παρακολούθηση και την επιβολή των εν λόγω εθνικών διατάξεων, μεταξύ άλλων με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων.

Εάν τα κράτη μέλη δεν εφαρμόσουν το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μπορεί να λάβει μέτρα επιβολής χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών επί παραβάσει.