Οι βουλευτές Βασίλης Καπερνάρος, Βασίλης Κικίλιας και Μαρία Ρεπούση είναι οι τρεις βουλευτές που ελέγχονται για τα εμβάσματα στο εξωτερικό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών που εξέδωσε ανακοίνωση το μεσημέρι της Δευτέρας. Νωρίτερα, δημοσιεύματα στον Τύπο έκαναν λόγο για τρεις βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο Β. Κικίλιας και ο Γ. Ιωαννίδης. Για τη διαρροή στοιχείων σχετικά με τους ελέγχους εμβασμάτων βουλευτών δόθηκε εντολη για  Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Σε δηλώσεις προέβησαν και οι τρεις βουλευτές. Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
 

Ads

Η εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση σχετικά με τη διαρροή στοιχείων, δόθηκε από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΓΔΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, οι έλεγχοι διεξάγονται για έναν βουλευτή της ΝΔ (Βασίλης Κικίλια), μία βουλευτή της ΔΗΜΑΡ (Μαρία Ρεπούση) και έναν των Ανεξάρτητων Ελλήνων (Βασίλης Καπερνάρος).

Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σημειώνεται ότι στον πρώτο έλεγχο της αρχικής λίστας με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων για 24.710 περιπτώσεις βρέθηκαν οι εν λόγω τρεις βουλευτές, καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

Ads

«Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, αναφέρεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχει το κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες. «Συνεπώς, και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η διαδικασία ελέγχου κάποιων εξ αυτών των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη. Ενδεικτικά, τονίζεται από το ΥΠΟΙΚ, ότι η υπόθεση του Βασίλη Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο Β. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης από την Εφορία στις 15 Απριλίου 2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης, τα οποία ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία. «Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας» αναφέρει το υπουργείο.

Τέλος, στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά και υπενθυμίζει ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 ή το 27% κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα και ότι η πλειοψηφία των εμβασματούχων παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούληςζήτησε άμεση σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανέφερε: 

Άμεση δήλωση διάψευσης από Κικίλια

Σε άμεση δήλωση διάψευσης των αρχικών δημοσιευμάτων, προέβη ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «διαβάζει με έκπληξη τέτοιου είδους δημοσιεύματα και τονίζει πως τα χρήματά του προέρχονται από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες πολύ πριν την ενασχόληση του με την πολιτική (επαγγελματικό μπάσκετ, ιατρική), είναι φορολογημένα στο σύνολο τους, βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες και είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες του». «Πορεύομαι με την τιμή και την υπόληψη μου, που κανένας δεν μπορεί και δεν δέχομαι να αμφισβητήσει» πρόσθεσε επιφυλλασόμενος να κάνει χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός του.

Καπερνάρος: Πολιτικά παιχνίδΙα-Προσφεύγω στη Δικαιοσύνη

Για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του κάνει λόγο ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Βασίλης Καρπενάρος, μετά την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για τα εμβάσματα, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Αν ενόχλησαν οι διαρροές για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του μου, τους απαντώ ότι είμαι καθαρός», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Τελείωσαν τα ψέματα, προσφεύγω στην Δικαιοσύνη και θα γίνει επιτέλους γνωστό ποιοι και γιατί παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Αν ενόχλησαν οι διαρροές για ενδεχόμενη υποψηφιότητα μου στην Αθήνα, τους απαντώ ότι είμαι καθαρός και δεν με κρατάνε από πουθενά», σημειώνει ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Αναφέρει επίσης ότι, τον Φεβρουάριο του 2009, που δεν ήταν βουλευτής, έκανε αίτηση μέσω ελληνικής τράπεζας, εμβάσματος, με την σύζυγο του. «Τον Μάρτιο του 2009 (ένα μήνα μετά), τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα και με αυτά αγοράζω το σπίτι, στο οποίο διαμένω έως και τώρα», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «το ποσό είναι απολύτως φορολογημένο».

«Έχω επανειλημμένως και φορτικά γνωστοποιήσει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζονται, να μου το ζητούν και θα είμαι στην διάθεση τους, όπως άλλωστε το έχω αποδείξει. Γιατί άραγε, αντ’ αυτού καταφεύγουν στα ΜΜΕ; Αφού γνωρίζουν τα στοιχεία μου, τα οποία άλλωστε έχω καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής, γιατί δεν τα αποκαλύπτουν, παρά καταφεύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις;», διερωτάται.

Ρεπούση: Τα εμβάσματα καλύπτονται από τις φορολογικές μου δηλώσεις

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, δήλωσε, από την πλευρά της: «Τα εμβάσματα στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι με αφορά καλύπτονται απολύτως από τις φορολογικές μου δηλώσεις τις οποίες ήδη προσκόμισα στις φορολογικές αρχές της χώρας. Στάλθηκαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων. Μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα».

ΝΔ:  Να καταλογιστούν ευθύνες στους συκοφάντες

Πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες στους συκοφάντες δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, εκφράζοντας την ικανοποίηση για την ΕΔΕ που διατάχθηκε σχετικά με τις διαρροές για τα εμβάσματα βουλευτών. Όπως ανέφερε, πρέπει «να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι που διακίνησαν τις απίθανες διαρροές περί “τριών βουλευτών της Ν.Δ. με αδικαιολόγητα εμβάσματα στο εξωτερικό”» .«Οι “τρεις βουλευτές της Ν.Δ.” περιορίστηκαν σήμερα σε έναν, που όμως, ήδη από τον Απρίλιο του 2013, χωρίς καν να διαθέτει καταθέσεις στο εξωτερικό, έχει δικαιολογήσει πλήρως στις αρμόδιες αρχές καταθέσεις και εισοδήματα από την εργασία του, έχει φορολογηθεί για αυτά και τα έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του», πρόσθεσε.

Τέλος, η εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε, σχετικά με την ΕΔΕ για τις διαρροές, ότι «ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει ποιοι, για ποιους λόγους επιλέγουν αυτή την ώρα να χτυπήσουν τη Ν.Δ.».