Δεν έχει αποδεχθεί η τρόικα τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, για την επίτευξη συμφωνίας και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι και η κυβέρνηση επιδιώκει να καθυστερήσει λίγο η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου η επιστροφή της τροικας

Σύμφωνα με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποδεχθεί τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, Για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014, το υπουργείο έχει προτείνει πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται είτε «one off» μέτρα, είτε άλλα μακροπρόθεσμης απόδοσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ads

Ο ίδιος παράγοντας υποστηρίζει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενόμενου. Όπως διαρρέεται από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Δεκέμβριο- τα οποία η κυβέρνηση απέστειλε στην τρόικα- αφ’ ενός μεν η αύξηση των εσόδων καλύπτει μέρος της «τρύπας» για το 2014, και αφ’ ετέρου ουδείς μπορεί πλέον να αμφισβητήσει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η τρόικα φαίνεται ότι εμμένει όπως η υστέρηση εσόδων, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων είναι 78% (η ελληνική πλευρά προβλέπει εισπραξιμότητα 82%). Επίσης, διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί να είναι εφάπαξ και της τάξης του 3,9%), καθώς η τρόικα το αποτιμά σε 800- 850 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται 300- 400 εκατ. ευρώ.

Άλλα θέματα της νέας διαπραγμάτευσης θα είναι, μεταξύ άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και κατ’ επέκταση η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και η απελευθέρωση των αγορών με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Στο μεταξύ, προβληματισμός» επικρατεί και ως προς τον χρόνο άφιξης της τρόικας στην Αθήνα. Εάν επανέλθουν αμέσως, μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, θα συμπέσουν χρονικά με την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 29- 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της εξέτασης του ρόλου της τρόικας. Έτσι, υπάρχει ως σκέψη, οι εκπρόσωποι των δανειστών να έρθουν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στην περίπτωση συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας, το θέμα της έγκρισης της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά, αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, οι δύο δόσεις- 1,8 δισ. ευρώ η κάθε μια, σύνολο 3,6 δισ. ευρώ- από το ΔΝΤ, αναμένεται να εγκριθούν από το Ταμείο στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Στουρνάρας: Κι εμείς επιδιώκουμε να καθυστερήσει η τρόικα

«Για τα “χρόνια πολλά” ήρθα κυρίως και συζητήσαμε γενικότερα για την τρόικα, για τις οικονομικές εξελίξεις», δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών.

«Τον ενημέρωσα για την εκτέλεση του προυπολογισμού και για τον προγραμματισμό για τα επόμενα eurogroup», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα καθυστέρηση στην άφιξη της τρόικας ανέφερε ότι δεν τον ανησυχεί καθόλου. «Γιατί κι εμείς επιδιώκουμε να καθυστερήσει λίγο, ώστε να έχουμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου που, απ’ ότι φαίνεται, θα είναι καλύτερα από αυτά που περιμέναμε κι εμείς και η τρόικα», σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.