Έντονο πολιτικό παρασκήνιο αλλά και “παράπλευρα θύματα” φαίνεται πως υπάρχουν με φόντο τις αποκαλύψεις των New York Times για την παροχή δυο αδειών από το υπουργείο Εξωτερικών στην εταιρεία Intellexa, προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγωγή του λογισμικού Predator στη Μαδαγασκάρη.

Ads

Κι αυτό γιατί έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη επεισόδιο στην εξαιρετικά “δύσκολη” σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια, με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, να “πληρώνει τη νύφη” με την αποπομπή του.

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών -προφανώς κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον πολιτικό του προϊστάμενο- μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα είχε επιβεβαιώσει την εξαγωγή του Intellexa. Είχε σπεύσει δε να “δείξει” ως υπεύθυνο για αυτή τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου,  Γιάννη Σμυρλή.

Το παρασκήνιο μετά το δημοσίευμα ήταν πλούσιο καθώς, όπως έγραψε το tvxs η παραδοχή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών έφερε σε πολύ δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου που αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε σχέση με τις εταιρείες που εμπορεύονται το κακόβουλο λογισμικό, πόσο μάλλον την αξιοποίησή του από την ΕΥΠ.

Ads

Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλαν κατά του Νίκου Δένδια, με επίκεντρο το γεγονός πως δεν ενημερώθηκαν για το ρεπορτάζ που έκανε η αμερικανική εφημερίδα απευθυνόμενη και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η αποπομπή Παπαϊωάννου πάντως μπορεί να ενέχει στοιχεία μερικής υπαναχώρησης εκ μέρους του Νίκου Δένδια, δεν αλλάζει όμως δραματικά το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί. Κι αυτό με δεδομένο πως η αποπομπή δεν συνοδεύεται από κάποιου είδους διάψευση των όσων είχε δηλώσει.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες μετά τη διαρροή στους New York Times, το υπουργείο Εξωτερικών  είχε πάει  ένα βήμα παρακάτω ανακοινώνοντας δια του καθ’ ύλην αρμόδιου υφυπουργού (Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας), Κώστα Φραγκογιάννη, τη διενέργεια ΕΔΕ για την αδειοδότηση εξαγωγής του Predator, για το οποίο υποστήριξε πως είχε πλήρη άγνοια. Κάτι ανάλογο φέρεται να δηλώνει και ο Νίκος Δένδιας.

Επί της ουσίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επιχειρεί να αποποιηθεί πλήρως κάθε ευθύνη για την υπόθεση, αφήνοντας απολύτως έκθετο τον Γιώργο Σμυρλή, του οποίου το μέλλον εξακολουθεί να μοιάζει αβέβαιο.

Το γεγονός δε ότι αυτός αποτελεί άνθρωπο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος μόνο τυχαίο δεν θεωρείται από όσους παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Βαθαίνει το ρήγμα

Από την άλλη μεριά, αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να “θυσιάσει” έναν ακόμη στενό συνεργάτη του  -κατά το πρότυπο Δημητριάδη- προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως το ρήγμα με τον υπουργό Εξωτερικών έγινε ακόμη πιο βαθύ. Είναι δε ισχυρή η πεποίθηση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι η διαρροή Δένδια είχε ως ξεκάθαρο στόχο να πληγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από την όξυνση των πνευμάτων ανάμεσα στις δυο πλευρές μετά τις αποκαλύψεις τόσο από το Documento όσο και από το ΒΗΜΑ, για την παρακολούθηση του Νίκου Δένδια.

Τότε ο υπουργός Εξωτερικών είχε επιλέξει να κηρύξει ανακωχή, δηλώνοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό, με την υποσημείωση πάντως πως ανέμενε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Μένει να φανεί αν θα αποφευχθεί τελικά -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- μια ευθεία σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για το κυβερνητικό στρατόπεδο.