Στην αντεπίθεση πέρασε κατά του ΠΑΣΟΚ η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για την υπόθεση της δικογραφίας περί ευθυνών των Ευαγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση των υποβρυχίων. Το ΠΑΣΟΚ μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή έκανε λόγο για “χυδαία” στάση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σχολίασε πως η πράξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου να μεταβιβάσει τα πρακτικά της Βουλής στον εισαγγελέα ήταν “παιδαριώδης και κατά παραβίαση του Συντάγματος”. Την ίδια στιγμή, όμως, είπε ότι θα ζητήσει και την διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών για τους δυο εισαγγελείς. Σήμερα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος απαντώντας ζήτησε “σώφρονες αντιδράσεις” σε ότι αφορά ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης. 

Ads

Όπως επισημαίνει η Ένωση Εισαγγελέων, «στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Επίκουροι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, αφού μελέτησαν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και τα συνημμένα έγγραφα που τους υποβλήθηκαν, διαβίβασαν -από υπηρεσιακή υποχρέωση, νομίμως και κατά καθήκον- τα έγγραφα αυτά, μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να ενεργήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο –πέραν, βεβαίως της αναγκαίας ανάγνωσής τους- μη επιτρεπόμενες από το νόμο ανακριτικές ενέργειες».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος «επιβεβαιώνει, και με την αφορμή αυτή, ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς ασκούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας, καλεί τα θεσμικά όργανα της τελευταίας σε σώφρονες αντιδράσεις όσον αφορά σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, και υπενθυμίζει ως αυτονόητη την υποχρέωση η τυχόν συναφής κριτική, να ασκείται εντός του πλαισίου που διαγράφει το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα πέραν αμφισβήτησης, γνωστά δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης».

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την δυνατότητα να καταθέσει πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Όμως κατά τον ίδιο «γίνεται επικοινωνιακή εκμετάλλευση της υπόθεσης από το ΣΥΡΙΖΑ». Όμως, επίσης από την ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στον RealFm χαρακτήρισε την «επίθεση του κ. Βενιζέλου στην Δικαιοσύνη απαράδεκτη». «Η επίθεση κατά της δικαιοσύνης από την πλευρά του κ. Βενιζέλου είναι απαράδεκτη. Τα βάζει ο κ. Βενιζέλος με όλη την Ελληνική δικαιοσύνη, επειδή κατά τη γνώμη τους σε αυτή τη συγκυρία έπραξε εκείνο το οποίο όταν ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν στην κυβέρνηση με τον κ. Παπανδρέου, κατηγορούσε ότι δεν έπραξε;» είπε μεταξύ άλλων ασκώντας κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο είπε ότι θα έπρεπε αν ήθελε από τότε να μετατρέψει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή σε προανακριτική. 

Ads

Σε κάθε περίπτωση ο Άρειος Πάγος επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ Πολιτείας και Δικαιοσύνης καθώς η εισαγγελέας του ΑΠ, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, έλαβε το πρωί έγγραφες εξηγήσεις από τους δυο εισαγγελείς Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο. Σε αυτές, οι δυο εισαγγελείς, φέρονται σύμφωνα με το Βήμα να δηλώνουν ότι «δεν προχώρησαν σε προκαταρκτική εξέταση και επομένως δεν μπορούσαν να κρίνουν αν υπάρχουν νέα στοιχεία. Εκριναν ότι έπρεπε να ακολουθήσουν την τυπική διατύπωση του άρθρου 4 παρ. 2 του νόμου 3126/2003…». Ο Αρειος Πάγος, πάντως, αποδίδει σε κακή διατύπωση το θέμα που δημιουργήθηκε και λένε ότι «έγινε λάθος, δεν θα τους κρεμάσουμε κιόλας».

Mετά την διευκρίνιση του Άρειου Πάγου, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίασαν πως «μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν ότι ούτε προκαταρκτική εξέταση έγινε, ούτε αξιολόγηση επί της ουσίας, αλλά απλή διαβίβαση των πρακτικών της Βουλής πίσω στη Βουλή, το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν. Άνθρακες ο θησαυρός του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμη φιάσκο. Ένα φτηνό διαδικαστικό τέχνασμα χωρίς περιεχόμενο».