Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας από θετικές σε σταθερές, διατηρώντας ωστόσο το rating στο ΒΒ. O Fitch σημειώνει ότι αυτή η αναθεώρηση της προοπτικής αντικατοπτρίζει τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η κρίση του κοροναϊού στην οικονομική δραστηριότητα, τα δημοσιονομικά και το εξωτερικό ισοζύγιο.

Ads

Εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 8,1% φέτος, αντικατοπτρίζοντας τα περιοριστικά μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κοροναϊού, την παγκόσμια ύφεση και την απότομη πτώση του τουρισμού.

Σημειώνει επίσης  ότι ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ. 

«Αναμένουμε κάποια ανάκαμψη στη δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο το 2020 και το 2021, με την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 να φτάνει το 5,1%», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, αλλά σημειώνει την υψηλή αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τόσο την εκτίμηση για την ύφεση όσο και για την επακόλουθη ανάπτυξη.

Ads

«Παρατεταμένες περίοδοι καραντίνας ή ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να φέρουν μεγαλύτερη ύφεση το 2020 και πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021», επισημαίνει ο Fitch.

Ακόμη, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ του 2019 θα ανατραπεί σε έλλειμμα 7,4% φέτος και περίπου 4,6% του ΑΕΠ το 2021.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Fitch σημειώνει ότι αυτό υποχώρησε στο 176,6% του ΑΕΠ το 2019 αλλά εκτιμάται ότι στα τέλη του 2020 θα ανέβει στο 194,8 του ΑΕΠ και το 2021 θα υποχωρήσει στο 187,1%. Αυτή η εκτίμηση είναι με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα μειώσει σε λίγο πάνω από το ένα τέταρτο το μαξιλάρι ρευστότητας, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.  

Ερωτηθείς για την έκθεση του οίκου Fitch, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «η ανάγνωση που κάνουμε δεν είναι αρνητική» και εκτίμησε πως οι αγορές έχουν ήδη ενσωματώσει αυτές τις αναφορές, ενώ δεν προκύπτει ότι επηρεάζεται η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ. Για το εάν θα υπάρξει νέα προσφυγή στις αγορές (με έκδοση 10ετούς ομολόγου), ανέφερε ότι «η χώρα θέλει γενικώς να έχει επαφή και επικοινωνία με τις αγορές. Θα υπάρξει αυτή η επαφή όταν βοηθήσουν οι συνθήκες. Δεν υπάρχει πρεμούρα».

Πριν από λίγες ημέρες η Moody’s είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Η Moody’s υποβάθμισε από θετικό σε σταθερό το outlook λόγω της κρίσης που έφερε η πανδημία του κορονοϊού.