Διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα  για το ζήτημα της αναβάθμισης και διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Δραματικές Σχολές, Σχολές Χορού, Ωδεία), καθώς αναγνωρίζεται ως ένα θέμα κομβικό για την εκπαιδευτική και για την πολιτιστική πολιτική της χώρας μας, όπως λέει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Ads

Διαβάστε επίσης: Γέρου, Μποφίλιου, Μπρούσκου στο tvxs για το προεδρικό διάταγμα: Οργή και θλίψη

Σύμφωνα με το Μαξίμου, επισημάνθηκε για ακόμα μια φορά ότι το ΠΔ 85/2022 δεν αλλάζει ουδόλως το καθεστώς πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο. 

Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, εναρμονίζοντας με ενιαίο τρόπο τις μισθολογικές προβλέψεις για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου.

Ads

Περαιτέρω, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η Κυβέρνηση συντεταγμένα να προχωρήσει τόσο με την αναβάθμιση όσο και με τη διαβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών. Την προετοιμασία αυτού του σύνθετου εγχειρήματος που παραμένει άλυτο για δεκαετίες αναλαμβάνουν Μικτές Επιτροπές με εκπροσώπους των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους από τους τομείς του θεάτρου, του χορού και της μουσικής.

Διαβάστε επίσης: Υποβάθμιση πτυχίων: Οι καλλιτέχνες το πήγαιναν φιρί-φιρί

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, όλων των ειδικοτήτων θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής, καλούν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας να αποσυρθούν από το Προεδρικό Διάταγμα οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα μας, στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί της Τρίτης έως τις 14.30 της ίδιας ημέρας, ενώ θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, στις 11.30 θα αρχίσει η συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μοτοπορία μέχρι το υπουργείο Παιδείας.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 12:00 στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Στη στάση εργασίας συμμετέχουν με αποφάσεις τους η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, διευκολύνοντας τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Σία Αναγνωστοπούλου: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους ανθρώπους του Πολιτισμού

Ως «damage control» για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, χαρακτηρίζει τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, σχολιάζοντας ότι οι εν λόγω νομοθετικές πρωτοβουλίες «δεν ελήφθησαν τα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης της» της ΝΔ.

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση διατηρεί την προσβλητική μετατροπή όλων των πτυχίων των καλλιτεχνών σε πτυχία ισοδύναμα με το απολυτήριο λυκείου, «ακυρώνοντας δηλαδή έτη και μόχθο απαιτητικών σπουδών», και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «εμπαίζει» τους ανθρώπους του πολιτισμού συνεχίζοντας «να διατείνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το καθεστώς πρόσληψης και τις αμοιβές των καλλιτεχνών που εργάζονται στο δημόσιο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σ. Αναγνωστοπούλου:

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση εμπαίζει τους ανθρώπους του πολιτισμού… Ενώ συνεχίζει να διατείνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το καθεστώς πρόσληψης και τις αμοιβές των καλλιτεχνών που εργάζονται στο δημόσιο, προσπαθεί με πολυπληθείς διυπουργικές συσκέψεις να κάνει damage control και να κατευνάσει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, και υπόσχεται… παραμονές εκλογών νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες δεν ελήφθησαν τα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησής της.

Διατηρώντας λοιπόν την προσβλητική μετατροπή όλων των πτυχίων των καλλιτεχνών (ηθοποιών, χορευτών, κινηματογραφιστών κτλ.) σε πτυχία ισοδύναμα με το απολυτήριο λυκείου, ακυρώνοντας δηλαδή έτη και μόχθο απαιτητικών σπουδών, η κυβέρνηση υπόσχεται κατ’ αρχάς νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και χορευτών, δηλαδή των αποφοίτων λυκείου, που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο.

Επίσης, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται Μικτές Επιτροπές των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού με συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους (ούτε λόγος για τα σωματεία που εκπροσωπούν θεσμικά τους καλλιτέχνες) για να… «προετοιμάσει τη λύση του σύνθετου εγχειρήματος που αφορά την αναβάθμιση και τη διαβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, έχοντας επιδείξει τη μέγιστη αδιαφορία για εκείνους που εργάζονται και παράγουν τον σύγχρονο πολιτισμό, έχοντας ήδη παραπέμψει στις καλένδες όλα όσα υπόσχονταν όταν ο χώρος του πολιτισμού επλήγη συντριπτικά από την πανδημία, νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν και να απαξιώνουν τους καλλιτέχνες.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τα άρθρα του προεδρικού διατάγματος που αφορούν τους καλλιτέχνες, να αναγνωρίσει άμεσα όλα τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών ως πτυχία ΤΕ καλλιτεχνών με τα αντίστοιχα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, και μετά να ελπίζει ότι κάποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες της. Αν και γι’ αυτό το τελευταίο, πολύ αμφιβάλλουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την πλευρά του, έχει ήδη δεσμευτεί, διά του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, ότι αυτά ακριβώς θα κάνει αμέσως μετά τις εκλογές η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας».