Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s θέτοντας τον κλάδο υπό παρακολούθηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Ads

Ειδικότερα, ο Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-14,05% σε Caa2 από Caa1, της Εθνικής Τράπεζα ΕΤΕ-9,80% σε Caa2 από Caa1, της Alpha Bank ΑΛΦΑ-6,06% σε Caa2 από Caa1, της Eurobank Ergasias ΕΥΡΩΒ-9,63% σε Caa3 από Caa2 και της Attica Bank ΑΤΤ-3,23% σε Caa3 από Caa2.

Ο διεθνείς οίκος εντείνει τις πιέσεις που ασκεί, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την Ευρώπη. Με ανακοίνωση του το Σάββατο υπενθυμίζεται ότι ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας τοποθέτησε την Ελλάδα σε καθεστώς «υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση».

Ο Moody’s απειλεί να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας, λόγω της «μεγάλης αβεβαιότητας» γύρω από τις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της, όπως αναφέρει η ανακοίνωση. «Το αποτέλεσμα της συζήτησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα της Ελλάδα να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης και ρευστότητας επηρεάζοντας την ικανότητα εξυπηρέτησης των τίτλων της» αναφέρει επίσης ο Moody’s.

Ads

Νωρίτερα το Σάββατο και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από Β σε Β-, διατηρώντας παράλληλα τη χώρα σε καθεστώς αρνητικής επιτήρησης (creditwatch negative).