Υπό τον έλεγχο της Πειραιώς λειτουργούν από σήμερα τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας μετά την απόφαση απορρόφησής της που ενέκρινε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις παίρνουν διαστάσεις, με τους εργαζόμενους να προχωρούν από αύριο σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς. Συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. των εργαζομένων της ΑΤΕ είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο γραφείο του στη Βουλή, ενώ κατέθεσε και αίτημα κοινοποίησης στη Βουλή της έκθεσης της Black Rock από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο μεταξύ ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ΑΤΕ είχε θέση με δήλωσή του ο Δημήτρης Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση. 

Ads

 
Οι εργαζόμενοι στην Αγροτική αναμένεται να επιδιώξουν τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τους υπ. Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα προκειμένου να λάβουν διευκρινίσεις για το τι θα γίνει με το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά κυρίως με τα εφάπαξ των υπαλλήλων της Αγροτικής Τραπέζης τα οποία χορηγεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Αγροτικής Τραπέζης.
 
Σημαντικό ζήτημα για το υπουργείο Εργασίας είναι και η κάλυψη της συνεισφοράς της Αγροτικής προς το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Αυτή θα την καλύψει είτε η Τράπεζα Πειραιώς, είτε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο μεταξύ κέρδη σημειώνει το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, με οδηγό τις μετοχές του τραπεζικού τομέα, μετά τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ATEbank στην Τράπεζα Πειραιώς.
 
«Η μεταβίβαση θα κοστίσει έως 8 δισ. στους φορολογούμενους»
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκπρόσωπους των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους έως και 8 δισ. ευρώ, ποσό που αναφέρεται στο κόστος ανακεφαλαιοποίησης της καλής Αγροτικής, στην κάλυψη της διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην ζημιά από την «bad bank».
 
Οι εργαζόμενοι εν τω μεταξύ, προχωρούν από αύριο σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σήμερα στις 12:30 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. των εργαζομένων της ΑΤΕ στο γραφείο του στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει προ ημερίσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για «τον τεμαχισμό και την πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Τράπεζα Πειραιώς», καταγγέλλοντας ότι προχώρησε «χωρίς διαφάνεια και δίχως τη στοιχειώδη ενημέρωση της Βουλής».
 
Υπενθυμίζεται ότι ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ΑΤΕ, λίγο πριν την πώλησή της, είχε θέσει με δήλωσή του και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με φήμες και σενάρια», επιμένοντας στο τι απέγινε το business plan που παρουσίασε η ΑΤΕ και γιατί απορρίφθηκε από την Τράπεζα Ελλάδας. «Δεν θα αποτελεί πολιτικό ζήτημα να δίνουμε, ως κράτος, χρήματα για την ανακεφαλαίωση μιας Τράπεζας, η οποία και θα έρχεται στο κατόπιν να αγοράζει Τράπεζα με πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου;» σημείωνε ο κ. Χατζησωκράτης.
 
Αναστολή διαπραγμάτευσης για ATEbank

 
Στο μεταξύ, την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζα της Ελλάδος από τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012 αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΤτΕ να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ΑΤΕ, τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση και τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή. Αναστέλλεται ακόμη και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της ΑΤΕ.
 
Επιπλέον, οικονομικά μεγέθη της συμφωνίας απορρόφησης της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε σήμερα η Διοίκηση της δεύτερης.
 
Στα 155 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσουν οι συνέργειες από τη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την ATEbank στο τέλος της πρώτης τριετίας και στη συνέχεια σε 155 εκατ. ευρώ ετησίως, μετά από φόρους.
 
Στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει ότι με την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΑΤΕ αναβαθμίζεται σημαντικά η θέση και παρουσία του Ομίλου στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις (στοιχεία Μαρτίου 2012).
 
Παράλληλα, βελτιώνεται ο δείκτης «χορηγήσεις προς καταθέσεις» στο 124% και η διάρθρωση τόσο των χορηγήσεων (26% στεγαστικά δάνεια) όσο και των καταθέσεων (28% καταθέσεις ταμιευτηρίου). Το σύνολο του ενεργητικού pro-forma (Μάρτιος 2012) ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ, των καταθέσεων σε 35 δισ. ευρώ και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε 44 δισ. ευρώ.
 
Επιπλέον επισημαίνει ότι το προσωπικό του Ομίλου θα ανέλθει σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.
 
Τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνουν 21,4 δισ. ευρώ στοιχεία παθητικού, εκ των οποίων 14,3 δισ. ευρώ καταθέσεις, 6,7 δισ. ευρώ διατραπεζικές υποχρεώσεις και 0,4 δισ. ευρώ λοιπές υποχρεώσεις. Περιλαμβάνουν επίσης 14,7 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού, εκ των οποίων 10,6 δισ. ευρώ χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και 4,2 δισ. ευρώ λοιπά στοιχεία ενεργητικού.
 
Όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, η διαφορά των 6,7 δισ. ευρώ μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί, σύμφωνα με την νομοθεσία, από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
 
Επιπλέον, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, το ΕΤΧΣ θα εισφέρει ως κεφάλαιο 0,5 δισ. ευρώ στην αποκτώσα Τράπεζα Πειραιώς, ώστε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro-forma, Μαρτίου 2012) να διατηρηθεί άνω του ελάχιστου επιτρεπτού ορίου (8%).

Ads