Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί, για την κυβέρνηση, η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εν μέσω κινητοποιήσεων αλλά και λόγω των επώδυνων μέτρων που έχουν ληφθεί και όσων έπονται μετά από τις πιέσεις που ήδη ασκεί η τρόικα. Με αυτά τα δεδομένα, στη φετινή ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ανακοινώσει παροχές, πέρα ίσως από κάποιες υποσχέσεις για ελαφρύνσεις στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και σε μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό τα κυβερνητικά σχέδια ουσιαστικά δεν περιλαμβάνουν «πακέτο» παροχών καθώς, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι αντοχές της οικονομίας δεν το επιτρέπουν και υπάρχουν δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε. που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά πρώτα απ’ όλα η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που είναι μια από τις βασικές παραμέτρους για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου θα αναφερθεί και στις παρεμβάσεις που θα γίνουν τόσο στην άμεση, όσο και στην έμμεση φορολογία, μέσω του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, το σχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2012. Οι αλλαγές θα αφορούν τη φορολογία εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων και τη φορολογία κεφαλαίου, ενώ το «πακέτο» θα περιλαμβάνει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν και νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων που πλέον δεν έχουν κοινωνικό και οικονομικό αντίκρισμα, αλλά επίσης και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%, χωρίς να αποκλείεται και μείωση των συντελεστών των φυσικών προσώπων για την ενίσχυση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται εξετάζεται η επαναφορά του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στο 19%, ενώ θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι επιβαρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων.

Ads

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ακόμη η καθιέρωση νέων αντικειμενικών κριτηρίων και τεκμηρίων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κλείσιμο των παραθύρων στο «πόθεν έσχες», ενώ θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα συγχώνευσης ή και κατάργησης των περισσοτέρων ΔΟΥ αφού το σχέδιο προβλέπει να καταργηθούν οι περισσότερες από τις 289 που υπάρχουν σήμερα, με στόχο την «εξοικονόμηση» περίπου 3.000 υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους στο ελεγκτικό έργο. Το οικονομικό επιτελείο επιπλέον σχεδιάζει μέτρα για την «τόνωση» της κτηματαγοράς, κυρίως μέσω της φορολογίας.

Πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΔΕΘ αναμένεται να κινηθεί σε έξι άξονες.
Τη δημοσιονομική εξυγίανση, την προώθηση μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.