Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ διαπράττουν με την συνέχιση της απεργίας το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης. Κατόπιν στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κοτζαμάνη κλήθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, όπου του ζητήθηκε να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαφορετικά θα καταστεί υπεύθυνος και θα του προσαφθούν όποιες ποινικές ευθύνες. Μάλιστα, η εισαγγελέας ανέφερε πως στα πανεπιστήμια διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα. Σημειώνεται ότι και σήμερα το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική την 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων κατά της οποίας προσέφυγε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. 

Ads

Διαβάστε σχετικά: Παράνομη αλλά όχι καταχρηστική η απεργία των διοικητικών

Νωρίτερα, τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μυλόπουλου, έθεσε η Σύγκλητος του Ιδρύματος και οι αντιπρυτάνεις. Την παραίτηση των μελών της Συγκλήτου είχαν ζητήσει οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ ως μέσο πίεσης ενάντια στην διαθεσιμότητα. Το αίτημα είχε υποστηριχθεί και από τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη κίνηση έχει προβεί και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Υπό το βάρος του συνδυασμού των δυσμενών αυτών εξελίξεων, είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση», αναφέρει η Σύγκλητος σε ανακοίνωσή της.

Ads

Σύμφωνα με τα μέλη της Συγκλήτου, «με την αποχώρηση του μεγαλύτερου, αλλά και πλέον ειδικευμένου μέρους του προσωπικού της οικονομικής και διοικητικής του υπηρεσίας, καθώς και της Επιτροπής Ερευνών του, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην οικονομική και λοιπή του διαχείριση, με τεράστιες πλέον καθυστερήσεις στην έγκριση εκταμιεύσεων και διακοπή εξυπηρέτησης των χρηματοδοτούμενων έργων, κάτι που αυτονόητο είναι ότι θα γονατίσει το σύνολο της λειτουργίας του».

Κατά την συνεδρίαση που προηγήθηκε εκφράστηκε ο προβληματισμός αρκετών πανεπιστημιακών και υπαλλήλων για το εάν «το Ίδρυμα μπορεί να λειτουργήσει και πώς μετά τις διαθεσιμότητες». Προβληματισμός εκφράστηκε επίσης και για τα πιθανά αποτελέσματα που θα έχει η παραίτηση των μελών της Συγκλήτου στην παρούσα συγκυρία.
 
Για πολιτική προσπάθεια στοχοποίησης της Παιδείας και μετατροπή της σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ. «Προσπάθειά μας είναι να αποτρέψουμε τα σχέδια αυτών που θέλουν την παιδεία ως πεδίο αποσταθεροποίησης», σχολίασε ενώ αναφορικά με μια ενδεχόμενη επιστράτευση είπε ότι κάτι τέτοιο «σημαίνει και επίταξη κτηρίων. Στο ενδεχόμενο αυτό μέλη ΔΕΠ και φοιτητές θα προχωρήσουν σε απεργίες, το μέτρο δεν θα είναι αποτελεσματικό και θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης στην κοινωνία»