Την εικόνα πλήρους διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) επιβεβαιώνει η κατάσταση που επικρατεί και στο νοσοκομείο Ρόδου, που πρακτικά υπολειτουργεί λόγω των σοβαρών ελλείψεων γιατρών και προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων.

Ads

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, μεταξύ άλλων επισημαίνει το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς να αναζητούν ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο της Αττάλειας, στην Τουρκία, θίγοντας μία σειρά σοβαρών ζητημάτων σχετικά με το νοσοκομείο της Ρόδου.

«Το νοσοκομείο της Ρόδου θα πρέπει να αναβαθμισθεί εάν δεν θέλουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερους ασθενείς να αναζητούν υπηρεσίες στη διπλανή χώρα, στο νοσοκομείο της Αττάλειας. Και βέβαια επί πληρωμή», τονίζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος αποκαλύπτει το μέγεθος της υποστελέχωσης.

Για την (υπο)στελέχωση του νοσοκομείου της Ρόδου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι:

Ads
  • στις 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν 215 μόνιμοι και 80 συμβασιούχοι
  • λειτουργούν μόνο δύο από τις επτά χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών
  • υπηρετούν μόνο δύο αναισθησιολόγοι
  • λειτουργούν μόνο έξι κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων που σε πολλές περιπτώσεις δεν φθάνουν και γίνονται αεροδιακομιδές διασωληνωμένων ασθενών
  • υπηρετούν μόνο τέσσερις εντατικολόγοι και δύο κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές
  • δεν λειτουργεί ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ και τα παιδιά που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ διακομίζονται στην Αθήνα
  • δεν λειτουργεί ΜΕΘ Νεογνών και τα βρέφη διακομίζονται στην Κρήτη
  • δεν υπηρετεί κανείς ενδοκρινολόγος και τους ασθενείς τους παρακολουθούν ειδικευμένοι παθολόγοι στο Ιατρείο Μεταβολικών Νοσημάτων
  • δεν υπηρετεί κανείς παιδοορθοπεδικός, γι’ αυτό και το τρίχρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αττάλειας από το Καστελλόριζο προκειμένου να χειρουργηθεί άμεσα

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «το νοσοκομείο της Ρόδου το ιδανικό θα ήταν να γίνει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με λειτουργία Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως είναι η πρόταση εκεί των φορέων».

«Δεν επιτρέπεται το νοσοκομείο της Ρόδου να εμφανίζει αυτές τις ελλείψεις. Όταν ένας ασθενής που διακομίζεται στο νοσοκομείο της Ρόδου δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί εκεί και πρέπει να αεροδιακομισθεί σε νοσοκομείο της Αττικής ή της Κρήτης, είναι αναμενόμενο οι συγγενείς να σκεφτούν τη λύση της μισής ώρας που είναι το νοσοκομείο της Αττάλειας πλήρως οργανωμένο και στελεχωμένο», όπως εξηγεί.

«Το νοσοκομείο της Ρόδου αντιμετωπίζει τις παθογένειες των νοσοκομείων των νησιών μας. Δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι γιατροί, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες για πρόσληψη στο νοσοκομείο. Με 1.850 ευρώ ο γιατρός και 800 ευρώ ο νοσηλευτής είναι λογικό σε μια τέτοια ακριβή περιοχή να μην υπάρχει ενδιαφέρον. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν κίνητρα οικονομικά, θεσμικά προκειμένου να στελεχωθεί πλήρως το νοσοκομείο, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες, εάν δεν μας αρέσει να βλέπουμε διακομιδές στην Αττάλεια» καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.