Τεντώνει το σκοινί το Μέγαρο Μαξίμου αμφισβητώντας και επίσημα πλέον, με δήλωση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου, την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα του «λεγόμενου  αντιρατσιστικού νομοσχεδίου». Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ, θεωρεί υπαίτιους για το πάγωμα της ρύθμισης «υπερσυντηρητικούς κύκλους» στη ΝΔ, ενώ συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη με διαρροές εκφράζουν ενόχληση και καλούν το επιτελείο Σαμαρά να αφήσει στην άκρη τους «τακτικισμούς». Οποιοδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς, παρατηρεί ο Ευ.Βενιζέλος. 

Ads

Διαβάστε επίσης: ΝΔ: Έχουμε αντιρατσιστικό από το 1979

Η Ιπποκράτους και η Αγίου Κωνσταντίνου αφήνουν να εννοηθεί ότι το θέμα εκ των πραγμάτων πλέον πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή να συζητηθεί μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων. Ο πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, δείχνει ότι θέλει να μείνει εκτός κάδρου, και αφήνει τη διαχείριση στα χέρια του εξ απορρήτων του, Π. Μπαλτάκου. Συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για ανοχή προς τη Χρυσή Αυγή αλλά για προσπάθεια να αποτραπούν επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμη: Το αντιρατσιστικό οδηγεί τη ΝΔ στην απομόνωση 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα παρέμβασή του καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία ότι «κλείνει το μάτι» στη Χρυσή Αυγή και υπενθυμίζει ότι η ρατσιστική βία το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
 
Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή πήρε πάνω του την υπόθεση, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωσή για να διαψεύσει ότι η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ενέκρινε το νομοσχέδιο κρίνοντας ότι δεν έχει συνταγματικά κωλύματα. Εμφανίζει μία εικόνα κατά την οποία χρειάζονται σοβαρές διευκρινίσεις σε συγκεκριμένα σημεία αλλά και επί της αρχής, εάν δηλαδή πρέπει να αντικατασταθεί η όχι το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του τονίζονται τα εξής:
 
«Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα Τύπου ως προς την χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
 
1. Η ΚΕΝΕ συνεδρίασε χθες σε αρχική συνεδρίαση και εξέτασε το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
2. Έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του.
 
3. Η ΚΕΝΕ, όπως πάντα γίνεται, επιφυλάχθηκε να διατυπώσει τις απόψεις της με την έκδοση σχετικού πρακτικού, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου».
 

Προηγήθηκε παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ μέσω της εκπροσώπου τύπου Φώφης Γεννηματά η οποία δήλωσε: «Όλη αυτή η δήθεν διαμάχη μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που όταν το ΠΑΣΟΚ είχε φέρει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ο ένας το καταψήφισε και ο άλλος δεν το στήριξε, δείχνουν ότι πολύ απλά ο καυγάς  γίνεται για το… πάπλωμα».
 
«Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους που δρουν στο εσωτερικό της και ο ΣΥΡΙΖΑ από τις μικροκομματικές τακτικές. Το πρόβλημα δεν λύνεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το Σχέδιο Νόμου κατά της βίας και του ρατσισμού, αποτελεί ζήτημα αρχής για τη Δημοκρατία μας. Αν πραγματικά εννοούμε ότι θέλουμε να παταχθούν τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην πολιτική και στη καθημερινή ζωή, θα πρέπει όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου να προχωρήσουμε στην ψήφιση του. Φέρτε το σχέδιο νόμου στη Βουλή. Εκεί θα κριθεί  η πολιτική βούληση όλων» τόνισε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
 
Μετά την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης, συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη παρέπεμπαν στην ομιλία που θα κάνει το βράδυ στα Γιάννενα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κατηγορούσαν το Μέγαρο Μαξίμου για «τακτικισμούς» προκειμένου να μπει στο αρχείο ένα νομοσχέδιο αναγκαίο για τη διασφάλιση της ποιότητας της δημοκρατίας.
 
O πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα τονίσει στην ομιλία του ότι: «Το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπίσει τις  αντιδημοκρατικές και ακροδεξιές  πρακτικές και τα φαινόμενα ρατσισμού και βίας απέναντι στους μετανάστες. Ταχθήκαμε υπέρ της άμεσης υπερψήφισής του αντιρατσιστικού. Αυτονόητη είναι η συμπαράταξή μας με  τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου προς αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων».

Ads

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον κ. Μπαλτάκο σημείωσε: «Ακούω ότι ένας κύριος Μπαλτάκος έχει διαφωνίες με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μου είναι παντελώς αδιάφορο». 

Διαβάστε επίσης: Βουδούρης, Μουτσινάς, Παραστατίδης για το αντιρατσιστικό

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάλι, σε δήλωσή του επανέλαβε πως η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστά διεθνή υποχρέωση  της Ελληνικής Δημοκρατίας και  στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, σημειώνει και τονίζει ότι η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Οποιοδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς», καταλήγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια διάχυσης ευθυνών που ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τονίζει: «Θεωρούμε απαραίτητη και επιβεβλημένη τη θέσπιση και εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάζει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
 
Ωστόσο, η απάντηση στη ρατσιστική βία, πέραν του νομοθετικού πλαισίου, πρέπει να συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών. Η ΝΔ, με προσωπική εντολή του κ. Σαμαρά, παγώνει το νομοσχέδιο επειδή θέλει επί της ουσίας να αλλοιώσει το περιεχόμενό του, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι στη Χρυσή Αυγή. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να διαχέει τις ευθύνες, καθώς αυτές βρίσκονται ξεκάθαρα εντός της κυβέρνησης».