Προφορικές εξηγήσεις για τους λόγους παραίτησης παρείχαν την Πέμπτη στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι έλαβαν προθεσμία να καταθέσουν γραπτό υπόμνημα την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάνουν λόγο για συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία φέρονται να έχουν παρεμποδίσει το έργο τους.
Ads
Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση με τους προέδρους των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε ζητήσει να διαλευκανθεί η υπόθεση άμεσα, «ακόμα και σήμερα». Είχε ήδη προηγηθεί η διαταγή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε προς τον αρχαιότερο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επιθεωρητή των δικαστηρίων και των δικαστών Φώτη Μακρή για τη διενέργεια επείγουσας έρευνας. «Απορίας άξιον» τι οδήγησε στην πρόθεση αντικατάστασης Πεπόνη και Μουζακίτη από το υπουργείο Οικονομικών, διαμηνύει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν διοριστεί στις 9 Μαΐου από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Οι καταγγελίες τους περί παρεμβάσεων στο έργο τους και συγκρούσεων με πολυποίκιλλα οικονομικά συμφέροντα έχουν προκαλέσει σάλο, με την αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει τις εξελίξεις «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα». Αν υπάρχουν παρεμβάσεις, πρέπει να αποκαλυφθούν, δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να διευκρινίσουν οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί τι εννοούν στο έγγραφο της παραίτησης, όταν αναφέρουν: «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, μιλώντας στο ρ/σ Σκάι, χαρακτήρισε τις καταγγελίες «σοβαρές», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι θα διερευνηθούν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης προσπαθούν να υποβαθμίσουν την υπόθεση, μιλώντας για βεβιασμένη και υπερβολική δημόσια αντίδραση, η παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.
«Από το ίδιο το κείμενο της παραίτησής τους προκύπτει σαφώς ότι αναγκάζονται να παραιτηθούν γιατί κάποιοι προφανώς υψηλά ιστάμενοι, ενοχλούντο από την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα με την οποία ασκούσαν τα καθήκοντά τους», σημείωσε η ΝΔ.
«Δεν χρειάζονταν οι καταγγελίες των δύο εισαγγελέων για να αποδειχθεί αυτό που γνωρίζουν οι πάντες και πρώτη απ’ όλους η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου: Ότι ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής είναι μία απάτη όσον αφορά το κεφάλαιο που φοροδιαφεύγει νόμιμα και παράνομα, ενώ είναι μία πραγματικότητα όσον αφορά τη φοροεξόντωση της λαϊκής οικογένειας από τη συγκυβέρνηση και απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις», σχολίασε το ΚΚΕ.
Κατά τον ΣΥΝ, «Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία συμπιέζεται αφόρητα αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους να γίνονται παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης με σκοπό να πέσουν στα μαλακά οι μεγάλοι οικονομικοί παραβάτες».
Με επείγουσα ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, φέρνει το θέμα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ζητά να ενημερωθεί για το ποιες υποθέσεις χειρίζονταν ως σήμερα οι παραιτηθέντες εισαγγελείς και αν περιλαμβάνεται σε αυτές η δικαστική διερεύνηση της γνώστης υπόθεσης Καπελέρη που σχετίζεται και με την υποβολή παραίτησης του πρώην γραμματέα του υπουργείου οικονομικών Διομήδη Σπινέλη.
«Η επιστολή παραίτησής τους υποχρεώνει αμέσως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε εξηγήσεις τόσο για τα καταγγελλόμενα όσο και για τις συνθήκες λειτουργίας του νεοσύστατου θεσμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, ζητά άμεση διερεύνηση όσων καταγγέλλουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και προσθέτει ότι οι δύο εισαγγελείς «πρέπει να κληθούν και να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα όσα καταγγέλλουν».
«Οι παραιτήσεις και οι καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. Το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία δεν θα αποκατασταθεί και η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διακίνησης μαύρου χρήματος και της ανομίας δεν θα επιτευχθούν, όταν το έργο των εντεταλμένων εισαγγελικών λειτουργών υπονομεύεται και ακυρώνεται από πολιτικές παρεμβάσεις», δήλωσε η Δημοκρατική Συμμαχία.
Τέλος οι Οικολόγοι Πράσινοι επισήμαναν: «Κάτι πολύ σοβαρό πρέπει να συμβαίνει για να παραιτούνται οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος μετά από μόλις λίγους μήνες λειτουργίας του σημαντικού αυτού θεσμού. Οι πιέσεις των επώνυμων και ανώνυμων μεγαλο-φοροφυγάδων φαίνεται να πιάνουν τόπο. Η τρικομματική κυβέρνηση του κ.Παπαδήμου, αλλά και η ηγεσία της δικαστικής εξουσίας οφείλουν να δώσουν άμεσες εξηγήσεις στους πολίτες που βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται και από την ανοχή ή ακόμα και κάλυψη προς το οικονομικό έγκλημα».
Γ. Πεταλωτής: Αν υπάρχουν παρεμβάσεις, πρέπει να αποκαλυφθούν
Μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Πέμπτης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε: «αν υπάρχουν παρεμβάσεις θα πρέπει να αποκαλυφθούν» και πρόσθεσε πως οι δύο εισαγγελείς πρέπει να δώσουν τεκμηριωμένα στοιχεία.
Στην ίδια εκπομπή της ΝΕΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, ζήτησε παρέμβαση του πρωθυπουργού για το ζήτημα.
Απαντώντας ο κ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να καλέσει τους δύο εισαγγελείς για εξηγήσεις. «Ζητάνε την αντικατάστασή τους και τη ζητάνε από τους ανωτέρους τους. Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα υπήρχε ωμή παραβίαση και παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να απηύθυνε, αργότερα σήμερα, μήνυμα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας του «να τελειώσει ακόμα και σήμερα» το θέμα της προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >