Τόσο οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κώστα Χατζηδάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM», πως «θα αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας, θα αναθεωρηθεί γενικότερα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ», σε συνδυασμό με τη μεγάλη μεταρύθμιση που έχει προαναγγείλει ο κ. Χατζηδάκης στον τομέα των προγραμμάτων κατάρτισης, αλλά και βάσει των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη στο ΣΚΑΪ, πως, «όσο περνάει ο χρόνος, η στήριξη του Δημοσίου θα πρέπει να γίνεται με όλο και πιο στοχευμένα μέτρα, ώστε να μην ξεπεραστούν κάποια όρια στα δημόσια οικονομικά», δείχνουν πως τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και η στήριξη της εργασίας με το επίδομα των 534 ευρώ βρίσκονται «υπό αναθεώρηση».

Ads

«Πρέπει το σύστημα κατάρτισης στην Ελλάδα, να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων», δήλωνε παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι όσο αναγκαία ήταν η διαχείριση και η ενίσχυση της αγοράς εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας, άλλο τόσο θα πρέπει να είναι και την περίοδο χαλάρωσης των μέτρων.

Σημειώνεται ότι, σήμερα, το επίδομα εργασίας ανέρχεται σε 400 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών που είχε ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της εργασίας του, υπολογίζεται στο 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25 και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Επίσης, χορηγείται για 12 μήνες, για όσους έχουν εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 250 ημερών κατά το τελευταίο δεκατετράμηνο, αφαιρουμένων των δύο τελευταίων μηνών, ενώ οι μήνες καταβολής του είναι λιγότεροι, 5 – 10 μήνες για όσους έχουν εργαστεί από 125 έως και 249 μέρες.

Ads