Η Ανατολική Αττική είχε σύστημα πυροπροστασίας, το οποίο υπολειτουργούσε για χρόνια. Μάλιστα, από το 2016 η Περιφέρεια έδωσε τη διαχείριση του στην Πυροσβεστική, χρονιά κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα αναβαθμίστηκε.

Ads

Ειδικότερα, η Περιφέρεια είχε έχει εγκαταστήσει στην Ανατολική Αττική σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και χειρισμού πυρκαγιών με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, η χρήση του οποίου σύμφωνα με την Περιφέρεια έχει παραχωρηθεί στην Πυροσβεστική.

Ο μηχανισμός περιλαμβάνει συστήματα ειδοποίησης, ανιχνεύει φωτιές, δίνει live εικόνα και διαθέτει λογισμικό στο οποίο ο χειριστής βλέπει που βρίσκονται τα πυροσβεστικά οχήματα, οι πυροσβεστικοί κρουνοί και πολλά άλλα στοιχεία. Μπορεί να ζητήσει από το σύστημα πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί η πυρκαγιά, μπορεί να ζητήσει στοιχεία για τους χρόνους που απαιτούνται, αλλά και τις καλύτερες διαδρομές για να ακολουθήσουν τα οχήματα. Παρά το γεγονός ότι το σύστημα υπάρχει ακόμη και σήμερα ουδείς γνωρίζει αν χρησιμοποιείται και εάν χρησιμοποιήθηκε στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 94 νεκρούς.