Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο για την «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη», με το οποίο αναμορφώνεται η διαδικασία κατάρτισης και ελέγχου του Προϋπολογισμού, προβλέποντας για το τελευταίο και συμμετοχή της Βουλής.

Ads

Έχοντας υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μαργαρίτης Τζήμας, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στις «υπερεξουσίες» που δίνει στον υπουργό Οικονομικών το άρθρο 3 του νομοσχεδίου (δεκαεπτά ρητές αρμοδιότητες). Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ) παρατήρησε πως ο υπουργός Οικονομικών γίνεται «υπερτσάρος», ενώ για «ενός ανδρός αρχή» έκανε λόγο και ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Το υπουργείο Οικονομικών δεν γίνεται υπερυπουργείο, αλλά συγκεντρώνεται η εποπτεία σε ένα υπουργείο για να μπορούν να ελεγχθούν οι δαπάνες» απάντησε ο παριστάμενος υφυπουργός, Φ. Σαχινίδης, ο οποίος δέχθηκε να αφαιρεθεί από το άρθρο 3, η προβλεπόμενη για τον υπουργό Οικονομικών, αρμοδιότητα της «ρύθμισης» της διαχείρισης των οικονομικών της γενικής κυβέρνησης.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί των άρθρων στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ διευκρίνισε πως θα καταψηφίσει, όπως καταψήφισε και επί της αρχής: «Με την όποια δημοσιονομική εξυγίανση θα έχουμε μια ακόμα πιο ραγδαία επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων» παρατήρησε σχετικά ο αγορητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ads

Σημειώνεται επίσης η επιμονή του Δ. Παπαδημούλη, να προβλεφθεί η δυνατότητα της Βουλής να τροποποιεί τον Προϋπολογισμό, ακόμα και στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ουδετερότητας (οι όποιες αυξήσεις κονδυλίων σε έναν τομέα, να ισοσκελίζονται με μειώσεις σε κάποιον άλλο) – πρόταση με την οποία δήλωσε πως συμφωνεί και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Εκ μέρους του Φ. Σαχινίδη, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση – ενώ η προεδρεύουσα Β. Παπανδρέου, υπενθύμισε παρεμβαίνοντας πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, που πρόκειται να συζητηθεί την Παρασκευή.