Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για το ύψος των αυξήσεων στις κλαδικές συμβάσεις που μπορεί να εγκρίνει ο ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) ψηφίστηκε σήμερα με 53 ψήφους υπέρ έναντι 47 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Γιάννης Δημαράς, ενώ εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ads

Σύμφωνα με την τροπολογία, ακυρώνονται οι όποιες αποφάσεις εκδόθηκαν μετά την ψήφιση του μνημονίου και έδιναν αυξήσεις πάνω από αυτές που προβλέπονται από την εθνική συλλογική σύμβαση ΓΣΕΕ, ΣΕΒ και Εμπόρων. Η τροπολογία προβλέπει πάγωμα στις όποιες αυξήσεις θα αποφάσιζε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας μέχρι και τον Ιούνιο του 2011 και αναπροσαρμογές στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού για τα επόμενα δύο έτη (2011-2012).

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως η τροπολογία, «κατά κανέναν τρόπο δεν καταργεί τον ΟΜΕΔ, ούτε βεβαίως τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά λέει πως, όταν η χώρα είναι σε αυτήν την δημοσιονομική κατάσταση και οι κοινωνικοί φορείς έχουν πάρει κάποιες εξαιρετικά υπεύθυνες αποφάσεις, ουδείς δικαιούται να φεύγει απ’ αυτές».

«Το 1,2% των αυξήσεων θα καταβαραθρώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας;», ρώτησε ο Κώστας Μαρκόπουλος (ΝΔ). «Το νομοθέτημα μας παραπέμπει στην αλήστου μνήμης εποχή Ζαγοριανάκου», σχολίασε ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ). «Δεν έχουμε πειστεί για την τροπολογία αναφορικά με τον ΟΜΕΔ», σημείωσε και ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ). Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης παρατήρησε πως «Δημοκρατία χωρίς συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να υπάρξει και με την τροπολογία, πλήττεται η ίδια η Δημοκρατία».

Ads

Παράλληλα, υπερψηφίστηκε επίσης από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και του ΛΑΟΣ, η τροπολογία που δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς οι σχετικές συμφωνίες να περνούν από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως επίσης και η ρύθμιση για αποζημίωση των απολυμένων της πρώην Ολυμπιακής με ομόλογα του Δημοσίου και για αναβολή για τον Οκτώβριο, της είσπραξης του φόρου για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ευρύτερης αποδοχής έτυχε τροπολογία με την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθίσταται αρμόδιο και υπεύθυνο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού – την οποία καταψήφισαν μονάχα τα κόμματα της Αριστεράς.

Την κριτική της αντιπολίτευσης προκάλεσε και η τροπολογία που δίνει την δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών, να αποζημιώσει τους απολυμένους της παλιάς «Ολυμπιακής», με ομόλογα του Δημοσίου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και έχει υπάρξει εκταμίευση 62 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους της τέως Ολυμπιακής. «Με βάση αυτά, έχουν εξοφληθεί από τον συνολικό αριθμό, περί τους 800 εργαζόμενους και προχωρήσαμε στη συνέχεια σε διακανονισμό: Το 2011 θα δοθούν 60 εκατ. ευρώ μετρητά για να κλείσουν εκκρεμότητες με όσους έχουν να λαμβάνουν χαμηλά χρηματικά ποσά, ενώ το 2012 και το 2013, θα δοθούν κάθε χρόνο ομόλογα αξίας 70 εκατ. ευρώ, λήξης τέλους 2012 και 2013 αντίστοιχα, με επιτόκιο 1%, κυρίως για όσους έχουν λαμβάνειν μεγάλα ποσά».

«Αν δεν δεσμευθείτε γραπτώς, σημαίνει πως δεν το εννοείτε, είτε πως λέτε τη μισή αλήθεια. Δεν θα σας στηρίξουμε λοιπόν», ανέφερε ο Κ. Μαρκόπουλος, ενώ ο Θ. Πλεύρης αναρωτήθηκε γιατί η Βουλή θα πρέπει να ψηφίζει μια ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό, αντί για ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης μιας σαφούς δέσμευσης. «Δεν αμφισβητούμε την εντιμότητά σας, αλλά μεθαύριο μπορείτε να πείτε πως οι περιστάσεις άλλαξαν», συμπλήρωσε ο Π. Λαφαζάνης.

Θέμα συνταγματικότητας για την τροπολογία που αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, χωρίς τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έθεσαν επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, προκάλεσε η αναβολή, μέχρι τον Οκτώβριο, της είσπραξης του φόρου που έχει επιβληθεί στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Όπως ανέφερε στην Βουλή «Όταν πρόκειται για φόρους που λεηλατούν εισοδήματα εργαζομένων τους εισπράττετε αμέσως. Εδώ απ’ ό,τι φαίνεται, δεν κινηθήκατε για να εισπράξετε το φόρο που έπρεπε να καταβάλλεται μηνιαίως (σ.σ. ο νόμος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 6 Μαΐου). Μήπως οδηγούμεθα στην αναβολή – κι από κει τελικά, στην κατάργηση;».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, ανέφερε πως ο φόρος επιβλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως και πως το μόνο που φέρνει η σχετική τροπολογία είναι η μετάθεση της είσπραξης του φόρου.