Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναμόρφωση της ΕΥΠ, ενώ η συζήτηση της δημιούργησε στη Βουλή σφοδρή αντιπαράθεση, μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης.

Ads

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναγγέλοντας νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα, λεγοντας πως η κυβέρνηση σύντομα προτίθεται να νομοθετήσει για το πλαίσιο εμπορίας των λογισμικών παρακολούθησης.

Όπως επισήμανε «πρέπει να υπάρξει θωράκιση έναντι των κακόβουλων λογισμικών ενισχύοντας και το καθεστώς των νόμιμων παρακολουθήσεων» ενώ πρόσθεσε: «η παρούσα Βουλή με νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρουμε και θα είναι εμπροσθοβαρής έχουμε διάθεση με πολύ σκληρές ρυθμίσεις ακόμα και σε απαγόρευση εμπορίας τέτοιων λογισμικών. Θέλουμε να φύγει η γάγγραινα αυτή». Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «είναι μια βαθύτατη παθολογία που είναι οικουμενική, βρίσκεται σε έξαρση τεράστια σε όλες τα χώρες, της Ευρώπης και του κόσμου, είναι επέκεινα της τεχνολογικής εξέλιξης».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου επισήμανε ότι πρόκειται για την απαρχή των κυβερνητικών νομοθετικών πρωτοβουλιών και πως θα ενισχυθεί μετά το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Σημείωσε ότι «οι δύο διατάξεις που έρχονται είναι αναγκαίες αλλά όχι επαρκείς. Την επάρκεια θα την δούμε όταν έχουμε τα δεδομένα από την εξεταστική και όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε όλες τις προτάσεις, περιμένοντας τα πορίσματα εξεταστικής, δεσμευόμαστε θα αξιολογήσουμε όλες προτάσεις και θα επανέλθουμε με ένα συνολικό πλαίσιο».

Ads

Σπίρτζης: «Ο Μητσοτάκης δημιουργεί μπάχαλο για να μην πάρει ο ίδιος την ευθύνη»

Πριν ανέβει στο βήμα, ο Χρήστος Σπίρτζης,ο εισιγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από τον υπουργό επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, να ξεκαθαρίσει με ποια ιδιότητα βρίσκεται στη συνεδρίαση. Επικαλούμενος το σχετικό ΦΕΚ, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι πουθενά δεν αναφέρεται πως έχει ανατεθεί στον κ. Γεραπετρίτη τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ΕΥΠ.

«Θα ήθελα να ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος από την κυβέρνηση για την ΕΥΠ ως πολιτικός προϊστάμενος; Ποιος έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία και γιατί δεν είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προΐσταται της ΕΥΠ;» ρώτησε ο κ. Σπίρτζης, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μάξιμο Χαρακόπουλο, να παρεμβαίνει και να σημειώνει πως ο υπουργός Επικρατείας είχε δώσει το «παρών» και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο κ. Γεραπετρίτης αντέτεινε πως το ΦΕΚ που ορίζει τις αρμοδιότητές του, του δίνει αυτό το δικαίωμα, με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεραίνει: «Επομένως κ. Γεραπετρίτη κακώς δεν παραιτηθήκατε κι εσείς…».

«Θέλω να αναδείξω το μπάχαλο που έχει προκαλέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης για να μην πάρει ο ίδιος την ευθύνη. Μπορεί να του φταίνε οι διευθυντές, αλλά η αρμοδιότητα και οι ευθύνες τις έχει ο ίδιος, ο οποίος δεν έχει καν το θάρρος να έρθει και να μας απαντήσει» είπε ο κ. Σπίρτζης και αποκάλεσε κουρελόχαρτο την ΠΝΠ, η οποία προβλέπει την ακρόαση του εκάστοτε νέου διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την επαναφορά της πρόβλεψης για έγκριση από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς μίας άρσης τηλεφωνικού απορρήτου από την Υπηρεσία.

Επισήμανε, έπειτα, την παγίδευση του κινητού του τηλεφώνου από το Predator, αποδίδοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, θύμισε πως τα κακόβουλα sms στάλθηκαν μετά την ανάδειξη των αποκαλύψεων της ΕΦ.ΣΥΝ για τις παρακολουθήσεις πολιτών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ αλλά και των σχετικών ερωτήσεων που κατέθεσε στη Βουλή.

«Τότε, η ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελικό κράτος δεν έδειξαν ευαισθησία. Αυτό που τους ένοιαξε ήταν να μας στείλουν το Predator για να δουν με ποιους μιλάμε. Εμείς, δεν είμαστε σαν κι εσάς, δεν διακινούμε σήματα, δεν ξεσκίσαμε την ΕΥΠ» υπογράμμισε.

Ένταση μεταξύ Σπίρτζη και Ανδρέα Κουτσούμπα

Έπειτα οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα στον κ. Σπίρτζη και την πτέρυγα της ΝΔ και συγκεκριμένα τον βουλευτή Ανδρέα Κουτσούμπα, με τον πρώτο μάλιστα να χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «ωτακουστές».

Αναλυτικά ο διάλογος:

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν δεν σας αρέσουν αυτά που λέω να βγείτε έξω. Ντροπή σας και το ξαναλέω. Ντροπή σας

ΑΝ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Να ανακαλέσει, τι είμαστε; Ντροπή δική σας

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είστε ωτακουστές και όχι μόνο

ΑΝ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Σε ποιον μιλάς; Σε ποιον;

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μέχρι εδώ! Παίζετε με τους θεσμούς. Ως εδώ

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «έχουμε στα χέρια μας μια ΠΝΠ που έγινε για επικοινωνιακούς λόγους και για να κρυφτούν οι ευθύνες του Κυρ. Μητσοτάκη» και κατέληξε λέγοντας τα εξής στον κ. Γεραπετρίτη: «Τι πρωτοβουλία έχει πάρει η κυβέρνηση για to Predatοrq Πώς προστατεύετε τους πολίτες, τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς από το κακόβουλο λογισμικό; Δεν το κάνετε γιατί είστε οι ίδιοι εμπλεκόμενοι γιατί όταν τελείωνε το έργο της η ΕΥΠ, ενεργοποιούσε το Predator».

Καστανίδης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως θύτης μιλά με προπετές ύφος ενώ θα έπρεπε να σιωπά»

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης σχολιάζοντας την επίθεση του πρωθυπουργού κατά του Νίκου Ανδρουλάκη από τη ΔΕΘ, είπε: «Άκουσα έκπληκτος τον πρωθυπουργό να λέει ότι εργαλειοποιεί ο κ. Ανδρουλακης την υπόθεση της παρακολούθησής του» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική μου διαδρομή που ο θύτης απευθύνεται με προπετές ύφος και μιλά για εργειολοποίηση ενώ θα έπρεπε στην καλύτερη περίπτωση να σιωπά. Και το λέω γιατί ελπίζω ότι αύριο δεν θα χρειαστεί να αποδείξουμε ότι ξέρουμε περισσότερα από αυτά που νομίζει η κυβέρνηση…».

Στην συνέχεια, ο κ. Καστανίδης εκτίμησε πως η πλειοψηφία κατέθεσε την ΠΝΠ «για να βγει από την αμηχανία της στιγμής» και «για να δείξει ότι κάτι κάνει», περιλαμβάνοντας σε αυτήν «δύο αμήχανες ιδέες, δύο… θεσούλες» που «τις βάφτισε ιδέες για την ακέραια λειτουργία της ΕΥΠ».

«Κάνω τον σταυρό μου κ. Πρόεδρε!» σχολίασε, κάνοντας λόγο για «εντελώς αλυσιτελείς ιδέες, άνευ σημασίας».

«Είναι προφανές κ. Προεδρε ότι θα καταψηφίσουμε», ήταν τα λόγια με τα οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του ο κ. Καστανίδης.

Επιπλέον, ο Χάρης Καστανίδης, κατέθεσε τις δικές του προτάσεις. Επισήμανε ότι «η διάταξη του αρμόδιου για την ΕΥΠ εισαγγελέα, όταν πρόκειται να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, πρέπει να υποβάλλεται και να εγκρίνεται από τριμελές δικαστικό συμβούλιο εφετών και όχι από τον εισαγγελέα εφετών, όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης».

Επίσης σημείωσε πως ειδικά «όταν πρόκειται για βουλευτή ή ευρωβουλευτή, η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό του άρθρου 62 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ρητά ότι, όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής ή ο ευρωβουλευτής δεν περιορίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο, χωρίς την άδεια του Σώματος. Επειδή, για προφανείς λόγους, στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι δυνατό να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία της άρσης ασυλιών, προκειμένου να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών βουλευτή ή ευρωβουλευτή, απαιτείται, εκτός της απόφασης του τριμελούς δικαστικού συμβουλίου εφετών, η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Βουλής και του προέδρου της ΑΔΑΕ».

Τόνισε επίσης: «ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ πρέπει να γίνεται ύστερα από διατύπωση θετικής γνώμης των 3/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και όχι της απλής κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Κομνηνάκα: «Είναι αυταπάτη ότι η ΕΥΠ μπορεί έχει πιο φιλολαϊκό πρόσωπο»

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Μαρία Κομνηνάκα κατέστησε σαφές πως αν η κυβέρνηση είναι μια φορά υπόλογη για την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών με τις πρακτικές που ακολουθεί στην Εξεταστική, τότε είναι πολλαπλάσια εκτεθειμένη με την ΠΝΠ με την οποία επιχειρεί να ξεπλυθεί από τις ευθύνες της.

«Είναι αυταπάτη ότι η ΕΥΠ μπορεί έχει πιο φιλολαϊκό πρόσωπο» έκρινε και είπε πως υπάρχει σαφή πολιτική ευθύνη στα κόμματα που άσκησαν διακυβέρνηση για «τη θέσπιση, συντήρηση και λειτουργία του θεσμικού πλαισίου που έχει κάνει κόσκινο το δικαίωμα του λαού στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών».

Δεν καταψήφισε η Ελληνική Λύση

Ο Αντώνης Μυλωνάκης, ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, έκανε λόγο για ΠΝΠ που «γράφτηκε στο γόνατο», καθώς «ήρθε πάνω στον πανικό» και την ημέρα της παραίτησης των Παναγιώτη Κοντολέοντα και Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Η Ελληνική Λύση από την αρχή ήταν ξεκάθαρη, θέλει αλλαγή το θεσμικό πλαίσιο» ξεκαθάρισε και ολοκλήρωσε καλώντας τον κ. Γεραπετρίτη να πάρει πίσω την ΠΝΠ γιατί «είναι κοροϊδία…».

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου δήλωσε επιφύλαξη και δεν καταψήφισε την ΠΝΠ.

Αντίθετα, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, η οποία χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών Μητσοτάκη καταψήφισε την ΠΝΠ.