Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία και με 191 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά, η Αμυντική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια.

Ads

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κ. Αδάμου. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Αναλυτικά:

  • Επί της αρχής: Σε σύνολο 300 ψηφισάντων – Υπέρ 191, κατά 109, παρών μηδέν
  • Άρθρο 1:  Σε σύνολο 300 ψηφισάντων – Υπέρ 190, κατά 109, παρών ένας
  • Ακροτελεύτιο άρθρο: Σε σύνολο 300 ψηφισάντων – Υπέρ 191, κατά 109, παρών μηδέν
  • Επί του συνόλου: Σε σύνολο 300 ψηφισάντων – Υπέρ 191, κατά 109, παρών μηδέν

Σφοδρή σύγκρουση

Ads

Προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε υψηλούς τόνους, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των βουλευτών των κομμάτων και των αρμόδιων υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. 

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε τόσο το κόστος αγοράς των φρεγαττών, όσο και οι αναφορές της συμφωνίας στην ΑΟΖ αλλά και στην αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ. Με αφορμή την καταψήφιση της συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «μια συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας, στους τομείς της άμυνας της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής». Ωστόσο, επιβεβαίωσε τόσο τη μη αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας σε ΑΟΖ και υφαλοκριπίδα αλλά και την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ.

Το ζήτημα του Σαχέλ ο Αλέξης Τσίπρας το ανέδειξε στην ομιλία του ως αλλαγή δόγματος στην εξωτερική πολιτική, που μέχρι τώρα κινείτο στη λογική του πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Χαρακτήρισε τη συμφωνία κακή, ανισοβαρή και  λάθος, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει και θα την τροποποιήσει – ιδιαίτερα στο σημείο της συμμετοχής ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ – όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση. «Εκθέτετε τη χώρα σε κινδύνους πολύ πέρα από τη γειτονιά μας», τόνισε. Κατηγόρησε δε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» και ότι οδγηγεί «σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας». Ιδιαίτερα σφοδρή ήταν η επίθεση του Α. Τσίπρα κατά τη δευτερολογία του. Σχολιάζοντας την ρητορική, τον τονο και το ύφος της δευτερολογίας του πρωθυπουργού, τόνισε πως «έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα του». 

Εξηγώντας την υπερψήφιση της συμφωνίας από το κόμμα της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά είπε ότι «θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως ψηφίζουμε και την ενίσχυση του Στόλου. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενές σχέσεις με τη Γαλλία, ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της». Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν» αλλά και «δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή». 

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, το οποίο καταψηφίζει τη συμφωνία, Δ. Κουτσούμπας, τόνισε ότι η «συμφωνία αυτή υπηρετεί όχι τις ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή και στους οικονομικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και που συνοδεύονται πάντα και παντού και με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που τις πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί». 

Ο Γ. Βαρουφάκης, εξηγώντας τους λόγους που το ΜεΡΑ-25 καταψηφίζει, χαρακτήρισε την ελληνογαλλική συμφωνία «μία τρύπα στο Αιγαίο», τονίζοντας ότι «αποδυναμώνει μεσοπρόθεσμα την εθνική Αμυνα και μας σπρώχνει στη χρεοκοπία αυξάνοντας τον κίνδυνο συρράξεων και, άρα, την εθνική ανασφάλεια».

Ο Κ. Βελόπουλος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, Η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία, ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών μας, οι καιροί ου μενετοί, έρχονται δύσκολες μέρες, απαιτείται εθνική ομοψυχία και εθνική ενότητα», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, στη Βουλή, δηλώνοντας την υπερψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας από το κόμμα του.

Διαβάστε αναλυτικά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών: