Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από την πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις».

Ads

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου, και να τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου αναμένεται να ζητήσει το ΚΚΕ.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή, αναμένεται να αποτελέσει νέα εστία κοινωνικής έντασης.

Κι αυτό γιατί στην τελική μορφή του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να περιορίσουν ή και να απαγορεύσουν  διαδηλώσεις, όταν δεν πληρούνται ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις.

Προβλέπεται, επίσης, η «μείωση των δημόσιων συναθροίσεων», εάν πιθανολογείται διαταραχή της «κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής».

Ιδιαίτερα επίμαχο είναι το σημείο, όπου ορίζονται αυστηρότατες αρμοδιότητες για τον «οργανωτή», τον οποίο θα βαραίνουν και ποινικές ευθύνες, ακόμη και σε περίπτωση επεισοδίων από τρίτους.

Έμπειροι νομικοί επισημαίνουν μάλιστα πως οι προβλέψεις για τις «ποινικές ευθύνες» του οργανωτή ενδεχομένως να αποτελέσουν και την πραγματική «κερκόπορτα» για την απόπειρα «μπλόκου» στις διαδηλώσεις με δεδομένο πως φαντάζει πολύ δύσκολο ένα πρόσωπο ή τον επικεφαλής μιας συλλογικότητας να αναλάβει την ευθύνη για το τι θα πράξει ο καθένας ή τι θα συμβεί σε μια συνάθροιση εκατοντάδων ή χιλιάδων ατόμων.

Επιπλέον, καθιερώνει μια μορφή ιδιώνυμου, προβλέποντας συλλήψεις για όσους συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις, οι οποίες είτε δεν έχουν πάρει άδεια είτε έχουν απαγορευθεί. Παράλληλα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης», κατά τις οποίες η αστυνομία θα επιτίθεται και θα διαλύει μια πορεία που «δεν θα πληροί τα αυστηρά κριτήρια του νόμου».

Αντικείμενο σφοδρής κριτικής αποτέλεσε και το γεγονός της ομοιότητας του νομοσχεδίου με το χουντικό Διάταγμα του 1971. Αναλυτικά οι συγκρίσεις επίμαχων άρθρων από το Διάταγμα του 1971 και το νέο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης:

image

image