Για μείζονα εθνική επιλογή της κυβέρνησης με στόχο τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την κατάρτιση και την οικονομία έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης. Από την πλευρά της, σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι το καταψηφίζει επί της αρχής, χαρακτηρίζοντας το ασαφές και πρόχειρο.

Ads

Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, ο νόμος αφορά τρεις βασικούς τομείς, την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και την οικονομία, και επεσήμανε ότι «ιδιαίτερα αυτή την πιο δύσκολη για τη χώρα στιγμή, είναι σημαντική ευθύνη όλων να βρίσκουμε στοιχεία συναίνεσης». Πρόσθεσε επίσης ότι έγινε δεκτή η συντριπτική πλειοψηφία των παρατηρήσεων και προτάσεων των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων οι οποίοι, όπως είπε, χειροκρότησαν το νομοσχέδιο.

«Ο νόμος αυτός κάνει πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η παιδεία είναι κυρίαρχη προτεραιότητα σε όλα τα πεδία ενώ δίνει σάρκα και οστά στο νέο τίτλο του υπουργείου» υπογράμμισε η υπουργός. Η κ. Διαμαντοπούλου απέρριψε τις αιτιάσεις για ασάφειες των χρονοδιαγραμμάτων των υπουργικών αποφάσεων, τονίζοντας ότι έχει γίνει όλη η σχετική επεξεργασία τους. Έμφαση έδωσε τέλος στο νέο Οργανισμό Εθνικού Πλαισίου Πιστοποίησης Προσόντων, τονίζοντας ότι θα είναι ένα στοίχημα για αυτούς που θα το επιλέξουν.

Από την πλευρά τους, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας όσο και ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο κακότεχνο, ασαφές, και πρόχειρο προβλέποντας ότι δεν θα λειτουργήσει στη πράξη. «Έχω την αίσθηση ότι διαβάζω ένα προεκλογικό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.

Ads

«Καταψηφίζουμε το αντιλαϊκό νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων των λίγων που κατέχουν στην χώρα μας το πλούτο. Βάζετε στο ίδιο τσουβάλι τα πτυχία, δρομολογείται παραπέρα υποβάθμιση και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναβαθμίζοντας τους εμπόρους γνώσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.

Για Σοβιετικού τύπου νοοτροπία της κυβέρνησης και εγκαθίδρυση σοβιετικής γραφειοκρατίας στην Ελλάδα με ένα νομοσχέδιο που παραπέμπει σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση του, μίλησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται στην ουσία για αυτοκτονία των ΑΕΙ και δημιουργία πτυχιούχων πολλών ταχυτήτων και ότι αξιοποιείται η δια βίου μάθηση ως τρόπος διαχείρισης της ανεργίας.