Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την Ολομέλεια της Βουλής και με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν κατά του ν/σ, ενώ ο ΛΑΟΣ δήλωσε «παρών».

Ads

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο στη χώρα μας για εξοικονόμηση ενέργειας. Η ορθολογική χρήση και η εξοικονόμηση ενέργειας μαζί με την παραγωγική αναδιάρθρωση, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης» υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Η Τίνα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε «εφικτό» τον στόχο «20-20-20», που αναλογούν στα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση των εκπομπών ρύπων και συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ έδωσε έμφαση στη δυνατότητα που παρέχεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια με την εγκατάσταση ΑΠΕ.

«Δίνουμε τη δυνατότητα, περισσότερο σε επιχειρήσεις και μικρομεσαίες βιοτεχνίες, καθώς και σε απλούς πολίτες, να εφαρμόσουν μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης. Οι επεμβάσεις αυτές, συνήθως είναι αρκετά δαπανηρές. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ρυθμίζεται η διαδικασία, ώστε το κόστος τους να μην πληρώνεται από τους επιχειρηματίες, ή τους πολίτες, αλλά από τις εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές και οι οποίες θα αποπληρωθούν με τη σειρά τους, από το ποσό που θα εξοικονομηθεί με τους μειωμένους λογαριασμούς ενέργειας» ανέφερε η υπουργός.

Ads

ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν κριτική στο νομοσχέδιο. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Απόστολος Νάνος, μίλησε για «υπέρογκες αυξήσεις τιμολόγια σε βάρος των καταναλωτών» και πρόσθεσε ότι «το ν/σ μόνο τους μεγαλοεπενδυτές εξυπηρετεί μέσα από “πράσινες μπίζινες”». Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Πολατίδης, καταλόγισε στην κυβέρνηση «αποσπασματική αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της χώρας», ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των τιμολογίων και ζήτησε ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Για νομοσχέδιο «αντιλαϊκό, αναποτελεσματικό και αντιπεριβαλλοντικό, που μόνο την απελευθέρωση της αγοράς έχει στόχο», έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.