Τον εαυτό τους υπερασπίζονται οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κατηγορούμενοι ότι έσπειραν τον πανικό στις αγορές όταν μείωσαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. «Δεν κατανοούμε αυτή την ψύχωση. Είχαμε ξεκινήσει να μειώνουμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από το 2004 και κανείς δεν αντέδρασε», δηλώνει ο αμερικανικός οίκος Standard and Poors (S&P).

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ανησυχώντας για τη δημοσιονομική κατάσταση της Αθήνας οι οίκοι S&P, Moody’s και Fitch, οι τρεις οίκοι αξιολόγησης που κυριαρχούν στην αγορά, εξέδωσαν ο ένας μετά τον άλλο αρνητική ετυμηγορία για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.

«Αμφιβάλλουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει μέτρα που θα ευνοήσουν την ανάκαμψη της γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν έχει ακολουθήσει καμία οδηγία που προέρχεται από την Ευρώπη», δήλωσε ο Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ, πρόεδρος του Fitch, αναφερόμενος στο σύμφωνο σταθερότητας. «Η πίεση στις αγορές υποχρεώνει ακόμα περισσότερο τις κυβερνήσεις να αποδείξουν τη δημοσιονομική τους πειθαρχία», τονίζει ο οίκος Fitch.

«Για την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης παίζουν κυρίως τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου των αγορών», καταγγέλει ο Σαρλ Βισλόζ, του Ινστιτούτου Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης της Γενεύης.

Ads

Εδώ και δεκαετίες ο S&P, o Moody’s και ο Fitch ελέγχουν περίπου εκατό χώρες και τους αποδίδουν βαθμολογίες από το εξαιρετικό “ΑΑΑ”, που επιτρέπει στις χώρες να επωφελούνται από καλύτερα επιτόκια, στο χαμηλότερο “DDD”, που σηματοδοτεί την καταστροφή. Όταν μία χώρα βλέπει την πιστοληπτική της ικανότητα να μειώνεται, αυτό αυξάνει τα έξοδα χρηματοδότησής της.

Τώρα, δύο χρόνια μετά την καταστροφή των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, στα οποία οι οίκοι αξιολόγησης είχαν δώσει υψηλή βαθμολογία, οι τρεις οίκοι αξιολόγησης θέλουν να αποφύγουν η ελληνική κρίση να μετατραπεί σε δική τους παραπομπή σε “δίκη”. «Ενα κράτος που αδυνατεί να πληρώσει δεν σημαίνει ότι έχει χρεωκοπήσει», επισημαίνει ο οίκος S&P.

Επιθυμώντας να ξεκαθαρίσει τη “σύγχυση” για την παντοδυναμία των οίκων αξιολόγησης, ο Moody’s εξέδωσε ένα κείμενο που περιγράφει την μεθοδολογία αξιολόγησής, «για να ενισχύσει τη διαφάνεια».

Επιπλέον και οι τρεις οίκοι αποκλείουν κάθε πιθανότητα κατάρρευσης της ευρωζώνης. «Υπάρχει εξαιρετικά μικρός κίνδυνος να καταρρεύσει η Οικονομική και Νομισματική Ενωση», εκτιμά ο Fitch, ενώ ο οίκος S&P υπογραμμίζει ότι μία χώρα που θα βγει από την ευρωζώνη δεν θα γνωρίσει «σταθερή ανάκαμψη».